Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΤο "e- Kouros" είναι πραγματικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Αθλητισμού είναι...

Το “e- Kouros” είναι πραγματικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Αθλητισμού είναι γεγονός

|

Το «όραμα» του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την πλήρη ψηφιοποίηση του ελληνικού Αθλητισμού, υλοποιήθηκε με την παρουσίαση του «eouros», της πρώτης ολοκληρωμένης ψηφιακής παρέμβασης στον χώρο του ελληνικού Αθλητισμού.

Με την αποτύπωση πλήθος δεδομένων και μετρήσιμων μεγεθών, για κάθε πτυχή του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, το «e-Kouros» θα αποτελέσει, βάσει των συγκρίσιμων μοντέλων, χρήσιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικών για την αθλητική ηγεσία (ενδυνάμωση περιοχών που υπολείπονται σε μεγέθη αθλητικής δραστηριότητας, ανάπτυξη υποδομών κλπ).

Παράλληλα, θα διευκολύνει τους αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, Αθλητικό Δυναμικό, Προπονητές) και τους απλούς πολίτες, που θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία για τον αθλητισμό στην περιοχή τους.

Η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με την αποτύπωση του συνόλου των στοιχείων, που θα είναι ελεύθερα και δωρεάν προσβάσιμα σε όλους, περιλαμβάνει επτά άξονες:

  • Στρατηγική Ανάπτυξη Δεδομένων
  • Ασφαλείς Αθλητικές Εγκαταστάσεις,
  • Υπηρεσίες στον πολίτη – «MyKouros App»
  • Μείωση ∆ιοικητικού Βάρους για τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες
  • Επαγγελματικός Αθλητισμός και Επιτροπές
  • Οργάνωση και ∆ιαφάνεια στη ∆ιαχείριση των Πόρων
  • Χρηστή ∆ιακυβέρνηση

«Το e-Kouros, στην τελική του μορφή, θα είναι η «Εργάνη» του Αθλητισμού», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βρούτσης στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, στην κατάμεστη από αθλητικούς φορείς, αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ και επισήμανε:

«Μέσα από ένα πλέγμα χρηστικών ψηφιακών εργαλείων, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του Αθλητισμού (ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές, προπονητές), ενώ θα μειωθεί η γραφειοκρατία, με την απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και αδειοδότησης αθλητικών φορέων και εγκαταστάσεων.

Οι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση στη λειτουργία ολόκληρου του αθλητικού οικοσυστήματος.

Η καινοτομία της παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του eKouros, είναι η αποτύπωση ενός εντυπωσιακού διαδραστικού χάρτη, όπου θα μπορείτε περιηγούμενοι να εντοπίζετε κάθε στατιστικό στοιχείο για τα αθλήματα που σας ενδιαφέρουν.

Ταυτόχρονα, γονείς, αθλητές και πολίτες, μέσω του διαδραστικού  χάρτη μπορούν να αναζητούν εύκολα τα πιστοποιημένα αθλητικά σωματεία που βρίσκονται στον Δήμο τους, για τα αθλήματα που ενδιαφέρονται, μαζί με τους αδειοδοτημένους προπονητές τους!

Για όλους αυτούς τους λόγους, τολμώ να πω ότι η 21η  Μαρτίου 2024, ημέρα παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του «eKouros», είναι μια μέρα ιστορική για τον Ελληνικό Αθλητισμό».

  • Το e-book της 1ης Έκθεσης του «eKouros», καθώς και τον διαδραστικό χάρτη, μπορείτε να βρείτε στη νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Αθλητισμού https://minsports.gov.gr/e-kouros/

Ειδικότερα, η 1η Έκθεση καταγράφει αναλυτικά δεδομένα για:

  • Τα Αθλητικά Σωματεία (ανά Ομοσπονδία και Περιφέρεια)
  • Το Αθλητικό δυναμικό Αγωνιστικού Αθλητισμού (για κάθε άθλημα, ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, ηλικία και φύλο)
  • Τον Αθλητισμό Ατόμων με Αναπηρία (δυναμικό και σωματεία ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, ηλικία και φύλο)
  • Τους Προπονητές Αγωνιστικού Αθλητισμού (το πλήθος των αδειοδοτηµένων προπονητών ανά Οµοσπονδία/άθληµα και κατηγορία άδειας)
  • Τον ΕΟΚΑΝ (απολογισμό δράσης του 2023)
  • Τα ελληνικά Ολυμπιακά Μετάλλια (από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 έως σήμερα).

Τα σημαντικότερα ευρήματα της 1ης Έκθεσης του «eKouros»:

  • Στην Ελλάδα, σήμερα, δραστηριοποιούνται 63 Ομοσπονδίες, µε 533 σωματεία, σε 102 αθλήματα, µε 13.497 προπονητές και 412. 329 αθλητές.
  • Η Αττική είναι η περιφέρεια µε το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού (34,6%) και η Δυτική Μακεδονία µε το μικρότερο ποσοστό (2,1%), ενώ την ίδια στιγμή η περιφέρεια µε μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού ανά πληθυσμό είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων µε 4,59%!
  • Το ποσοστό των αθλητριών µε δελτίο στα πιστοποιημένα σωματεία είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών, 26,4% έναντι 73,6% αντίστοιχα.
  • Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαθέτει τα περισσότερα σωματεία και το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) αθλητικού δυναμικού µε 989 αθλητές.
  • Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, µε ποσοστά 40,2% και 20,3% είναι τα αθλήματα που προτιμούν οι άνδρες, ενώ το βόλεϊ µε 19,1% είναι το ελκυστικότερο άθλημα για τις γυναίκες.
  • Τα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα που καλλιεργούν αγωνίσματα για Αθλητές και Αθλήτριες µε αναπηρία είναι 80. Με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, σχεδόν τα μισά, να βρίσκονται στην Αττική.
  • Μόνο το 15% των σωματείων της χώρας καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα.
  • Η αλυσίδα της αθλητικής ενασχόλησης διαταράσσεται στις ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο Λύκειο, ενόψει της εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Το «e-Κouros» θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα για τον Αθλητισμό, όπως με την καταγραφή του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά περιοχή και ανά άθλημα, καθώς και των στοιχείων για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, του Σχολικού και Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, του Αθλητικού Εθελοντισμού και των πιστοποιημένων ιδιωτικών γυμναστηρίων.

ΕΔΩ η συνοπτική παρουσίαση του «e-Kouros»

ΕΔΩ ολόκληρη η Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης