Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΛύκειο: Ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν και .. πάει

Λύκειο: Ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν και .. πάει

|

Το εθνικό απολυτήριο «κλυδωνίζει» την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το κεντρικό σενάριο του επιτελείου του υπουργείου Παιδείας που μελετά τη νέα οργάνωση του λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης θα ενισχυθεί ο ρόλος των πανεπιστημίων, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων. Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν πως η προετοιμασία του νέου συστήματος εισαγωγής εισήλθε στην τελική ευθεία. Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας, ότι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου το επόμενο σχολικό έτος 2024-2025 θα εξετασθούν το 2027 με το νέο σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι λυκείου θα παίρνουν εθνικό απολυτήριο αφού και στις τρεις τάξεις θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα, με θέματα ίδια που θα έχουν βγει με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.), στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές. 

Σαντορίνη - ΑΣΕ Θήρας - Πανελλαδικές -  Παιδεία

Τα μισά θέματα θα επιλέγονται από τον διδάσκοντα του μαθήματος και τα άλλα μισά με κλήρωση από την Τ.Θ. Η επιτήρηση των εξετάσεων και η διόρθωση των γραπτών θα γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος θα προκύπτει από τον βαθμό στις γραπτές εξετάσεις και τον βαθμό των τετραμήνων που θα βάζει ο καθηγητής. Αλλά ο βαθμός του καθηγητή θα προσαρμόζεται (πιθανόν +/-3) στον βαθμό των γραπτών εξετάσεων, ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν γενναιόδωροι βαθμοί από τους καθηγητές του σχολείου. Ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων.

Ο βαθμός πρόσβασης

Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα παίρνουν βαθμό πρόσβασης που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών στις εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα προσανατολισμού Γ΄ Λυκείου. Με αυτόν θα υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ, όπως και τώρα. Για να αποκτήσει κάποιος βαθμό πρόσβασης θα πρέπει να έχει πάρει εθνικό απολυτήριο. Η στόχευση του υπουργείου είναι οι μαθητές να ολοκληρώνουν το λύκειο έχοντας βασικές γνώσεις σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε όσα θα δώσουν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μελετάται για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου να είναι απαραίτητο να έχει ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (που θα χορηγείται από δημόσιο φορέα) σε μία από τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο.

Βέβαια, καθώς οι μαθητές θα παίρνουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο, τίθεται το ερώτημα γιατί θα χρειάζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η ΕΒΕ για κάθε ΑΕΙ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2021 με στόχο να μην εισέρχονται στα πανεπιστήμια υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Στοιχείο που επηρέαζε αρνητικά το ακαδημαϊκό επίπεδο κάθε ΑΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 υποψήφιος εισήχθη σε ΑΕΙ συγκεντρώνοντας μόλις 625 μονάδες, με άριστα τις 20.000 μονάδες. Δηλαδή παρέδωσε ουσιαστικά λευκή κόλλα στα μαθήματα, αφού ο μέσος όρος του αντιστοιχεί στο 0,625. Επίσης, υποψήφιοι εισήχθησαν σε τμήματα μαθηματικών και φυσικής με μέσο όρο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα 3 και 6.

Συνολικά ο ένας στους τρεις υποψηφίους εισήχθη με βαθμό κάτω από τη βάση. Τώρα, η θεσμοθέτηση του εθνικού απολυτηρίου ανατρέπει την εικόνα και το σενάριο που επικρατεί είναι να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

πανελλαδικές
πανελλαδικές

Ο αντίλογος
Ο αντίλογος, όμως, εντός του υπουργείου, λέει ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι απαραίτητη διότι μπορεί ένας μαθητής να πάρει απολυτήριο με μέσο όρο π.χ. 10, αλλά στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να έχει βαθμούς περί του 7. Αυτή την περίοδο στο υπουργείο Παιδείας γίνονται προσομοιώσεις για το ποιοι είναι οι κατώτεροι δυνατοί βαθμοί στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ώστε με την πριμοδότηση (με άριστους βαθμούς) στα δευτερεύοντα, ένας τελειόφοιτος να μπορεί να πιάσει τη βάση του 10 στο εθνικό απολυτήριο. Επίσης, ένα σενάριο είναι ένας υποψήφιος να μπορεί να έχει βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση μόνο στα δύο μαθήματα που δεν είναι βαρύτητας.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι μετεξεταστέοι καθώς ενισχύεται ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων και περιορίζεται η βαρύτητα των προφορικών βαθμών. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους τελειοφοίτους να εξετάζονται όχι μόνο στις επαναληπτικές εξετάσεις του Ιουνίου αλλά και μία δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο (ή τον Φεβρουάριο). Επίσης, εξετάζεται τα πανεπιστήμια να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους.

Το καινούργιο σχέδιο μοιάζει αρκετά με το σύστημα Αρσένη, που καθιερώθηκε επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μέχρι τώρα έχουν μετρηθεί πάνω από 40 –μικρές ή μεγαλύτερες– αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Οι εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιερώθηκαν ακριβώς 60 χρόνια πριν, το 1964, και οι βασικότεροι λόγοι ήταν η διασφάλιση του αδιάβλητου του συστήματος αλλά και η ανάγκη να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές, που έως τότε ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται στις έδρες των πανεπιστημίων, Αθήνα και Θεσσαλονίκη τότε, για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις, τις οποίες τότε οργάνωνε κάθε σχολή.

Το μακροβιότερο σύστημα αποδείχθηκε αυτό των «Δεσμών», καθώς εφαρμόστηκε από το 1983 έως και το 1999. Οι υποψήφιοι διάλεγαν μία από τις τέσσερις Δέσμες, οι οποίες οδηγούσαν σε συγκεκριμένες ομάδες σχολών. Οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε τέσσερα μαθήματα. Εκτοτε όλα τα συστήματα ακολουθούν τη φιλοσοφία των «Δεσμών».

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο