Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΝοσοκομείο Σάμου: Μόνο δύο ειδικευόμενοι αντί για 31 (!!!)

Νοσοκομείο Σάμου: Μόνο δύο ειδικευόμενοι αντί για 31 (!!!)

|

Σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου Σάμου, η οποία δυσχεραίνει την εφημέρευσή του και αποτρέπει νέους γιατρούς να κάνουν την ειδικότητά τους στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γιατρών.

Οπως επισημαίνει μάλιστα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Σάμου, για να καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών η διοίκηση του νοσοκομείου έφτασε στο σημείο να εισηγηθεί προφορικά στους γιατρούς την εφημερία τομέα, τις ημέρες που το Τμήμα δεν έχει ιατρό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι π.χ. ένας ορθοπεδικός θα εφημερεύει για όλα τα χειρουργικά περιστατικά –στον χειρουργικό τομέα περιλαμβάνονται τα γυναικολογικά, τα οφθαλμολογικά, τα ουρολογικά περιστατικά–, και αντίστοιχα ο γυναικολόγος για τα ορθοπεδικά, χειρουργικά, οφθαλμολογικά κ.ά.

Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου Σάμου, «δεν συναινούμε στην εφημερία τομέα, αποτελεί αντιποίηση ειδικότητας, οι γιατροί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δικαστικές προσφυγές, εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία. Το ήδη εντατικοποιημένο πρόγραμμα εφημέρευσης και η εξάντληση του λιγοστού ιατρικού προσωπικού το έχουν φτάσει στα όριά του και σαν ανταμοιβή των υπερπροσπαθειών μας δεχόμαστε ενίοτε και απειλές.

Τα προβλήματα έχουν κοινοποιηθεί επανειλημμένως στους αρμοδίους (διοικήτρια, διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και 2η ΥΠΕ) και δεν έχει δοθεί καμία λύση μέχρι τώρα. Αντιθέτως με τις ενέργειές τους θα οδηγήσουν και άλλους γιατρούς σε παραίτηση».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών και τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου, από τις 76 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι 37. Ο παθολογικός τομέας επί σειράν ετών είναι χωρίς πνευμονολόγο, και στην παιδιατρική κλινική καλύπτουν τις εφημερίες παθολόγοι, γενικοί ιατροί και ειδικευόμενοι. Για να καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, εδώ και χρόνια μετακινούνται αγροτικοί γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία.

«Αυτό αυτονόητα αποτρέπει τους νέους ειδικευόμενους συναδέλφους να επιλέξουν το συγκεκριμένο νοσοκομείο για να κάνουν την ειδικότητά τους: σε 31 οργανικές θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν μόνο 2», τονίζει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για το γεγονός ότι δεν έχει προκηρύξει θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΤΕΠ για ένα νοσοκομείο που καλύπτει τους 32.500 κατοίκους της Σάμου καθώς και κατοίκους όμορων νησιών.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών για το ΕΣΥ (Δεκέμβριος 2023), για το νοσοκομείο της Σάμου αναφερόταν μία θέση επιμελητή Α΄ για τη ΜΕΘ και μία θέση παιδιάτρου. Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για σκόπιμη κυβερνητική υποστελέχωση του νοσοκομείου Σάμου, η οποία είναι ενδεικτική για όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία και η οποία στοχεύει στην «πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης».

Οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου Σάμου προετοιμάζονται για στάση εργασίας αύριο 1η Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)