Αυτοψία στον ΧΥΤΑ του βορείου τριγώνου του νησιού της Ρόδου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, λίγες μέρες πριν την επανέναρξη λειτουργίας του, μετά από έναν αγώνα δρόμου που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν ο ΦοΔΣΑ, παραλαμβάνοντας από τον Δήμο Ρόδου έναν ΧΥΤΑ κορεσμένο, μη λειτουργικό, ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για το περιβάλλον, αναγκάστηκε να τον κλείσει για να προχωρήσει στην αποκατάσταση του.
Σήμερα, με τον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που υποστηρίζει τεχνικά τον Φορέα, να τηρούν στο ακέραιο τη δέσμευσή τους, ένα νέο κύτταρο, μια λεκάνη απόθεσης 9 στρεμμάτων μεταξύ των 2 υφιστάμενων κυττάρων χωρητικότητας τουλάχιστον 345.041,68 m3 και διάρκειας ζωής συνολικά 3-4 χρόνια, είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία από 1η Μαρτίου, σε χρόνο ρεκόρ, με κανόνες, με οργάνωση και συμμόρφωση με την νομοθεσία, με συνεχή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς στόχους.
Τον Περιφερειάρχη στη αυτοψία συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Απόστολος Ασπράκης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο διευθυντής του ΦοΔΣΑ, Χρήστος Γαμβρούδης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου της ΠΝΑΙ, Νίκος Λυμπερόπουλος.
Από την πρώτη ημέρα που παραλήφθηκε ο ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, πριν από ένα χρόνο, ελήφθη από την Διοίκηση η απόφαση, όσο δύσκολη και αν ήταν σε επίπεδο διαχειριστικό, τεχνικό, εφαρμογής, αλλά η μόνη ορθή λύση ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, να κλείσει ένας κορεσμένος και μη λειτουργικός σε όλα τα επίπεδα ΧΥΤΑ.
Δεκάδες στρέμματα με απορρίμματα χωρίς συμπίεση και επιχωμάτωση για μήνες, μηχανήματα έργου ακινητοποιημένα χωρίς στοιχειώδη συντήρηση, τάφρους και φρεάτια μπαζωμένα με απορρίμματα και φερτά υλικά που είχαν να καθαριστούν τουλάχιστον 10 χρόνια, κατεστραμμένες υποδομές, μηχανήματα όπως ο σπαστήρας ο οποίος δεν δούλεψε ποτέ εκτός μερικών ωρών, συσσωρευμένους όγκους ογκωδών αντικειμένων (όπως ηλεκτρικές συσκευές και στρώματα) στην είσοδο του ΧΥΤΑ, κατεστραμμένη εσωτερική οδοποιία και διαλυμένη περίφραξη, γεφυροπλάστιγγα η οποία είχε χρόνια να συντηρηθεί και πιστοποιηθεί κ.α πολλά, ήταν η κατάσταση του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου, που ο Δήμος Ρόδου παρέδωσε πριν από ένα χρόνο στον ΦοΔΣΑ.
Με άμεσες και επιτακτικές ενέργειες μέσα σε 8 μήνες κατασκευάστηκε το νέο κύτταρο, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και κανόνες, με στρώση υπόβασης, τεχνητό γεωλογικό φραγμό, γεωμεμβράνη, γεωύφασμα ώστε να δημιουργηθεί ένα στεγανό περίβλημα και να αποτραπεί διαρροή των ρύπων στο έδαφος και το υπόγειο νερό.
Κατασκευάστηκε δίκτυο διάτρητων και αδιάτρητων αγωγών για τη συλλογή και μεταφορά των στραγγισμάτων της νέας λεκάνης και έργων διαχείρισης ομβρίων με στόχο την ορθή συναρμογή υφιστάμενων και νέων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.
Παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις στην εσωτερική οδοποιία, στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του ΧΥΤΑ με καθαρισμούς των τάφρων περιμετρικά της λεκάνης, με έργα αντιπυρικής προστασίας και εκτέλεση εργασιών αποψίλωσης ενώ έχει γίνει ολική επικάλυψη όλων των απορριμμάτων που υπήρχαν στα 2 κύτταρα (περισσότερα από 50 στρέμματα), συντήρηση της γεφυροπλάστιγγας και του συστήματος πυρόσβεσης, επισκευή και συντήρηση των Μηχανημάτων έργου.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:
«Πριν από έναν χρόνο ο Δήμος Ρόδου παρέδωσε στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έναν ΧΥΤΑ στα χαρτιά, μια χωματερή στην πραγματικότητα, κορεσμένη και άκρως ακατάλληλη.
Τι ανατέθηκε στον ΦΟΔΣΑ; Να βρεί διέξοδο στο χάος. Και εμείς τότε αναλάβαμε την ευθύνη και δεσμευτήκαμε ότι σε έναν χρόνο θα είμαστε στο ίδιο σημείο με τη λύση.
Πιστοί στο ραντεβού μας, είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε πίσω στον Δήμο Ρόδου, και αυτό θα γίνει απο την 1η Μαρτίου, ένα νέο κύτταρο, λειτουργικό. Έτοιμο να δοθεί σε χρήση, αλλά με κανόνες που θα φροντίσουμε να τηρηθούν ασχέτως “πολιτικού κόστους”.
Όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί και στην ώρα μας. Όχι γιατί ήταν εύκολο. Αντιθέτως, αυτό που μας “έδωσαν” δεν ήταν μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί αλλά μια βόμβα που είχε ήδη εκραγεί και εμείς έπρεπε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της. Να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα δεκαετιών αδιαφορίας. Και το κάνουμε στον ΦοΔΣΑ αλλά και στην Περιφέρεια που τον στηρίζει σε τεχνικό επίπεδο, με χαρά και όχι με την συνήθη κλάψα. Γιατί, για εμάς η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Είναι σχέδιο και πράξεις.
Στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα πιο δύσκολα προβλήματα. Με τις χειρότερες χωματερές του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της πολιτικής, με τις χωματερές της αδράνειας και του λαϊκισμού. Στη θέσης τους, δημιουργούμε νέα κύτταρα διοίκησης που αποκαλύπτουν σχέδιο, απαιτούν κόπο και παράγουν αποτελέσματα.
Για έναν μόνο λόγο και με έναν σκοπό: Να παραδώσουμε στα παιδιά μας, ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που εμείς παραλάβαμε. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους αφανείς εργάτες, τους συνεργάτες μου, που έχασαν ελεύθερο χρόνο, θυσίασαν οικογενειακές και κοινωνικές στιγμές, δούλεψαν χωρίς ωράριο για να κάνουν αυτό το μικρό θαύμα σε 10 μόλις μήνες».