Νάξος… Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιωάννης Βασιλάκης θέτει προς συζήτηση το 2ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Θέμα: Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις». Αφορά τι άλλο, τις παραλίες, τον αιγιαλό και τη χρήση τους.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει καταθέσει συγκεκριμένες παρατηρήσεις πάνω σε τρία άρθρα (Νο 4, Νο 9 και Νο 22) και υπάρχει απόφαση κατά πλειοψηφία. Μοναδικός που καταθέτει δική του πρόταση είναι ο Ιωάννης Κορρές – Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης” που σημειώνει “ Θα πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο γιατί είναι αντιλαϊκό και αντιδραστικό, να δοθεί εξ’ ολοκλήρου στους Δήμους η διαχείριση των παραλιών. Ψηφίζω την πρόταση μου”.
Τι αναφέρει το ψήφισμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (στο τέλος του άρθρου η σχετική απόφαση)
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», αιτείται τα ακόλουθα:
Άρθρο -9- : Να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη, και όχι απλή, γνώμη του Δήμου για να ορίζονται τα τμήματα αιγιαλού, παραλίας και παλιού αιγιαλού που επιτρέπεται να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας, πέραν αυτών για τα οποία υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης για το αντίστοιχο έτος.
Άρθρο -22-: Για τον χαρακτηρισμό παραλιών ως “απάτητες” να λαμβάνεται προηγουμένως υπ’ όψη από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η πρόταση του οικείου Δήμου.
Άρθρο -4- Ειδικά για τις περιπτώσεις νησιωτικών Δήμων ή νησιωτικών Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό νησιού μικρότερο των 500 κατοίκων, οι παραλίες να θεωρούνται στο σύνολό τους ως απάτητες κατά της έννοια της παραγράφου -2- του άρθρου -4- ώστε να απαγορεύεται η παραχώρηση απλής χρήσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές
τους λειτουργίες.