Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜόλις 18 γυναικολόγοι - μαιευτήρες στις Κυκλάδες

Μόλις 18 γυναικολόγοι – μαιευτήρες στις Κυκλάδες

|

Η Στέλλα Λεγάκη είναι η μοναδική μαία της Αμοργού. Υπηρετεί στο νησί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Στο κατά τα άλλα δημοφιλές νησί των Κυκλάδων δεν υπάρχει γυναικολόγος, ούτε παιδίατρος. Πριν τοποθετηθεί η ίδια, δεν υπήρχε ούτε μαία.

«Κατά το εννεάμηνο της εγκυμοσύνης η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα» λέει στα «ΝΕΑ». «Στο νησί δεν υπάρχει γυναικολόγος, οπότε εγώ καλούμαι να καλύψω τόσο το γυναικολογικό όσο και το μαιευτικό κομμάτι.

Κάνω και υπερήχους, παρακολουθώ τις εγκύους αλλά υπάρχει πάντοτε ανασφάλεια για την περίπτωση που θα συμβεί κάτι έκτακτο» συνεχίζει. Ωστόσο, τα έκτακτα περιστατικά δεν λείπουν. «Εχουν τύχει περιστατικά παλίνδρομης κύησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα πρέπει να φύγει άμεσα από το νησί, και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορεί να έχουμε κακοκαιρία, ή να μην μπορεί να σηκωθεί εναέριο μέσο.

Σε πρόωρο τοκετό έχει τύχει να στείλω τη γυναίκα στην Αθήνα. Αλλο περιστατικό έχει πάει στην Κρήτη. Και συνήθως όλα τα ανάποδα συμβαίνουν νύχτα» περιγράφει χαρακτηριστικά.

«Κατά κανόνα τον τελευταίο μήνα πριν από τον τοκετό οι γυναίκες πηγαίνουν στην Αθήνα» επιβεβαιώνει από την πλευρά της η Ελευθερία Ψυχογιού, κάτοικος Αμοργού και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οπως εξηγεί, αν κάποια γυναίκα δεν διαθέτει σπίτι ή δεν έχει κάποιον συγγενή στην πρωτεύουσα, αναγκαστικά νοικιάζει ή πηγαίνει σε ξενοδοχείο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η λύση συχνά δίνεται από την αλληλεγγύη των κατοίκων, οι οποίοι αν έχουν διαμέρισμα στην πρωτεύουσα το παραχωρούν σε συντοπίτες τους για τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης και την πρώτη περίοδο μετά τη γέννα. «Ευτυχώς, υπάρχει η αίσθηση του φιλότιμου και της αλληλεγγύης» τονίζει.

Ούτε η αλληλεγγύη, όμως, ούτε κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια προς απάλυνση του δυσβάσταχτου κόστους της εγκυμοσύνης στην άγονη γραμμή – όπως η θέσπιση του Ατομικού Φακέλου Υγείας και η συμβολή ΜΚΟ, σαν τη «Hope Genesis» – μπορούν να αντιστρέψουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Οπως σε πολλούς άλλους τομείς, έτσι και στην κύηση οι ανισότητες μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας είναι χαώδεις.

Στην Αττική ένας στους δύο γυναικολόγους

Η άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κρίσιμες για την έγκυο αποτυπώνεται γλαφυρά στην εξαιρετικά ανισόμετρη κατανομή των γυναικολόγων-μαιευτήρων ανά την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τους συνολικά 3.090 μαιευτήρες-γυναικολόγους σε πανελλαδικό επίπεδο οι 1.494, ή ποσοστό 46,2%, δραστηριοποιούνται στην Αττική.

Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 560, εκ των οποίων οι 424 στον Νομό Θεσσαλονίκης, η Θεσσαλία με 156, εκ των οποίων οι 82 δραστηριοποιούνται στη Λάρισα, και η Κρήτη με 146, από τους οποίους οι 87 βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Μικρότερος είναι ο αριθμός των γυναικολόγων-μαιευτήρων σε Δυτική Ελλάδα (141), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (132), Πελοπόννησο (97), Ηπειρο (89, εκ των οποίων οι 56 στα Γιάννενα), Στερεά Ελλάδα (79), Ιόνια Νησιά (59, εκ των οποίων οι 34 στην Κέρκυρα), Νότιο Αιγαίο (55), Δυτική Μακεδονία (50, εκ των οποίων οι 30 στην Κοζάνη) και Βόρειο Αιγαίο (32).

