Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Δ. Λιανός: "Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η γαστρονομία μας για το 2024”

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με σκοπό να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, πραγματοποίησε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση για τη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου. Μία από τις σημαντικές διοργανώσεις που θα περιλαμβάνει ο “μαραθώνιος” της γαστρονομικής προβολής, θα είναι η εκδήλωση «Great Food of Naxos Celebration».

Δ. Λιανός: “Η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού”

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πόσο σημαντική είναι η γαστρονομία για τον τόπο του, τονίζοντας, ότι, “η ανάδειξη και η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας του νησιού της Νάξου, καθώς και η διατροφική της αξία, είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και του τουρισμού μας. Η Νάξος, λόγω της επάρκειας νερού που έχει, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράγει αγροτικά προϊόντα και έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να την καθιστά, έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε ως προτεραιότητα τη γαστρονομία και την βάζουμε “μπροστά” στους στόχους για το 2024, πάντα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους, από τον παραγωγό και τον εστιάτορα μέχρι τον καταναλωτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής και για να γίνει η προβολή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έγινε και συνεχίζει, η δημόσια διαβούλευση, γιατί για να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα, χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων. ”

Διοργάνωση «Great Food of Naxos Celebration»

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε εκρηκτική αύξηση σε εκδηλώσεις γαστρονοµικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, οι οποίες είτε εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν (π.χ. Γιορτή Σαρδέλας, Fystiki Fest κοκ.) είτε στην τοπική κουζίνα της εκάστοτε περιοχής (π.χ. Taste Halkidiki, Cretan Gastronomy Days κοκ.). Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Νάξο µε τη διπλή γιορτή «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η ΕΑΣ το Σεπτέµβριο. Αυτές οι εκδηλώσεις συχνά γίνονται σε πλατείες µε υπαίθριες επιδείξεις µαγειρικής, προσφορά εδεσµάτων στους επισκέπτες και πώληση προϊόντων. Οι εκδηλώσεις αυτής της µορφής έχουν αντικειµενικούς περιορισµούς τόσο ως προς την παρασκευή των εδεσµάτων όσο και ως προς την άνεση από πλευράς των επισκεπτών να απολαύσουν το φαγητό. Έτσι προκρίνεται µέσω της εδώ προτεινόµενης διοργάνωσης µια διαφορετική προσέγγιση, η οποία εστιάζει στην προσέλκυση των επισκεπτών εντός των επιχειρήσεων εστίασης και γαστρονοµίας εν γένει, όπου δηλ. θα απολαύσουν το φαγητό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και µε τη µεγαλύτερη δυνατή άνεση, ενώ και το οικονοµικό όφελος για τις επιχειρήσεις µεγιστοποιείται. Επίσης βασίζεται στην εµπειρία από άλλα αντίστοιχα γαστρονοµικά φεστιβάλ της Ευρώπης µε πολυήµερη διάρκεια και πρόσκληση των επισκεπτών στους χώρους των επιχειρήσεων αντί σε κάποιο δηµόσιο χώρο. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα διοργανώσεων αυτής της µορφής στην Ελλάδα αποτελούν το αθηναϊκό γαστρονοµικό event της Mastercard «Around the table» καθώς και οι «Ηµέρες Βραβευµένης Γαστρονοµίας» από το Αθηνόραµα.

Πόσο θα διαρκέσει

Το γαστρονοµικό φεστιβάλ µε τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» προγραµµατίζεται να διαρκέσει ένα µήνα στο ξεκίνηµα της τουριστικής σεζόν και σύµφωνα µε τις προτιµήσεις των ίδιων των εστιατόρων. Συγκεκριµένα, οι ηµεροµηνίες του φεστιβάλ είναι οι εξής (λαµβάνοντας υπόψιν και το Πάσχα): 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024. Η νέα διοργάνωση µε την εδώ προτεινόµενη µορφή λειτουργεί, συνεπώς, συµπληρωµατικά και όχι ανταγωνιστικά προς άλλες γαστρονοµικές πρωτοβουλίες της Νάξου και στοχεύει στην εξασφάλιση εκτεταµένης προβολής στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οι ειδικότεροι στόχοι του «Great Food of Naxos Celebration»

Με τη διοργάνωση αυτού του γαστρονοµικού φεστιβάλ στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων επιδιώκεται η επίτευξη των εξής ειδικότερων στόχων:

  • Για τους επισκέπτες: Να ενθαρρυνθούν οι επισκέπτες να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και χρήµα,προκειµένου να απολαύσουν την τοπική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή και µάλιστα µε προνοµιακούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις γαστρονοµίας και τουρισµού: Να έχουν αυξηµένα έσοδα ήδη κατά τη χαµηλή τουριστική περίοδο και να τύχουν εκτεταµένης προβολής για όλη τη σεζόν του 2024.
  • Για τον τόπο: Να εδραιωθεί η φήµη της Νάξου ως κορυφαίου γαστρονοµικού προορισµού.

Με άλλα λόγια επιδιώκεται όσοι θα επισκεφτούν τα πέντε νησιά την άνοιξη να παρακινηθούν να αναζητήσουν τα καλύτερα εστιατόρια, να δαπανήσουν περισσότερα χρήµατα σε προϊόντα και σε εµπειρίες γαστρονοµίας αλλά και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση γευστικών συγκινήσεων. Η µεσοπρόθεσµη επιδίωξη αυτού του φεστιβάλ είναι να συµβάλλει στην άµβλυνση της εποχικότητας, καθώς θα βοηθήσει (1) να εδραιωθεί η Νάξος ως ένας ελκυστικός και δηµοφιλής ανοιξιάτικος προορισµός και (2) να έλθει µια νέα κατηγορία επισκεπτών — οι «γαστροτουρίστες» — οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγαν τη Νάξο.

