Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΝάξος: Το τελευταίο "αντίο" σήμερα στον Νίκο Δελλαρόκα

Νάξος: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Νίκο Δελλαρόκα

|

Στο άκουσμα του θανάτου του Νίκου Δελλαρόκα, την Κυριακή (31-3-2024) το βράδυ, σταμάτησε ο χρόνος να κυλάει και συναισθήματα θλίψης πλημμύρησαν την κοινωνία του νησιού. Ο αγαπημένος σε όλους φαρμακοποιός, ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ με όλο το μεγαλείο της ψυχής που διέθετε, δεν θα είναι πια κοντά μας.

Κείμενο: Στράτος Φουτάκογλου

Την λέξη “Άρχοντας” που επέλεξα, χωρίς δεύτερη σκέψη, για να αποδώσω στον εκλιπόντα, είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήθελε να την χρησιμοποιήσω και όπως πάντα θα αντιδρούσε με σκύψιμο της κεφαλής και βήμα φυγής …. έτσι έκανε κάθε φορά που του έλεγες ένα κολακευτικό λόγο και μετά κοκκίνιζε. Ήταν η προσωποποίηση της ταπεινοφροσύνης, γι’αυτό άλλωστε δεν δέχθηκε ποτέ υψηλά αξιώματα παρά το ότι του είχαν προταθεί.

Γαλουχημένος με δημοκρατικά ιδεώδη απο τον πατέρα του, τον αείμνηστο Γιαννάκη Δελλαρόκα, μια απο τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Νάξου στο αιώνα που έζησε (20ος), αλλά και την μητέρα του Μαργαρίτα Κωνστάντε, ο Νίκος από νεαρή ηλικία στρατεύθηκε στην υπηρεσία της Χώρας και όλου του νησιού εκθέτοντας υποψηφιότητα σε ηλικία 30 χρονών για Δημοτικός Σύμβουλος, με την παράταξη του Χριστόδουλου Φραγκουδάκη.

Την πρώτη φορά το 1974 εκλέγεται δεύτερος και την δεύτερη φορά το 1978 πρώτος δημοτικός σύμβουλος στη Χώρα. Η πρωτιά τον ενοχλούσε ... δεν του επέτρεπε η ταπεινοφροσύνη του να την αποδεχθεί πλην όμως οι συνάδελφοί του Δημοτικού σύμβουλοι και ο Δήμαρχος έβλεπαν ότι στο πρόσωπο του υπάρχει η καθολική αποδοχή και ο απόλυτος σεβασμός, έτσι ο Νίκος διετέλεσε επι σειρά ετών πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά τον θάνατο του Δημάρχου Χριστόδουλου Φραγκουδάκη, μεσούσης της θητείας του, του προτάθηκε να γίνει εκείνος δήμαρχος.

Απέρριψε την πρόταση χωρίς δεύτερη σκέψη όπως έκανε και ο αδελφικός του φίλος Χριστόδουλος Ι. Φραγκουδάκης. Έτσι το δημοτικός συμβούλιο αποφασίζει να γίνει δήμαρχος ο καπετάνιος Κώστας Λατίνας ο οποίος συνεχίζει και επανεκλέγεται δύο φορές (1982 και 1986). Ο Νίκος πάντα στην ίδια παράταξη εκλεγόταν μεταξύ των πρώτων.

Το 1986 με την ίδρυση του Κέντρου Υγείας Νάξου, του σημαντικότερου ίσως έργου στο νησί, ο Νίκος Δελλαρόκας αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της διοικούσας επιτροπής. Ήταν μια πρόκληση για τον Νίκο να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην επιτυχία ενός θεσμού που είχε σκοπό να υπηρετήσει τον άνθρωπο.

