Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕΦΚΑ: Μισθωτός με μπλοκάκι; Αύξηση εισφορών κατά 3,46%

ΕΦΚΑ: Μισθωτός με μπλοκάκι; Αύξηση εισφορών κατά 3,46%

|

Νέα δεδομένα δημιουργεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που παράλληλα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και αμείβονται με «μπλοκάκι» η αύξηση των εισφορών κατά 3,46% για το 2024, καθώς για να απαλλαγούν από τις επιπλέον εισφορές θα πρέπει ο μισθός τους να ξεπερνάει τα 1.055 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχες ανατροπές δημιουργούνται και στους χρήστες παραστατικών παρεχόμενων υπηρεσιών (ΠΠΥ), που είναι περισσότερο γνωστά ως τίτλοι κτήσης – απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Αναλυτικά, οι μισθωτοί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν διπλές εισφορές, εάν για τις μισθωτές υπηρεσίες τους λαμβάνουν αμοιβή που ξεπερνάει τα 1.055 ευρώ και καταβάλλουν τις αναλογούσες εισφορές. Αντίθετα, εάν ο μισθός τους είναι μικρότερος θα πρέπει να καταβάλλουν συμπληρωματικές εισφορές σύνταξης και ασθένειας, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι σωρευτικά οι καταβαλλόμενες εισφορές θα πρέπει να καλύπτουν το ύψος της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών, ήτοι τα 285,87 ευρώ.

Η αύξηση των εισφορών μη μισθωτών κατά 3,46% είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα και το ύψος του μισθού που απαιτείται από την εξαρτημένη εργασία, καθώς το ποσό της εισφοράς της 2ης κατηγορίας που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες αναπροσαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου σε 285,87 ευρώ, από 276,31 ευρώ που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα, λοιπόν, αυξήθηκε και ο μισθός που αντιστοιχεί σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία σε 1.055, από 1.020 ευρώ που ήταν το 2023.

Παράλληλη απασχόληση

Οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση και με «μπλοκάκι», οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές ως μισθωτοί κάτω από το όριο των 1.055 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η οποία θα αντιστοιχεί στη διαφορά μέχρι να καλυφθεί το ελάχιστο όριο των 285,87 ευρώ.

Ειδικά βέβαια για τους νέους με επαγγελματική ηλικία έως πέντε χρόνια, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η ελάχιστη εισφορά που λαμβάνεται υπόψη είναι εκείνη της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή τα 238,22 ευρώ που αναλογούν σε μεικτές αποδοχές ύψους 880 ευρώ.

Οσο για τους εργαζομένους που απασχολούνται ταυτόχρονα στον ίδιο εργοδότη και ως μισθωτοί και με «μπλοκάκι», ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές επί του συνολικού εισοδήματός τους, καθώς δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή.

Τίτλοι κτήσης

Σε ό,τι αφορά ασφαλισμένους που αμείβονται με τίτλους κτήσης (ΠΠΥ), με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι τροποποιούνται και εκεί τα ποσά εισφορών που καταβάλλονται για το τρέχον έτος. Για χρήση ενός παραστατικού, από τον ίδιο υπόχρεο έκδοσης, οι ημέρες ασφάλισης βάσει των οποίων καταβάλλονται και οι αντίστοιχες εισφορές υπολογίζονται με βάση την 1η ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που ανέρχεται πια στα 175,83 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη διατηρείται σε 13,33% και παραμένει ο περιορισμός σε σχέση με το ανώτατο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς ανά ΠΠΥ, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Για υγειονομική περίθαλψη το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών είναι 6,95% και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 62,39 ευρώ τον μήνα (1η ασφαλιστική κατηγορία). Προσοχή όμως, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για αμοιβές με περισσότερα του ενός παραστατικά από τον ίδιο υπόχρεο έκδοσης την ίδια μισθολογική περίοδο το ανώτατο όριο εισφορών, που βάσει νόμου δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος της μηνιαίας εισφοράς για κύρια σύνταξη, της 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας ανέρχεται σε 567,19 ευρώ, αντί για 548,23 ευρώ που ήταν το 2023. Εάν σε αυτό προστεθεί και η αυξημένη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη (σε χρήμα και σε είδος), οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν ανώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστικών εισφορών τα 642,06 ευρώ (αντί για 620,60 ευρώ το 2023).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο ΕΦΚΑ έθεσε σε ισχύ μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχει βεβαίωση απογραφής σε ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με τίτλους κτήσης. Η υπηρεσία αφορά όσους δηλώνουν παραστατικά ή υποβάλλουν αντίγραφο της σύμβασής τους ηλεκτρονικά.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.