Σε 11 νομούς της χώρας, μάλιστα, ο αριθμός των γυναικολόγων-μαιευτήρων είναι μονοψήφιος. Ετσι, απαντώνται από 9 σε Καστοριά, Θεσπρωτία και Χίο, 8 σε Αρκαδία και Σάμο, 7 στη Λευκάδα, 6 στα Γρεβενά, από 5 σε Φλώρινα και Κεφαλλονιά, 4 στη Φωκίδα και μόλις 3 στην Ευρυτανία.

Στην περίπτωση των Κυκλάδων, ο μεγάλος αριθμός των κατοικημένων νησιών έχει ως αποτέλεσμα η κατανομή των μαιευτήρων-γυναικολόγων στο εσωτερικό του συμπλέγματος να είναι ιδιαιτέρως άνιση.

Είναι ενδεικτικό ότι στον ιστότοπο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων εμφανίζονται 9 καταχωρίσεις γυναικολόγων στη Σύρο, 6 στη Σαντορίνη, 5 στη Νάξο, 4 σε Ανδρο και Τήνο, 3 στη Μύκονο, 2 στην Πάρο και από 1 σε Μήλο και Σίφνο.

«Οι γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές επισκέπτονται τον γιατρό στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι λίγοι συνάδελφοι που ασκούν ιδιωτική επαγγελματική δραστηριότητα» λέει από την πλευρά του ο Λουκάς Κλέντζερης, πρόεδρος της Ενωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως εξηγεί, το 4%-6% των τοκετών θα είναι πρόωροι, κάτι που σημαίνει ότι το μωρό θα γεννηθεί πριν από τις 38 εβδομάδες.

Τα πρόωρα μωρά χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα από εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε κατάλληλα οργανωμένες μονάδες. Ομως, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην ανάπτυξη πλήρως στελεχωμένων μονάδων για νεογνά, καθώς πρόκειται για άκρως εξειδικευμένες δομές.

Ως εκ τούτου, σημειώνει, τα περιστατικά υψηλού κινδύνου θα πρέπει να μεταφέρονται στα αστικά κέντρα «για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον σωστό τρόπο».

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος τονίζει ότι το επίπεδο της μαιευτικής φροντίδας στην Ελλάδα είναι πολύ καλό.

«Η περιγεννητική θνησιμότητα είναι μικρή και η μητρική θνησιμότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή. Ανεξαρτήτως τού ότι κάνουμε πολλές καισαρικές. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός καισαρικών έχει επηρεάσει θετικά μερικούς από τους δείκτες αυτούς» καταλήγει.

Στην Αττική 4 στους 10 παιδιάτρους

Εκτός από τους γυναικολόγους, εξαιρετικά άνιση είναι και η κατανομή των παιδιάτρων: Από το σύνολο των 3.857 σε πανελλαδικό επίπεδο, οι 1.614 δραστηριοποιούνται στην Αττική, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 41,8% του συνόλου.

Στον αντίποδα, υπάρχουν 8 παιδίατροι στη Φλώρινα, από 7 σε Φωκίδα, Γρεβενά και Λευκάδα, 4 στη Ζάκυνθο και μόλις 2 στην Ευρυτανία.

«Στην Αμοργό πρόβλημα υπάρχει και αφού γεννηθεί ένα παιδί γιατί δεν έχουμε παιδίατρο» λέει η Ελευθερία Ψυχογιού.

«Αυτό το παιδί πρέπει να το βλέπει τακτικά ένας παιδίατρος. Οι Αρχές στέλνουν ενίοτε παιδίατρο από τη Νάξο, όμως πλέον επειδή δεν υπάρχει άλλος γιατρός ίδιας ειδικότητας στο γειτονικό νησί, δεν μπορούν να στείλουν στην Αμοργό ούτε έστω κάθε 15 ημέρες» συμπληρώνει.