Ο Νίκος δεν διέκρινε τους ανθρώπους με διάφορα κριτήρια, όπως γίνεται πολλές φορές, ούτε ο πλούτος ούτε η κοινωνική καταγωγή, ούτε το φύλλο, ούτε η ηλικία, ούτε η μόρφωση ήταν αυτά που θα έβαζαν το μυαλό του σε πειρασμό να διακρίνει τους ανθρώπους, στα μάτια του ήταν όλοι ίσοι. Ως φαρμακοποιός, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, βρισκόταν πάντα στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Η μεγαλοψυχία του, η ευγένειά του, η καλοσύνη του θα μείνουν χαραγμένες στις σκέψεις όσων τον γνωρίσαμε. Ετσι τον αποχαιρετούμε σαν “άρχοντα” όπως ακριβώς ήταν και ας μην ήθελε να το ακούει. Κρατάμε όλα αυτά τα σπουδαία στοιχεία του χαρακτήρα του για να διορθώνουμε τις δικές μας συμπεριφορές και να διδάσκουμε στους νεότερους πως πρέπει να αισθάνονται και να συναισθάνονται.

Καλό ταξίδι αγαπημένε Νίκο, θεωρώ μεγάλη μου τιμή που με αποκαλούσες “φίλο” και κουβέντιαζες μαζί μου τις κοινές μας ανησυχίες για τον τόπο μας, τη Νάξο και την Ελλάδα. Θα λείψεις σε όλους μας και θα είναι πολύ μεγάλο το κενό που αφήνεις πίσω σου.

Θερμά συλλυπητήρια στην εκλεκτή σου σύντροφο την Έλενα, τα παιδιά σου, την Πόπη και τον Γιάννη στην αδελφή σου την Ροσμαρί και όλους τους συγγενείς σου. Να τους προσέχεις όλους απο εκεί ψηλά που πας και να μας περιμένεις να σου φέρουμε νέα απο τον αγαπημένο σου τόπο όταν ένας ένας, όταν έρχεται η ώρα του θα έρχεται να σε συναντά.

ΣΣ: η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί σήμερα τρίτη 2-4-2024 στον Μητροπολιτικό Ναό των Καθολικών στο Κάστρο στις 3 μ.μ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιράν: Συνετρίβη το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου, το Ισραήλ αναφέρει ότι σκοτώθηκε (!!!)

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «εξακολουθούμε να ελπίζουμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές»

Μεσόγειος: Εκπέμπει σήμα κινδύνου ελέω της λειψυδρίας

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους ανησυχίας των επιστημόνων για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων

Γενοκτονία των Ποντίων: 105 χρόνια μετά ο Ερντογάν προκαλεί

Προκλητικός ο Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Συγχαίρω τον εορτασμό για τον Ατατούρκ»

ΕΠΣ Κυκλάδων (Κ – 14): Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου

Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου - Κέρδισε με 3-0 τον ΑΟ Μυκόνου

Δωδεκάνησα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμών 4 δήμων;

«Ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών

Νάξος (Τυροκομείο) Ν. Πιτταράς σε Κελέτση: “Θέλετε τις υγιείς και σοβαρές επιχειρήσεις; Αποδείξτε το…” (Photos)

Επίσκεψη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση στο Τυροκομείο Πιτταράς... Τι του είπαν οι Νίκος και Στάθης Πιτταράς (photos)

ΑΑΔΕ: “Σαφάρι” θερινών ελέγχων ξεκινάει σε όλη την επικράτεια, στόχος 65 δις έσοδα (!!!)

Ξεκινάει «σαφάρι» θερινών ελέγχων σε όλη την επικράτεια – Οι τρεις άξονες και ο στόχος των 65 δις ευρώ (!!!)

Αμοργός: Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου

Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και θα λειτουργεί ως Αρχειοφυλάκειο

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αμοργό και Σαντορίνη

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης (19-30 Μαϊου) από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος: Σύλληψη Γερμανού τουρίστα με 40 αρχαιότητες στη βαλίτσα το 1890 (!!!)

Μέσα από τη σελίδα του "Ορεινός Αξώτης" μας έρχεται μία ιστορία αρχαιοκαπηλίας από το 1890

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών ξεκινάει (!!!)

Το 1ο Συνέδριο Παιδιών είναι γεγονός - Κυριακή 19 Μαϊου - Ο κόσμος μας …με άλλα μάτια!