“…. Οι νηστείες του έτους είναι κάποιες αυστηρές ,που δεν καταλύεται τίποτα ούτε και το λάδι εκτός συγκεκριμένων ημερών. Κάποιες άλλες είναι λιγότερο αυστηρές και επιτρέπεται η κατανάλωση του ψαριού…”
Ποιος το αναφέρει; Η διατροφολόγος Μαρία Βερυκόκκου, σε εκδήλωση του ΚΑΠΗ Νάξου. Εκεί όπου αναφέρθηκε στο θέμα της νηστείας και κυρίως της σωστής διατροφής αυτή τη περίοδο.
Η τοποθέτησή της
“Η νηστεία είναι μία αρχαία πρακτική που ακολουθείται σε πολλές θρησκείες, όπως ο Χριστιανισμός. Περίπου 6 στους 10 Έλληνες ακολουθούν νηστεία έστω και μία ημέρα το χρόνο.
Οι νηστείες του έτους είναι κάποιες αυστηρές ,που δεν καταλύεται τίποτα ούτε και το λάδι εκτός συγκεκριμένων ημερών. Κάποιες άλλες είναι λιγότερο αυστηρές και επιτρέπεται η κατανάλωση του ψαριού.
Οι τροφές χωρίζονται σε νηστίσιμες και αρτύσιμες.
Νηστίσιμες είναι οι τροφές όπως το ψωμί ,τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί ενώ αρτύσιμες τροφές είναι τα διάφορα φαγητά που μαγειρεύουμε με τη χρήση ελαίου βουτύρου και διάφορων καρυκευμάτων.
Η νηστεία έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Η αποχή ορισμένων τροφών για συγκεκριμένο διάστημα βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τα επίπεδα ορισμένων δεικτών στο αίμα όπως της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, προσφέρει ευεξία και αυξάνει την ενεργητικότητα.
Τα αρνητικά της νηστείας είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, φολικού οξέος, βιταμίνης β12, αβεστίου, πρωτεΐνης και ω3 λιπαρών οξέων.
Ωστόσο νηστεία δεν πρέπει ακολουθούν άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, άτομα που έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, όπως εγκυμοσύνη και θηλασμός, άτομα με σιδηροπενική αναιμία και οστεοπενία ή οστεοπόρωση”.
Δείτε την ομιλία της κας Βερυκόκκου
Ευχαριστούμε τον Σπύρο Μάκαρη (SportCyclades) για την παροχή του video και των φωτογραφιών από την εκδήλωση