Η έλλειψη παιδιάτρου, δε, δημιουργεί αρρυθμίες και στη λειτουργία του δημοτικού βρεφικού σταθμού του νησιού.

«Ο βρεφικός σταθμός είναι έτοιμος από κτιριακή άποψη, έχει ψηφιστεί ο κανονισμός που ορίζει τα τροφεία, με κοινωνικά κριτήρια και τις καλύτερες προδιαγραφές. Ομως, για να λειτουργήσει ο σταθμός πρέπει κάθε 15 μέρες τα παιδιά να εξετάζονται από παιδίατρο.

Αφού δεν μας στέλνουν, πώς θα λειτουργήσει ο σταθμός;» διερωτάται η κάτοικος και δημοτική σύμβουλος του νησιού.

Πηγή tanea.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AirBnb – Ρεκόρ για την Ελλάδα το 2025, σημαντική αύξηση σε Κυκλάδες, Κρήτη και Ιόνιο

Με άνοδο 15,2% στις διανυκτερεύσεις σε Airbnb, Booking και Expedia, η χώρα ξεπέρασε κατά τριπλάσιο ποσοστό τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στην 6η θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα

Hellenic Seaplanes – Βόλος: Τα πρώτα υδροπλάνα απογειώνονται αύριο (06/07), νέα εποχή για την επικοινωνία

Πρώτες περιηγητικές πτήσεις την Κυριακή 6 Ιουλίου – Στρατηγικός ρόλος του λιμανιού Βόλου στη δημιουργία εναλλακτικού δικτύου σύνδεσης με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο

Τα ωραιότερα ελληνικά νησιά για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure παρουσιάζει τα 20 καλύτερα ελληνικά νησιά για φέτος – Οι Κυκλάδες πρωταγωνιστούν με επιλογές για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Μήλος: Επιβάτιδα έπεσε στη θάλασσα κατά τον κατάπλου του Super Jet 2, Σώθηκε άμεσα από μέλη του πληρώματος

Άμεση ήταν η αντίδραση πληρώματος και λιμενικού – Η 31χρονη Αμερικανίδα δηλώνει καλά στην υγεία της

Παραδοσιακό Νησιώτικο Γλέντι στον Δαμαριώνα, γιορτάζουμε, διασκεδάζουμε, στηρίζουμε τα σχολεία μας!

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, ο προαύλιος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Δαμαριώνα μεταμορφώνεται σε γιορτινή αυλή με νησιώτικη μουσική, χορό και έναν υψηλό σκοπό: την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Νάξος: Παγκόσμιος προορισμός για kitesurf το 2025 σύμφωνα με γαλλικό ταξιδιωτικό μέσο

Στην κορυφή της λίστας του generationvoyage.fr η Νάξος ως κορυφαία επιλογή για θαλάσσια σπορ – Η Μικρή Βίγλα και η Λαγκούνα προσελκύουν kitesurfers από όλο τον κόσμο

Κύστη Κόκκυγος: Ανώδυνη αντιμετώπιση με Laser, νέες θεραπείες χωρίς τομές

Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις για ταχεία επούλωση και αποφυγή υποτροπών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μεθόδους FiLaC & LaPSiT

Αφιερωμένο στη Σαντορίνη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Greek Hotelier

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και το άρθρο του Αντώνη Παγώνη αναδεικνύουν την ανάγκη για βιώσιμες υποδομές, θεσμική στήριξη και στρατηγική αναβάθμιση του νησιού

Σαντορίνη – Πλατεία Σαρπάκη: Ο Δήμος Θήρας προκηρύσσει έργο ανάπλασης 520.800 €

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Σαρπάκη – Ένα Εμβληματικό Έργο στην καρδιά των Φηρών

Καύσωνας στο Νότιο Αιγαίο: Οδηγίες προστασίας για πολίτες και επισκέπτες

Από 6 έως 9 Ιουλίου, θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα – Έκκληση για προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και περιορισμό έκθεσης στον ήλιο.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.