Περιγραφή του «Great Food of Naxos Celebration»

Οι πελάτες που θα επισκεφτούν τις µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα µπορούν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τη ναξιώτικη γαστρονοµία µε προνοµιακό τρόπο, καθώς θα έχουν ένα σηµαντικό κίνητρο καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης:

  • Το κίνητρο µπορεί να λάβει λ.χ. τη µορφή µιας έκπτωσης επί του τιµοκαταλόγου ή την προσφορά δωρεάν εδέσµατος ή ποτού µε κάποια ελάχιστη παραγγελία. Κατόπιν συζήτησης µε µερικούς επαγγελµατίες της εστίασης φαίνεται να προκρίνεται µια τρίτη επιλογή, αυτή της προσφοράς ενός ειδικού µενού που θα ετοιµαστεί ειδικά για τη διοργάνωση. Συγκεκριµένα, οι µετέχουσες επιχειρήσεις εστίασης µπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωµένο µενού τουλάχιστον τριών πιάτων βασισµένο υποχρεωτικά σε τοπικά υλικά και σε τοπικές συνταγές, είτε στην αυθεντική τους µορφή είτε σε µια πιο δηµιουργική εκδοχή. Αυτό το ειδικό µενού πολλαπλών πιάτων του φεστιβάλ θα προσφερθεί σε προνοµιακή τιµή, η οποία θα είναι δηλ. αισθητά χαµηλότερη σε σχέση µε το άθροισµα της τιµής καταλόγου αυτών των πιάτων, ενώ θα πρέπει επίσης να έχει ξεκάθαρες αναφορές στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες την τοπική κουζίνα.
  • Κάθε επιχείρηση θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τι είδους κίνητρο θα προσφέρει στους πελάτες της. Στη συνέχεια θα αναλυθούν κάποιες πρακτικές πτυχές για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να προσφέρουν το ειδικό µενού.
  • Εφόσον προκριθεί η προσφορά του ειδικού µενού, αυτό θα τυπωθεί σε ένα φύλλο χαρτί που υποχρεωτικά θα φέρει το σήµα του «Great Food of Naxos Celebration» (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας) και θα µπει ως ένθετο στον κανονικό κατάλογο κάθε εστιατορίου. Το µενού θα δηµοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα τόσο του Δήµου όσο και κάθε επιχείρησης και θα παροτρυνθούν οι επισκέπτες της Νάξου να δοκιµάσουν αυτό το µενού. Είναι στην κρίση κάθε επιχείρησης εάν θα συνεχίσει να προσφέρει το ειδικό µενού και µετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
  • Εξυπακούεται ότι κάθε επιχείρηση θα προσφέρει παράλληλα µε το ειδικό µενού και όλα τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου της. Έτσι οι πελάτες θα έχουν την επιλογή είτε να παραγγείλουν το ειδικό µενού είτε να παραγγείλουν από τον κατάλογο. Όποια επιχείρηση θέλει µπορεί να προσφέρει όχι ένα αλλά δύο ή και περισσότερα ειδικά µενού µε βάση τις απαιτήσεις της πελατείας της (π.χ. µενού χορτοφαγίας). Οι επιχειρήσεις µπορούν να ορίσουν ελάχιστο αριθµό ατόµων για την προσφορά του µενού (π.χ. για τουλάχιστον δύο άτοµα).
  • Το ειδικό µενού θα φέρει τον εξής τίτλο ανάλογα µε το νησί στο οποίο βρίσκεται κάθε επιχείρησης (βλ. το ενδεικτικό παράδειγµα της επόµενης σελίδας): The Taste of Naxos Menu / The Taste of Iraklia Menu / The Taste of Schinoussa Menu / The Taste of Koufonissi Menu / The Taste of Donoussa Menu

Εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές και η πρωτιά στην Μεσόγειο (video)

Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές στις Κυκλάδες που κατέχει μια ξεχωριστή πρωτιά (ποια είναι;) σε όλη τη Μεσόγειο (video)

Σύρος – Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας: Παρουσιάζεται (23/05) το “Gyaros Story”

Παρουσίαση του νέου website και mobile application που μας «ταξιδεύει» στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών ξεκινάει (!!!)

Το 1ο Συνέδριο Παιδιών είναι γεγονός - Κυριακή 19 Μαϊου - Ο κόσμος μας …με άλλα μάτια!

Κυκλάδες – Μ. Καφούρος: Ενημέρωση από Κυκλαδίτες για τοπικά θέματα

«Πρόγραμμα συναντήσεων του βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Εμμ. Καφούρου για τα τοπικά θέματα και τις Ευρωεκλογές».

Ιταλία: Για τον Μάιο επέλεξαν οι Ιταλοί Νάξο, Αστυπάλαια και Σκόπελο

Η επιλογή των Ιταλών για το φετινό Μάιο .. Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού για τη Νάξο Βαγγέλης Κατσαράς

Κτηνοτροφική Ενωση Φιλωτίου – Β. Κρασσάς: “Φέρνουμε τον Υφυπουργό για να δει τα προβλήματα από κοντά” (video)

O πρόεδρος της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου Βασίλης Κρασσάς μιλάει στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για την έλευση του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση (video)

Κάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

Τι τυριά τρώμε στη δίαιτα; Ξεχάστε τα αδιάφορα ξένα τυριά που πλασάρονται ως light. Οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν τα δικά τους, χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε γεύση.

ΟΤΑ: 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων.

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Ρόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό (!!!)

Τελεσίγραφο... Παράνομα μπαρ ξανά σε λειτουργία - «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα της Ρόδου με τα κρεβάτια μέσα στο νερό, που βρέθηκε πέρυσι στην επικαιρότητα, καθώς έπρεπε να έχει σφραγιστεί από το 2017

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)