Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΜύκονος - Σαντορίνη: Πως κινήθηκαν το 2023 και τι περιμένουμε για το...

Μύκονος – Σαντορίνη: Πως κινήθηκαν το 2023 και τι περιμένουμε για το 2024

|

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Τουλάχιστον αυτό λένε τα …χαρτιά που θα έλεγε και γνωστός πολιτικός… Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι οι δυο μοναδικές περιοχές της χώρας που το 2023 εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών στα καταλύματα (-10,9% και -3% αντίστοιχα). Στον κλάδο εστίασης η Μύκονος είχε επίσης μείωση του τζίρου κατά -2,9% ενώ η Σαντορίνη είχε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,2%.

Για την ιστορία μία ακόμη περιοχή της χώρας η Δράμα είχε ελαφρά μείωση (-1,9%) στο κύκλο εργασιών στον κλάδο των καταλυμάτων και η Τζιά-Κυθνος μείωση -2,5% στην εστίαση. Στο σύνολο της χώρας το 2023 ο κύκλος εργασιών στα καταλύματα αυξήθηκε κατά 10,1% και στην εστίαση 9,6%.

Τι συνέβη πέρυσι με την Μύκονο και Σαντορίνη τις δυο ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, που θεωρούνται και είναι από τους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς; Γιατί η τουριστική κίνηση κατέγραψε μείωση;

Πολλές ήταν οι εκτιμήσεις και απόψεις που διατυπώθηκαν, όπως ο υπερτουρισμός που τελικά βλάπτει τους δημοφιλείς προορισμούς, οι πολύ υψηλές τιμές στη διαμονή και εστίαση, οι υποδομές που δεν επαρκούν και προκαλούν προβλήματα, τα αρνητικά δημοσιεύματα, μία φυσιολογική κόπωση των προορισμών καθώς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αφίξεις στα δυο αυτά νησιά το 2022 είχαν ανέβει  σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι τα ρεκόρ του 2019, όταν οι συνολικές διεθνείς αφίξεις στη χώρα το 2022 ήταν μειωμένες κατά 12,9% σε σύγκριση με το 2019.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το 2022 σε σύγκριση με το 2019 το αεροδρόμιο Σαντορίνης κατέγραψε άνοδο +57%, από 520 χιλ. το 2019 σε 814 χιλ. το 2022 και το αεροδρόμιο της Μυκόνου σημείωσε άνοδο +22%, από 474 χιλ. το 2019 σε 576 χιλ. το 2022.

Κάθε δέκα χρόνια μια πτωτική χρονιά

Όλα τα τουριστικά μέρη πρώτης γραμμής καταγράφουν στο βάθος μια δεκαετίας και μια χρονιά πτώσης της τουριστικής κίνησης σημειώνει αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο.

Η Σαντορίνη με εξαίρεση την περίοδο του κορονοϊού είχε πολλά χρονιά να εμφανίσει μια πτωτική χρονιά προσθέτει και ελπίζει ότι η περυσινή, ήταν η τελευταία καθώς για το 2024 τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η φέτος η άνοδος θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι συν 5%, εκτός βέβαια απρόοπτων γεγονότων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κα. Μαρία Κουσαθανά επισημαίνει ότι για να εκτιμήσουμε την πραγματική εικόνα της Μυκόνου όσον αφορά τις αφίξεις θα πρέπει να μελετήσουμε και άλλα στοιχεία όπως την κίνηση του αεροδρομίου της Πάρου καθώς η ανάπτυξη του αφαίρεσε ενδεχομένως αφίξεις από το αεροδρόμιο της Μυκόνου που λειτουργούσε ως hub για την ευρύτερη περιοχή. Για φέτος πάντως η ίδια εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι θετική από τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Αρνητικά δημοσιεύματα

Και οι δυο συνομιλητές μας εστιάζουν επίσης και στις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στην τουριστική κίνηση, τα δημοσιεύματα που κυριάρχησαν ειδικά για τη Μύκονο μία μεγάλη περίοδο της θερινής σεζόν.

Εκεί αποδίδει την πτώση και ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ) Γιάννης Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι το «Νο Μυκονος» ακούστηκε πολλές φορές πέρυσι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σχολιάζοντας ειδικότερα την πτώση του κύκλου εργασιών του κλάδου της εστίασης ο κ. Θεοχάρης παρατηρεί ότι πέρυσι ο κόσμος ξόδευε λιγότερα στα καταστήματα εστίασης επηρεαζόμενος από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ στην διάρκεια της περυσινής σεζόν είναι και οι τιμές των προηγούμενων χρόνων στα καταλύματα αλλά και την εστίαση. Οι συνομιλητές μας χωρίς αρνούνται κάποια πολύ ακραία παραδείγματα που είδαν και το φως της δημοσιότητας επικαλούνται τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές κινούνται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, προφανώς κάθε φορά ισορροπούν σε κάποιο επίπεδο, εκτιμά ο κ. Θεοχάρης και διαπιστώνει ότι από πέρυσι καταγράφηκε μία συγκράτηση στις τιμές στην εστίαση.

Οι τιμές έχουν ανέβει όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα λέει για τη Σαντορίνη ο κ. Παγώνης. Ωστόσο στο νησί υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις τιμές των καταλυμάτων και των καταστημάτων εστίασης ανάλογα με την περιοχή. Άλλες είναι οι τιμές  στην Καλντέρα, άλλες στις υπόλοιπες περιοχές. Παράλληλα επισημαίνει ότι η Σαντορίνη έχει τιμές για όλα τα βαλάντια.

Δεν υπάρχει υπερτουρισμός

Για το θέμα του υπερτουρισμού που συζητείται πολύ για την Σαντορίνη ο κ. Παγώνης είναι κατηγορηματικός Δεν δέχομαι ότι υπάρχει θέμα υπερτουρισμού στη Σαντορίνη υποστηρίζει και διευκρινίζει ότι η κατάσταση σε όλο το νησί δεν είναι όπως αποτυπώνουν οι φωτογραφίες την περιοχή της Οίας σε συνθήκες συνωστισμού. Είναι εικόνες που δημιουργούν μια ψευδή εικόνα για την κατάσταση στη Σαντορίνη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μέτρα διευθέτησης κυρίως της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων συνεχίζει ο κ. Παγώνης. Είναι προφανές ότι το νησί δεν μπορεί να δέχεται 25.000 επιβάτες κρουαζιέρας την ημέρα συμπληρώνει.

Η επόμενη μέρα

Και ερχόμαστε στην επόμενη μέρα για τον τουρισμό στα δυο δημοφιλή νησιά. Και οι τρεις συμφωνούν ότι τα δυο νησιά θα συνεχίσουν να παραμένουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι η βελτίωση των υποδομών,  και ένα συγκροτημένο σχέδιο προώθησης τους στη διεθνή τουριστική αγορά.

Το Ποζιτάνο στην Ιταλία έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ για ηλεκτρονική διαφήμιση  και η Σαντορίνης μόλις 200.000 ευρώ από κονδύλια του Δήμου, πολλά εκ των οποίων αφορούν λειτουργικές δαπάνες,  αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παγώνης.

Η Σαντορίνη χρειάζεται ένα τουριστικό προωθητικό οργανισμό ανάλογου αυτού της Ρόδου συνεχίζει ο κ. Παγώνης. Μόνο έτσι μπορείς να μείνει στην πρώτη θέση. Άλλωστε πιο εύκολα μπορείς να φτάσεις στην κορυφή αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να παραμένεις εκεί, τονίζει.

Ιδιαίτερη μελέτη και σχέδιο βιωσιμότητας

Χρειάζεται σχέδιο λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κα. Κουσαθανά και συμπληρώνει ότι την περίοδο αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σχεδιάζουμε προωθητικές δράσεις για το νησί.  Σχεδιάζουμε όλοι μαζί και με τον Δήμο, ενέργειες ώστε φέτος να κάνουμε το «No Mykonos» , «yes mykonos» αναφέρει  χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Παράλληλα οι συνομιλητές μας θέτουν την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών. Είναι σαφές ότι οι υποδομές δεν επαρκούν. Η Μύκονος είναι ένα σχετικά πολύ μικρό νησί με έκταση 105,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνιμο πληθυσμό περί τους 11 χιλιάδες κατοίκους (στοιχεία INSETE) . Η Σαντορίνη έχει έκταση 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνιμο πληθυσμό περί τους 15,5 χιλιάδες κατοίκους.

