Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠόσο κοντά είναι ο ... θάνατος του μελισσοκόμου;

Πόσο κοντά είναι ο … θάνατος του μελισσοκόμου;

|

Αυξημένο κόστος παραγωγής, ελληνοποιήσεις προϊόντων αμφιβόλου προελεύσεως και μείωση του πληθυσμού των μελισσών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων. Αυτά είναι κάποια από τα πλέον νευραλγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 25 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες ασχολούνται με τη μελισσοκομία στη χώρα.

Την περασμένη χρονιά η παραγωγή του μελιού ήταν μειωμένη κατά περίπου 60%, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Οι οικονομικές δυσκολίες των μελισσοκόμων που αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές, είναι δυσθεώρητες. Κι όμως, το μέλι εξακολουθεί να θεωρείται είδος πολυτελείας.

«Κοινή συνιστώσα με τα αιτήματα των αγροτών»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Τάσος Ποντίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, «υπάρχει μια κοινή συνιστώσα» των αιτημάτων των μελισσοκόμων με αυτά των αγροτών, όπως το «αυξημένο κόστος παραγωγής». Οι μελισσοκόμοι αποτελούν μικρό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, εντούτοις σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο –υποχρεούνται να εγγραφούν όσοι έχουν τουλάχιστον πέντε μελίσσια– τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Ποντίκης, υπάρχουν εγγεγραμμένες περίπου 25 χιλιάδες οικογένειες μελισσοκόμων. Υπολογίζεται πως το σύνολο των κυψελών στη χώρα ανέρχεται σε περίπου 2.200.000.

Μεγάλο ζήτημα σύμφωνα με τον ίδιο τίθεται με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς «η μελισσοκομία είναι νομαδικό επάγγελμα. Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε μεγάλες αποστάσεις, συνήθως μακριά από τα σπίτια μας. Επομένως ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε καύσιμα».

Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, η παραγωγή την περσινή χρονιά ήταν μειωμένη κατά 60%, γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα: «Πέρσι είχαμε ένα διάστημα μεγάλων βροχοπτώσεων που διήρκεσαν στο σύνολο σχεδόν της χώρας σε περιοχές όπου παράγεται μέλι από το Πάσχα έως τον Ιούλιο. Αυτές οι συνεχείς βροχές δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να βγουν να συλλέξουν νέκταρ. Επειτα ήρθε μια μεγάλη περίοδος καύσωνα, που επηρέασε τη μελιτοέκκριση του πεύκου, που αντιπροσωπεύει το 60%-65% της παραγωγής στη χώρα μας».

Αυτό ήταν κάτι που αύξησε ακόμη περαιτέρω το κόστος παραγωγής, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, να τροφοδοτήσουν οι ίδιοι τα μελισσοσμήνη, «προκειμένου να μη λιμοκτονήσουν και τα χάσουμε

«Η τιμή εμπορίας έχει πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής»

Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, αφορά τις ελληνοποιήσεις, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, εισάγονται στη χώρα μας «μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών ή και μελιού, που μετέπειτα αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες ελληνικού μελιού, παίρνουν τα χαρακτηριστικά του και μετά πωλούνται ως ελληνικό μέλι στην ελληνική αγορά». Αυτά τα προϊόντα, σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, επανεξάγονται. Πρόκειται για ένα γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο ενέχει κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς «εφόσον δεν ελέγχεται αν αυτό το μέλι είναι ελληνικό, προφανώς δεν ελέγχεται και ως προς την ποιότητά του».

Οι ελληνοποιήσεις αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, έναν επιπλέον λόγο που η τιμή εμπορίας του μελιού «έχει πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής, το οποίο κυμαίνεται από 4,5 ευρώ έως 4,7 ευρώ το κιλό». Η μεσοσταθμική τιμή πώλησης από τους παραγωγούς στους εμπόρους κυμαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, από 3,8 ευρώ έως 4,5 ευρώ το κιλό, αλλά στα ράφια «μπορείς να βρεις μέλια να πωλούνται 12-15 ευρώ το κιλό». Σύμφωνα όμως με τον κ. Ποντίκη, εμφανίζονται στην αγορά κι άλλα μέλια που μπορείς να τα αγοράσεις «ακόμη και με 5-8 ευρώ το κιλό. Δεν μπορεί να πωλείται ελληνικό μέλι σε αυτές τις τιμές».

«Δεν θα υπάρxει ζωή όπως την ξέρουμε»

Δυσεπίλυτο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους αποτελεί κι η χρήση φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες, τα οποία εμπεριέχουν μελισσοτοξικές ουσίες. Μολονότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται σε ώρες που δεν πετάει η μέλισσα, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί, ή αργά το βράδυ, είναι αρκετοί αυτοί που σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη δεν συμμορφώνονται: «Σε μια ημέρα μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το κοπάδι μας, δηλαδή ολόκληρη την περιουσία μας. Εχει υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν χάσει τα μελίσσια τους, ενώ περιορίζεται σημαντικά το εύρος των ανθοφοριών όπου μπορούμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «συμβαίνει να χρησιμοποιούνται ακόμη και φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα».

Τον Ιανουάριο του 2023 δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η «Νέα Συμφωνία για τους Επικονιαστές», που μεταξύ άλλων προβλέπει την ύπαρξη ενός «ισχυρού συστήματος παρακολούθησης των επικονιαστών», προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος της μείωσης αυτών των πληθυσμών. Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πληθυσμός περίπου ενός στα τρία είδη μελισσών και πεταλούδων μειώνεται, ενώ ένα στα δέκα είδη απειλείται με εξαφάνιση, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στη χρήση φυτοφαρμάκων.

Πρόκειται για κάτι καταστροφικό, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «για ορισμένες καλλιέργειες, η συνεισφορά των επικονιαστών μπορεί να ανέρχεται στο ήμισυ της αγοραίας αξίας της παραγωγής». Η «δραματική μείωση» του πληθυσμού των επικονιαστών που επικονιάζουν περίπου το 80% των καλλιεργούμενων και άγριων ανθοφόρων φυτικών ειδών, θέτει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κίνδυνο τη λειτουργία του οικοσυστήματος και κατά συνέπεια «τις οικονομικές δραστηριότητες και την ευημερία του ανθρώπου, που εξαρτώνται από αυτήν».

Σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, «αν η μέλισσα ζήσει μόνη της στη φύση, δεν θα αντέξει για περισσότερο από δύο χρόνια με τις συνθήκες που επικρατούν. Εμείς συντελούμε στην προστασία της μέλισσας, η οποία αν εξαφανιστεί, δεν θα μπορεί να υπάρχει ζωή στη μορφή που τη γνωρίζουμε».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.