Πάνω από το ένα πέμπτο των αποδημητικών ειδών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας, απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση ειδικών των Ηνωμένων Εθνών.
Από τις μεγάπτερες φάλαινες έως τους πελεκάνους Δαλματίας και από τις φρουτονυχτερίδες έως τις χελώνες, δισεκατομμύρια ζώα μεταναστεύουν λόγω εποχής, σε ωκεανούς, στεριά και ουρανούς. Ωστόσο, μια νέα έκθεση της Σύμβασης για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Ειδών Άγριων Ζώων (CMS) αποκαλύπτει πως πολλά αποδημητικά είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, απειλούμενα από την ανθρώπινη ρύπανση, την εξάπλωση χωροκατακτητικών ειδών και την κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 22% των 1.189 ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CMS απειλούνται με εξαφάνιση και σχεδόν τα μισά (44%) καταγράφουν μείωση του πληθυσμού τους, εν μέρει εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης και της απώλειας των οικοσυστημάτων τους.
📢BREAKING:
Landmark UN report reveals shocking state of wildlife: the world’s #migratoryspecies of animals are in decline, and the global extinction risk is increasing.
The CMS report launches now at #CMSCOP14:
➡️ https://t.co/UKlR7C5hD5 pic.twitter.com/186QXOKScB
— Convention on Migratory Species (CMS) (@BonnConvention) February 12, 2024
Το 97% των καρχαριών, των σαλαχιών και των οξύρρυγχων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, με τους πληθυσμούς τους να έχουν συρρικνωθεί κατά 90% από τη δεκαετία του 1970.
Τα πλάσματα της άγριας ζωής μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις κατά τα μεταναστευτικά τους ταξίδια, πετυχαίνοντας άθλους εξωπραγματικούς στα ανθρώπινα μάτια. Οι σολομοί του Ειρηνικού επιτρέφουν κόντρα στο ρεύμα για να αναπαραχθούν στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο γκνου ταξιδεύουν από το Σερενγκέτι της Τανζανίας στο Μασάι Μάρα της Κένυας. Ενώ θαλασσολιμόζα ταξιδεύει σχεδόν 13.000 χιλιόμετρα χωρίς διακοπή από Αλάσκα την Αυστραλία.
«Ο λόγος για τον οποίο τα είδη προστατεύονται από τη σύμβαση είναι επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα – και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το πρόβλημα είναι τα υψηλά ποσοστά: το 44% των καταγεγραμμένων ειδών παρουσιάζουν μείωση πληθυσού και αυτός ο αυξανόμενος κίνδυνος εξαφάνισης είναι κάτι που ισχύει παγκοσμίως για τα μεταναστευτικά είδη» σημειώνει η εκτελεστική γραμματέας της ομάδας ειδικών, Έιμι Φρένκελ.
«Τρία στα τέσσερα είδη πλήττονται από την απώλεια ενδιαιτημάτων, επτά στα 10 πλήττονται από την υπερεκμετάλλευση, η οποία περιλαμβάνει τη σκόπιμη θανάτωση ειδών μέσω κυνηγιού ή δηλητηρίασης, καθώς και η παρεμπίπτουσα αλιεία. Οι άνθρωποι ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι οι φάλαινες, τα λιοντάρια, οι γορίλες, οι καμηλοπαρδάλεις και πολλά πουλιά είναι μεταναστευτικά είδη. Πρόκειται για ένα λόγο τεράστιας ανησυχίας» προσθέτει η ίδια.
Πηγή: Guardian