Ωστόσο τα δυο νησιά με 65.000 κλίνες η Μύκονος και 80.000 κλίνες περίπου η Σαντορίνη, υποδέχονται κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες  από αέρος και θάλασσα (χωρίς την κρουαζιέρα) η Μύκονος και 2,3 εκατ. η Σαντορίνη.

Επίσης οι αφίξεις σε ξενοδοχεία στη Σαντορίνη είναι περί τις 700.000 και στη Μύκονο περί τις 600.000 σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία του INSETE,  δηλαδή 50 φορές  περισσότεροι επισκέπτες από τον πληθυσμό.

Η σύγκριση με τη Μαγιόρκα

Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερα παραδείγματα τουριστικών προορισμών που χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης για να βελτιωθούν οι υποδομές και να παραμείνουν τουριστικά βιώσιμα. Για λόγους σύγκρισης να αναφέρουμε ότι η Μαγιόρκα στην Ισπανία επίσης δημοφιλής τουριστικός προορισμός (αφίξεις το 2022 στα 11,4 εκατ.) έχει έκταση 3.624 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 861.929 κατοίκους. Υποδέχεται δηλαδή δεκατρείς φορές παραπάνω επισκέπτες.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Οικονομικός Ταχυδρόμος 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αφιερωμένο στη Σαντορίνη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Greek Hotelier

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και το άρθρο του Αντώνη Παγώνη αναδεικνύουν την ανάγκη για βιώσιμες υποδομές, θεσμική στήριξη και στρατηγική αναβάθμιση του νησιού

Σαντορίνη – Πλατεία Σαρπάκη: Ο Δήμος Θήρας προκηρύσσει έργο ανάπλασης 520.800 €

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Σαρπάκη – Ένα Εμβληματικό Έργο στην καρδιά των Φηρών

Καύσωνας στο Νότιο Αιγαίο: Οδηγίες προστασίας για πολίτες και επισκέπτες

Από 6 έως 9 Ιουλίου, θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα – Έκκληση για προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και περιορισμό έκθεσης στον ήλιο.

«Φρουροί της Ιστορίας»: Το Ιστορικό Αρχείο Νάξου ανοίγει τις πόρτες του στη μνήμη και τη γνώση (video)

Η Μαργαρίτα Κουφοπούλου μάς ξεναγεί στον θησαυρό του νησιού – από το 1527 έως σήμερα – με αφορμή την έκθεση για τη Ναυτική Εβδομάδα 2025.

Πρωτοδικείο Νάξου: Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης για “νέα στέγη” στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στην πλατεία Πέτρου Ευριπαίου παραμένει η έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου – Επίλυση του στεγαστικού ζητήματος με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ζητείται Πωλητής/Πωλήτρια στη Νάξο από εμπορική εταιρεία με έδρα την Αθήνα

Μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης για κάτοικο Νάξου – Παρέχεται εταιρικό αυτοκίνητο και tablet, σταθερός μισθός 1.275€ + bonus

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος το Σάββατο 5 Ιουλίου σε περιοχές της Χώρας Νάξου

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου – Προσοχή στις εγκαταστάσεις που παραμένουν υπό τάση

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα

Νέα συνεργασία ΑΣΠΕ – NOVA με προσφορές κινητής για τα μέλη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Νάξου

Εξαιρετικά πακέτα καρτοκινητής και επιπλέον επιλογές για συνδέσεις και διαδικτυακή τηλεόραση μέσω της νέας συνεργασίας

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ζωντανά από την Πάρο για 2η μέρα στον ΣΚΑΪ (video)

Η εκπομπή με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή ταξιδεύει στην Πάρο, ανακαλύπτοντας ιστορίες ανθρώπων, γεύσεις, φυσική ομορφιά και δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Η κυρία Στέλλα της Νάξου: Η ζωντανή κλωστή της μνήμης και του Μικρασιατικού πολιτισμού

Στην ήσυχη διασταύρωση Καππαδοκίας και Μικρασιατών Προσφύγων, η Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου κρατά ανοιχτή τη γυάλινη πόρτα της ζωής, της μνήμης και της τέχνης

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας