Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομία"Επισκέψιμο Τυροκομείο": Παίρνει σήμα, ξεκινούν οι αδειοδοτήσεις

“Επισκέψιμο Τυροκομείο”: Παίρνει σήμα, ξεκινούν οι αδειοδοτήσεις

|

Μία ακόμη ουσιαστική κίνηση ανάδειξη της εναλλακτικής μορφής τουρισμού σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα…

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 7470/Β’/29-12-2023 η Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, αρμόδιας για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού Ελευθέριου Αυγενάκη,  με θέμα τον καθορισμό των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φέρουν το νέο τουριστικό σήμα επισκέψιμου τυροκομείου.

Το νέο σήμα επισκέψιμου τυροκομείου προέκυψε μετά από συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας μια από τις βασικές κοινές πολιτικές τους που σχετίζονται με την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού.

Για να θεωρείται «επισκέψιμο» ένα τυροκομείο, θα πρέπει να διαθέτει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων  ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε).

Σημειώνεται ότι το με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν το σήμα επισκέψιμων τυροκομείων, η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποίεια και ελαιοτριβεία του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομίας και μια απο τις προτεραιότητες των ειδικών μορφών τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.  Η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της ελληνικής παραγωγής, με τον τουρισμό και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αναδεικνύεται σε πολιτική αιχμής για τις ειδικές μορφές που σχεδιάζει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Τουρισμού.

Σκοπός των πολιτικών αυτών είναι η αύξηση του εισοδήματος των επιχειρήσεων στον τομέα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων που λαμβάνουν σήμα του Υπουργείου Τουρισμού, όπως επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, αλλά και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).καθώς και της τουριστικής επισκεψιμότητας και ανάδειξης των περιοχών όπου αυτά παράγεται ανά την Ελλάδα.

Η σχετική ΚΥΑ των προδιαγραφών και της αδειοδότησης των επισκέψιμων Τυροκομείων συντάχθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού σε άμεσο και συνεχή διάλογο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ, ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία με φορείς της αγοράς.

Σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη του αγροτουρισμού αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου σχεδιάζονται να διατεθούν πάνω από 17 εκατ. ευρώ σε δράσεις προώθησης και προβολής του αγροτουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, θα είναι και η δημιουργία του πρώτου δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομικού τουρισμού, ενός θεματικού DMO.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού δήλωσε:

“Συνεχίζουμε, το έργο μας στις ειδικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα στον αγροτουρισμό. και μετά τα επισκέψιμα Οινοποιεία, Ζυθοποιεία, Ελαιοτριβεία πλέον προστίθεται ένα νέο τουριστικό σήμα, αυτό των επισκέψιμων Τυροκομείων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.

Παράλληλα αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με έργα επ’ ωφελεία των ανθρώπων τα αγροτουρισμού και του τουρισμού, επενδύοντας πάνω από 17 εκ ευρώ και δημιουργώντας τον πρώτο θεματικό DMO στην Ελλάδα για γαστρονομία – αγροτουρισμό.

Προχωράμε και σε επιπλέον δράσεις σύζευξης της καινοτομίας και της προόδου, σε δύο από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.