Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές: Κρίνουν οι ευρωεκλογές τις εξελίξεις, μπορεί να φέρουν εθνικές τον Οκτώβριο...

Εκλογές: Κρίνουν οι ευρωεκλογές τις εξελίξεις, μπορεί να φέρουν εθνικές τον Οκτώβριο (!!!)

|

Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός, πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα (και) στην πολιτική. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και το 41% της Νέας Δημοκρατίας, οι αναλυτές άρχισαν να μιλάνε για γαλάζια κυβέρνηση με ορίζοντα… όσο πάει. «Δεν υπάρχει αντίπαλος», έλεγαν, μετά βεβαιότητας.

Μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ουδείς από αυτούς που εμφανίστηκαν τότε τόσο σίγουροι και κατηγορηματικό για το μέλλον είχε προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, την τόσο μεγάλη διαφορά δηλαδή υπέρ της παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς ήταν τόσο σίγουροι αυτή τη φορά πως θα δικαιωθούν; Δεν αντιλέγουμε πως μπορεί τελικά να γίνει έτσι. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως πάντα πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι, ειδικά σε κάτι τόσο αβέβαιο όσο η πολιτική.

Ούτε ένα χρόνο μετά από τις εκλογές και η ΝΔ καταγράφει ήδη μεγάλη φθορά. Φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Τελικά δεν είναι καλό να παίζεις μπάλα μόνος σου, χωρίς αντίπαλο. Μιλάμε για ένα ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης και επίδειξης αλαζονείας από ορισμένα γαλάζια στελέχη. Για ένα γενικότερο εφησυχασμό και μια αίσθηση άτρωτου που έγινε ύβρις.

Κυρίως η κυβέρνηση πληρώνει τις επιλογές της. Με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό, δυσαρέστησε τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της, γι’ αυτό και τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ καρπώνονται μεγάλα – και ανησυχητικά – οφέλη δημοσκοπικά. Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χαλάστηκαν αρκετοί κεντρώοι (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι) που είχαν πει να δώσουν μια ευκαιρία στην ΝΔ, έστω με μισή καρδιά ή αναγκαστικά. Και με την Εξεταστική στα Τέμπη θύμωσε… όλος ο κόσμος – χαρακτηριστικά όσο και εντυπωσιακά, το 77% των ερωτηθέντων σε έρευνα απάντησε πως βλέπει προσπάθεια συγκάλυψης!

Στις Ευρωεκλογές, το ξέρουμε, η ψήφος είναι παραδοσιακά πιο χαλαρή. Πολλοί άνθρωποι που το προηγούμενο καλοκαίρι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, θα θελήσουν να την «τιμωρήσουν» για το πώς πολιτεύτηκε από εκεί και ύστερα.

Το ποσοστό αυτό όλο ανεβαίνει και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έφτασαν προς Μαξίμου μεριά δεν άρεσαν καθόλου στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που περίμεναν, από αυτό που είχαν προϋπολογίσει. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων ολοένα βαίνει μειούμενη. Δεν είναι απίθανο έτσι όπως διαμορφώνεται η τάση, η ΝΔ να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Πρώτη θα είναι ακόμα κι έτσι, προφανώς, αλλά δεν θα νιώθει καθόλου νικήτρια.

Και κάπως έτσι, αθόρυβα αλλά σταθερά, σχηματοποιείται μια τάση. Ακόμα είναι ψίθυρος, αλλά στην πορεία θα αρχίσει να ακούγεται όλο και πιο δυνατά: Πρόωρες εκλογές. Να ένα σενάριο που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ποιος να το έλεγε μετά το 41%…

Αρνητικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές ενδεχομένως να δώσει πάτημα στην εσωκομματική δεξιά αντιπολίτευση της ΝΔ, που έως σήμερα κινείται διακριτικά να βγει μπροστά. Επίσης θα αναγκάσει τη γαλάζια παράταξη να κινηθεί δραστικά προσπαθώντας να ανακόψει την περαιτέρω άνοδο της ακροδεξιάς (και δεν ειναι σίγουρα λύση επιλογές τύπου Φάηλου Κρανιδιώτη) και να μη δώσει τη δυνατότητα στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση να ανασυγκροτηθεί σε ορίζοντα τετραετίας.

Η κυβέρνηση συνεπώς και για να περιορίσει τη φθορά θα θελήσει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή προβάλλοντας ξανά το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αντιπολίτευση της προκοπής για να αντίκρουσε αυτό το επιχείρημα δεν (φαίνεται να) υπάρχει αυτή τη στιγμή. Καλά καλά δεν ξέρουμε ποιο είναι το δεύτερο κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι διόλου απίθανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ψάξει ακόμα μια εκλογική νίκη που θα παρατείνει την παρουσία του στο Μαξίμου, θα παγιώσει ακόμα μια 4ετία. Πότε; Κάποιοι λένε πως ακόμα και μέσα στο Φθινόπωρο μπορεί να έχουμε προσφυγή στις κάλπες. Άλλοι το τοποθετούν περί τις αρχές του 2025.

Με τελικό ορίζοντα το 2029. Αν συνεχίσει ως τότε ο πρωθυπουργός θα συμπληρώσει 10 συνεχόμενα χρόνια στο πόστο. Θα μπορέσει παράλληλα να προετοιμάσει τη διαδοχή του, την επόμενη μέρα του κόμματος. Και στη συνέχεια να κυνηγήσει αυτό που ακούγεται έντονα επί προσωπικού γι’ αυτόν: Ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Με πληροφορίες από τη σελίδα menhouse.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.