Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΗ Κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων

Η Κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων

|

Νέες παρεμβάσεις για να «χτυπήσει» τις παράνομες ελληνοποιήσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί προς έγκριση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, θα γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για όσους παρανομούν, κάνοντας έτσι πιο ισχυρή την προστασία των ελληνικών προϊόντων – και του μελιού – από τις ελληνοποιήσεις.

Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο έθεσαν εμφατικά στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με βάση την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στον τομέα των: γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ),  προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την διαδικασία επιβολής τους.

«Μάχη» στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για την Κ.Α.Π.

Νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., διεκδικώντας αλλαγές στην Κ.Α.Π. ώστε να γίνει πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έγγραφό της προς την βελγική προεδρία, προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταξύ των οποίων:

  • Διευκολύνσεις και εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες εκτάσεις για καλλιέργεια.

Δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ως 100 στρέμματα) καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις για αυτή την πρόταση.

  • Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%, ώστε οι αγρότες «να έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο».
  • Χαλάρωση των απαιτήσεων σε έκτακτες ανάγκες, με δυνατότητα καλλιέργειας μεγαλύτερων εκτάσεων.

Η Ε.Ε. προτείνει αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις.

Στις 11 Μαρτίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας

Τέλος, «κλείδωσε» και η νέα συνάντηση, που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στους  αγρότες της Θεσσαλίας, για τις 11 Μαρτίου.

Ο τόπος της συνάντησης θα οριστεί τις επόμενες ημέρες.  Ως τότε η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της και τη μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κατ´ επέκταση τη στήριξη του αγροτικού κόσμου των πληγεισών περιοχών από τον «Ντάνιελ».

πηγή: newsit

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.