Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωπαϊκή Ενωση: Τέλος στα μπουκαλάκια σαμπουάν των ξενοδοχείων

Ευρωπαϊκή Ενωση: Τέλος στα μπουκαλάκια σαμπουάν των ξενοδοχείων

|

Οι Βρυξέλλες θέλουν όλες οι συσκευασίες της ΕΕ να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέα μέτρα για τη μείωση των περιττών συσκευασιών και δοχείων.

Η διαβούλευση κατέληξε σε συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προβλέπει την απαγόρευση των PFAS στις συσκευασίες τροφίμων ή τη χωριστή συλλογή μεταλλικών ή πλαστικών δοχείων ποτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών μελών κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο ευρωπαϊκό νόμο που επιδιώκει να καταστήσει τις συσκευασίες πιο βιώσιμες και να μειώσει τα απόβλητα.

Επομένως, εκτός από την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών, θα συνεπάγεται απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων, όπως τα μπουκαλάκια σαμπουάν στα ξενοδοχεία. Μέτρα που είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότερο από επείγοντα: κάθε Ευρωπαίος πολίτης παρήγαγε σχεδόν 190 κιλά απορριμμάτων από συσκευασίας το 2021, πάνω από 80 εκατομμύρια τόνους στο σύνολο, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 209 κιλά το 2030 εάν δεν είναι μπει τέλος σε αυτού του είδους τα προϊόντα.

Ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες συσκευασίες

Η πρόταση εξετάζει τον «πλήρη κύκλο ζωής» της συσκευασίας και επιδιώκει να εγγυηθεί ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ είναι ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες, τόνισε το Συμβούλιο αφού έμαθε τη συμφωνία, η οποία πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο μέρη προτού τεθεί σε ισχύ.

Εκτός από την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών, θα συνεπάγεται απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων, όπως τα μπουκαλάκια σαμπουάν στα ξενοδοχεία

Το κείμενο που διαπραγματεύθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση την πρόταση της Επιτροπής στα τέλη του 2022 θα απαιτεί όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030, να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία επιβλαβών ουσιών και να μειωθούν οι «περιττές» συσκευασίες.

Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, τα καταστήματα γρήγορου φαγητού να σας επιτρέπουν να φέρετε το δικό σας δοχείο για φαγητό ή ποτό για να το πάρετε σπίτι χωρίς επιπλέον κόστος και, από το 2030, θα πρέπει να προσφέρουν το 10% των προϊόντων τους σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς πρέπει να μειώσουν τα πακέτα στο ελάχιστο, στα οποία ο μέγιστος κενός χώρος σε αυτά θα είναι 50%, με την ιδέα να αποτρέψουν παραγγελίες όπως αυτές που γίνονται από ψηφιακές πλατφόρμες το να φτάνουν σε μεγάλες συσκευασίες

Με τους νέους κανονισμούς, θα προωθηθεί επίσης η βελτιωμένη συλλογή και ανακύκλωση: για παράδειγμα, το 90% των πλαστικών και μεταλλικών δοχείων αναψυκτικών μίας χρήσης έως 3 λίτρων πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά από το 2029.

Στόχοι
Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση διατηρεί τους παγκόσμιους στόχους μείωσης των συσκευασιών που προτείνονται στον κανονισμό (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040) και καλεί τις χώρες να μειώσουν επίσης τα απορρίμματα συσκευασίας. Εάν τελικά εγκριθεί, ο «κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας» θα οδηγήσει στην απαγόρευση, από την 1η Ιανουαρίου 2030, ορισμένων πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης για φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή για τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται σε καφετέριες ή εστιατόρια.

Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, δεν θα προσφέρονται μεμονωμένες μερίδες από καρυκεύματα, σάλτσες ή γλυκαντικά, ούτε τα μικροσκοπικά μπουκάλια σαμπουάν ή κρέμας που υπάρχουν σε πολλά ξενοδοχεία. Όποιος θέλει η βαλίτσα του να φτάσει ολόκληρη στον τελικό προορισμό της θα πρέπει επίσης να αναζητήσει εναλλακτικές από το 2030, όταν θα απαγορεύεται να τυλίγονται οι αποσκευές με σελοφάν στα αεροδρόμια.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες, εκτός από λόγους «υγιεινής» ή ότι αποτελούν την «πρωταρχική συσκευασία» για χύμα τρόφιμα στα καταστήματα, ως τρόπο αποφυγής σπατάλης τροφίμων, εξηγεί το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο.

Μαραθώνια συνάντηση με αντιπαραθέσεις
Μετά από μια τελευταία οκτάωρη μαραθώνια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης να απαγορεύσουν, έως το 2026, τη χρήση χημικών ενώσεων που ονομάζονται υπερφθοροαλκύλια και πολυφθοροαλκύλια (PFAS), ευρέως γνωστά ως «αιώνιοι ρύποι», σε περιτυλίγματα και συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως κουτιά πίτσας ή ψήγματα.

Σε γενικές γραμμές, η συμφωνία επιδιώκει να επιτρέψει στην ΕΕ να επιτύχει τον καθορισμένο στόχο της μείωσης των απορριμμάτων συσκευασίας κατά 15% έως το 2040, περιορίζοντας παράλληλα τη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η όλη διαπραγμάτευση συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις λόγω των πιέσεων που πραγματοποιούν πολλές ομάδες συμφερόντων για λογαριασμό της βιομηχανίας συσκευασίας και γρήγορου φαγητού. Μια πίεση που οδήγησε ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει μια λιγότερο φιλόδοξη διαπραγματευτική θέση από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί τον περασμένο Νοέμβριο και στον τελικό κανόνα που περιέχει αρκετές εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, παρά τις οποίες οι κοινοβουλευτικοί διαπραγματευτές χαιρέτησαν τώρα τη συμφωνία.

«Για πρώτη φορά σε έναν περιβαλλοντικό νόμο, η ΕΕ θέτει στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών, ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται», δήλωσε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής Frédérique Ries. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η προσωρινή συμφωνία αποτελεί επίσης επίτευξη ισορροπίας με τις απαιτήσεις του κλάδου. «Ήταν σημαντικό οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες να αντιμετωπίσουν τη βιομηχανική πραγματικότητα», σημείωσε σχετικά.

Εξαιρέσεις
Μάλιστα, οι κανονισμοί περιέχουν διάφορες εξαιρέσεις, όπως για δοχεία τροφίμων από ξύλο, πορσελάνη ή κερί. «Διαβεβαιώνω τους ερασιτέχνες του camembert, mont d’or ή gorgonzola ότι το κείμενο που εγκρίθηκε δεν θέτει σε κίνδυνο τις ξύλινες συσκευασίες. «Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη διαμάχη», είπε ειρωνικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ευρωβουλευτής Pascal Canfin, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες σε χώρες όπως η δική του, η Γαλλία, όπου δηλώθηκε ότι οι κανονισμοί επρόκειτο να τερματίσουν εθνικές συσκευασίας όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό ξύλινο καραβάκι στο οποίο είναι τυλιγμένο το περίφημο τυρί Camembert.

Η συμφωνία εισάγει επίσης μια ανανεώσιμη πενταετή γενική παρέκκλιση από την επίτευξη στόχων επαναχρησιμοποίησης υπό «ειδικές συνθήκες», εφόσον τα κράτη υπερβαίνουν ορισμένους στόχους ανακύκλωσης ή πρόληψης αποβλήτων. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα εξαιρούνται επίσης από τους νέους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν επίσης τη δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να σχηματίζουν ομάδες έως πέντε τελικών διανομέων για την επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης στον τομέα των ποτών.

Αρθρο στη σελίδα in.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Delos & Blue Star 1: Μια σπάνια νυχτερινή συνάντηση στο λιμάνι της Πάρου (video)

Λόγω απαγορευτικού, οι αφίξεις μετατέθηκαν και το λιμάνι έγινε σκηνικό για μια εικόνα που συνήθως βλέπουμε μόνο το πρωί.

Cloud Mining 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει πλεονεκτήματα σε συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

5 Κορυφαίες Πλατφόρμες Cloud Mining του 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει Πλεονεκτήματα σε Συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

Σώστε τις Παραλίες της Νάξου – «Η Πορτάρα δεν αντέχει άλλο»: Σκληρή κριτική και αιτήματα για άμεση προστασία

Στην 34η συνέλευση του κινήματος, οι πολίτες κατήγγειλαν εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο, καυτηρίασαν τις κινήσεις του Δήμου και απαίτησαν διάλογο, έργα και τέλος στους εκφοβισμούς.

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

20 χρόνια μνήμης για τον Μανώλη Μάκαρη – Το Φιλώτι τιμά, θυμάται και ανανεώνει την υπόσχεση

Ανακαινισμένα αποδυτήρια, συγκίνηση και ένας φιλικός αγώνας που εδώ και δύο δεκαετίες κρατά ζωντανή τη μνήμη του Εμμανουήλ Μάκαρη.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες στα World Travel Awards – Διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αυθεντικού νησιωτικού προορισμού

Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου – Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύει την Ακαδημία του, καλωσορίζει τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στο προπονητικό team

Με στόχο την αναβάθμιση των τμημάτων υποδομής, ο σύλλογος υιοθετεί τα πρότυπα μεγάλων αθλητικών οργανισμών και προσθέτει ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος στο τεχνικό του δυναμικό.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;