Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΕλληνική Επανάσταση 1821: Οι πρωταγωνιστές της 6ης Μαϊου, όταν και η Νάξος...

Ελληνική Επανάσταση 1821: Οι πρωταγωνιστές της 6ης Μαϊου, όταν και η Νάξος μπήκε στον αγώνα για την ανεξαρτησία

|

Πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου; Ημέρα με διττή σημασία. Τόσο θρησκευτική (βλ Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) όσο και Εθνική (βλ έναρξη της Επανάστασης για την ανεξαρτησία από τους Τούρκος).. Με την αρωγή του φιλόλογου Αντώνη Τζιώτη έχουμε την ανάλυση της σημασίας που έχει η συγκεκριμένη ημέρα. Παράλληλα, όμως έχουμε και μία πρώτη εικόνα από την 6η Μαϊου 1821, ημέρα κατά την οποία οι Ναξιώτες ύψωσαν την σημασία της Ανεξαρτησίας στο νησί μας…

Ας δούμε τι αναφέρει στη προσωπική του σελίδα ο κος Τζιώτης στα social media

25η Μαρτίου: Διπλή ελληνική γιορτή!

Α) Ο ουρανόθεν πεμφθείς Αρχάγγελος Γαβριήλ αγγέλλει στην ταπεινή Μαρία το ” Χαίρε” και οι πιστοί ψάλλουν, κατά την διάρκεια της Αγίας Σαρακοστής, τους Χαιρετισμούς της καλής αγγελίας με κατάνυξη και ένθεη βίωση του γλυκέος έαρος.

Η ενσάρκωση του Ιησού Χριστού λειτουργεί λυτρωτικά στην υπερβατική προσέγγιση της επουράνιας ζωής! Διά της Παναγίας Θεοτόκου, επίγεια και ουράνια δεν συνιστούν δύο απόμακρους κόσμους.

Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι’ ης κατέβη ο Θεός,

Χαίρε, γέφυρα μετάγουσα εκ της γης προς ουρανόν!

Χαίρε, ότι τα ουράνια συναγάλλεται τη γη,

Χαίρε, ότι τα επίγεια συγχορεύει ουρανοίς!

Β) 25η Μαρτίου 1821: Ένα μέγιστο ιστορικό ορόσημο που τιμά την ελληνική φιλοτιμία, που λαμπρύνει την ελληνική αξιοπρέπεια, που προβάλλει την ελληνική ευτολμία και δικαιώνει το ελεύθερο ελληνικό φρόνημα!

Τότε οι Έλληνες αγωνιστές, κυριολεκτικά μόνοι και πενιχρώς οπλισμένοι, έδωσαν τον, φαινομενικά ουτοπικό, αγώνα τους κατά του πάνοπλου Τούρκου δυνάστη και νίκησαν, παρά την αρχική λυσσαλέα ευρωπαϊκή αντίδραση, διά της Ιεράς Συμμαχίας!

Στον μεγάλο εκείνο ιερό αγώνα, η συμμετοχή των Κυκλάδων υπήρξε αξιολόγως σημαντική! Δίπλα στα ηχηρά ονόματα ( Μαντώ Μαυρογένους, Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου κ. ά.), κάθε νησί έχει να προσθέσει και τους δικούς του επαναστατικούς πρωτοστάτες.

Νάξος – Πρόσωπα – Επανάσταση 

Στην περίπτωση της Νάξου, δύο πρόσωπα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αποφασιστικό ξεσηκωμό: Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Ιερόθεος Αριστάρχου και ο ισχυρός άνδρας της Δρυμαλίας Μιχαλάκης Μαρκοπολίτης, ο Πύργος του οποίου υψώνεται μέχρι σήμερα περήφανος στο χωριό των Ακαδήμων. Μαζί τους και ένα σύνολο γενναίων αποφασισμένων ανδρών, την προσφορά των οποίων η Τοπική Ιστορία έχει διασώσει με ευγνώμονα γραφή!.

Ήδη, ευθύς μετά την 25η Μαρτίου του 1821, η επαναστατική φλόγα πυρπολούσε, απ’άκρη σ’άκρη, τις ελευθερόφρονες ψυχές των Ελλήνων! Η Νάξος δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσει από αυτό το ιερό χρέος.

Στις 6 Μαΐου του 1821, μια όμορφη και συγκινητική εικόνα χρωμάτιζε τα μονοπάτια και τα περάσματα από τα χωριά της Νάξου προς την Χώρα. Περί τους 2.000 Ναξιώτες κατέβηκαν εκεί και συγκεντρώθηκαν στον χώρο γύρω από την Μητρόπολη, με τραγούδια για Λευτεριά και απόφαση για Αγώνα! Προς το μέγα αυτό πλήθος ομίλησε με λόγια παλλόμενα από συγκίνηση και επαναστατικό πνεύμα, ο Μητροπολίτης Παροναξίας Ιερόθεος, ο οποίος απεδείχθη πολύτιμη ηρωική μορφή.

Ομίλησε επίσης και ο Μιχαλάκης Μαρκοπολίτης και ακολούθως το πλήθος χύθηκε ενθουσιώδες στους παραλιακούς δρόμους της Χώρας με τραγούδια απηχούντα την επαναστατική διάθεση που διείπε τις θελήσεις όλων!

Σε λίγες μέρες, την 27η Μαΐου, υπεγράφη και η Επαναστατική Προκήρυξη, με πρώτο υπογράψαντα τον Ιερόθεο. Μαζί υπέγραψαν και οι προεστώτες, οι δημογέροντες και οι φιλικοί. Στος τελευταίους ανήκε και ο Ναξιώτης φιλικός και πρόξενος της Ρωσίας Χριστόδουλος Ραφτόπουλος, ο οποίος την επομένη κιόλας του ναξιακού ξεσηκωμού της 6ης Μαΐου, με δικό του πλοίο έφυγε για την Τήνο, προκειμένου να το εξοπλίσει για τα περαιτέρω.

Κατά τους ιστορικούς, ο Αγώνας κρίθηκε στην θάλασσα. Παράλληλα με τον τρινήσιο στόλο (Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών) και άλλοι (πάνω από 20) ναυτότοποι μπήκαν δυνατά στον απελευθερωτικό αγώνα.

Υπ’ όψιν ότι η πρώτη θαλάσσια νικηφόρα επιχείρηση κατά του οθωμανικού στόλου, έλαβε χώρα στο πέρασμα Μήλου – Κιμώλου στις 11 με 13 Απριλίου του 1821! Είναι το περίφημο Ρεσάλτο της Μήλου και Κιμώλου, στο οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Κιμωλιάτης φιλικός και ήρωας παπά Αντώνης Σάρδης!

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Πτώση «γουρούνας» στη θάλασσα στη μαρίνα

Τετράτροχο όχημα κατέληξε στη θάλασσα στη μαρίνα Νάξου – Χωρίς τραυματισμούς, χωρίς ρύπανση

Άλλοι για Νάξο τράβηξαν… κι άλλοι για Σαντορίνη

Μετά τη Νάξο, η Χορωδία του Δήμου Θήρας θα εμφανιστεί στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Στρογγύλη με Γιάννη Ζουγανέλη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.