Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΠ. Κόκκαλης: Ο "Κόσμος" είναι εδώ ενόψει Ευρωεκλογών

Π. Κόκκαλης: Ο “Κόσμος” είναι εδώ ενόψει Ευρωεκλογών

|

Τις αδρές γραμμές του νέου πολιτικού φορέα με το όνομα ΚΟΣΜΟΣ περιέγραψε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης και οι δύο συνιδρυτές του εν λόγω φορέα Μαρία Βασιλάκου και Λευτέρης Παπαγιαννάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Ο νέος φορέας τοποθετείται στον ιστορικά «προοδευτικό χώρο» και θα είναι κάθετα αντίθετος στον «ακροδεξιό λαϊκισμό» θα αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, θα μετάσχει στις ευρωεκλογές, τις τοπικές και τις εθνικές εκλογές και εντός των προσεχών ημερών θα εκλέξει τα όργανα διοίκησής του που θα αποφασίσουν ενδεχόμενες συμπράξεις με άλλους φορείς ή κόμματα που αγγίζουν τον χώρο της οικολογίας ή και ευρύτερα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ φιλοδοξεί να συνάψει ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», με τους Έλληνες πολίτες, έχοντας στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνική δικαιοσύνη, «ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», με αναφορές στον ορθολογισμό, την επιστήμη και τη συμμετοχή των πολιτών στις λύσεις , οι οποίες θα αποτελούν προτάσεις διακυβέρνησης. «Δεν θα είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενοποίησης του χώρου της οικολογίας και του επείγοντος για δράση υπέρ του κλίματος είπε: «Δεν μπορούμε πια να είμαστε πράσινες κουκίδες αλλά να αποτελέσουμε έναν πράσινο πόλο γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και τώρα».

«Βλέπουμε ήδη τη μεγάλη στροφή που κάνει η ΕΕ βλέπουμε τις μεγάλες πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και ζούμε τη μεγάλη μάχη απέναντι στην άκρα δεξιά. Την είδαμε στο ΕΚ στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, με το μορατόριουμ για τις πράσινες πολιτικές και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω».

Έκκληση σε όλους τους πολίτες

Τέλος έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες «που δουλεύουν στο χωράφι, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, τους νέους ανθρώπους που καινοτομούν να βρούμε μια φωνή. Να αποκτήσουμε μια πλατιά συνεργασία, ένα μακροχρόνιο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι μεγάλες αυτές κατηγορίες του πληθυσμού θα πλαισιώσουν τον νέο φορέα ώστε να αποκτήσει μαζικότητα ως τις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον σεβασμό της ισότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο κράτος δικαίου, ενώ ειδικά για τα θέματα αυτά μίλησε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων. Είναι θέματα που επηρεάζουν όλη μας τη ζωή είπε και κατήγγειλε ότι “όλες οι κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων”. Μίλησε επίσης για υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, της ελευθερίας του Τύπου, της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Αναφερόμενος στο σχετικό ψήφισμα του ΕΚ, είπε ότι «ανησυχίες» έχει εκφράσει για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι μια κατάσταση που χτίζεται από την πολιτεία και όχι από τους εχθρούς του κράτους. «Η κατάσταση διολισθαίνει και το ψήφισμα την αναγνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε και την «έλλειψη αποτελεσματικής και γρήγορης δικαιοσύνης», η οποία ακόμη και οικονομικά να το δούμε, όπως είπε, αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Η Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, μίλησε για την κατάσταση στις πόλεις στις οποίες ζει ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Εκεί σωρεύονται τα προβλήματα είπε, εκεί είναι και το «χρυσό κλειδί» των λύσεων.

Οι πόλεις είναι επίκεντρο των προβλημάτων όπως η ακρίβεια, ειδικά στην ενέργεια, η στεγαστική κρίση, ειδικά για τους νέους , η αύξηση των ανισοτήτων στις ευκαιρίες που πλήττουν επίσης κυρίως τους νέους, η αντιπεριβαλλοντική κινητικότητα με κύριο μέσο το ΙΧ και η έλλειψη πρασίνου.

Βήμα βήμα, πρόσθεσε, πρέπει να αλλάξει η μετακίνηση προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προς τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, προς τη θέσπιση ζωνών ήπιας κυκλοφορίας και πρασίνου σε κάθε γειτονιά.

Ζητούμενο είπε είναι «να τους λύσουμε τα χέρια ώστε να μπορούν να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα και με την τοπική κοινωνία».

Ως καλά παραδείγματα ανέφερε 6 ελληνικές πόλεις που έχουν ξεκινήσει αυτό το ταξίδι και στην επόμενη δεκαετία να επιδιώξουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και άλλες 80 που ακολουθούν, αλλά χρειάζονται μεταξύ άλλων «εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία, ενιαία βάση δεδομένων».

«Στηρίζω ένα νέο κόμμα με γνώμονα τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του, σήμερα, καθώς και των επόμενων γενεών, συνειδητοποιώντας ότι η μητέρα των κρίσεων είναι η κλιματική κρίση», είπε η ίδια.

Στην ερώτηση που δέχθηκαν οι ομιλητές ως προς τη δύσκολη συγκυρία απάντησαν ότι «δεν μας προσδιορίζει η συγκυρία αλλά η ανάγκη» και ότι «τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς».

Αρνητικοί ήταν και στο θέμα των εξορύξεων, τονίζοντας ότι και ο ΟΗΕ και η ΕΕ μας λένε ότι «ο πλανήτης δεν μπορεί να σηκώσει νέα ορυκτά καύσιμα», ενώ ως προς τις εξορύξεις στον ελληνικό χώρο που υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό άνθρακα ως το 2050 δύσκολα θα προλάβουν να το πουλήσουν οι πετρελαϊκές εταιρίες.

Η κ. Βασιλάκου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μια μοναδική λύση στο ενεργειακό. Είναι πολλές και τοπικές και προέρχονται και από τις επιχειρήσεις αλλά και από τις δράσεις του καθενός μας. «Ο δρόμος μας χρειάζεται συνεργασίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Ο κ. Παπαγιαννάκης διευκρίνισε ότι μιλάμε για ενεργειακή δημοκρατία και αναρωτιέμαι γιατί οι κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν αυτό το μεγάλο asset που λέγεται ΔΕΗ.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ κατά πόσον η ΚΑΠ μπορεί να ανταποκριθεί στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχασε την μοναδική ευκαιρία το 2021 να δημιουργήσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, να κάνει έναν ευρύ διάλογο και να σχεδιάσει μαζί με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα προβλήματα των αγροτών είναι κυρίως απέναντι στην ακρίβεια των εισροών και στη γραφειοκρατία.

Η ΚΑΠ, τόνισε, θα είναι ένα από τα μεγάλα αντικείμενα της επόμενης εκλογικής περιόδου και πρέπει να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που με τη σειρά της «πρέπει να επιβιώσει από τη μεγάλη επίθεση που δέχεται σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική