Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΘεσσαλία - Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα, κινήσεις από Κυβέρνηση

Θεσσαλία – Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα, κινήσεις από Κυβέρνηση

|

Ολο και περισσότερα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τους αγρότες να διατρανώνουν ότι ο αγώνας τους είναι θέμα επιβίωσης. Αιχμή του δόρατος η Θεσσαλία, ο παραγωγικός τομέας της οποίας δεν έχει ακόμη συνέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Παραμονές της νέας σποράς, πολλοί αγρότες της περιοχής δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, και βέβαια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε σπόρους και λιπάσματα.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία (πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος) σε συνδυασμό με την αργή ανταπόκριση του κυβερνητικού μηχανισμού σε επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει, αλλά και την απροθυμία (ή και αδυναμία) των αγροτών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που ξεσπάει στους δρόμους.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια στήριξης του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση για τους νέους αγρότες μέσω του αντίστοιχου προγράμματος θα φθάσει στις 30.000-40.000 ευρώ. Παράλληλα, χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» θα ισχύσει πλήρης αναστολή πληρωμών για δύο χρόνια. Ταυτόχρονα προβλέπεται παροχή ρεύματος και πενταετής ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών, με μηδενικό επιτόκιο. 

Οι αλλαγές

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που ξεκίνησε φέτος έχει προκαλέσει δραστική μείωση του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τους αγρότες. Ωστόσο, ο Στάθης Κλωνάρης, καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής σύνταξης του εθνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, εξηγεί ότι στην πράξη οι αγρότες μπορούν να εισπράξουν και όσα εισέπρατταν εφόσον προσαρμοστούν στις αλλαγές που απαιτούνται. «Τα χρήματα της ΚΑΠ στο σύνολο της χώρας είναι τα ίδια, 2 δισ. παίρναμε την περίοδο 2014-2020, τα ίδια παίρνουμε και τώρα. Μάλιστα είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που κατάφερε να μη μειωθεί η χρηματοδότησή της. Εχει αλλάξει απλώς ο τρόπος που δίδονται τα χρήματα, η νέα πολιτική είναι πιο απαιτητική και χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Οι αγρότες απαιτείται να κάνουν πράγματα για να πάρουν τα χρήματα», τονίζει. «Είναι αναμενόμενο να φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν και έτσι θα μειωθεί το εισόδημά τους», σημειώνει.

Πρόκειται για το «πρασίνισμα» των μέτρων, δηλαδή, που προβλέπει η νέα ΚΑΠ και αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν όλοι οι αγρότες προκειμένου να λάβουν το τελευταίο 1/3 από την ενιαία ενίσχυση που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Για όλες τις καλλιέργειες έχουν προβλεφθεί «οικολογικά σχήματα», όπως ένταξη στρεμμάτων στη βιολογική γεωργία, εναλλαγή καλλιεργειών, διαχειριστικά σχέδια για την εφαρμογή περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον σκευασμάτων όπως οι βιοδιεγέρτες κ.ά. «Ηδη οι αγρότες έχουν εφαρμόσει πολλά από αυτά, ωστόσο πρέπει να πραγματοποιηθούν έλεγχοι για να δοθούν τα χρήματα», εξηγεί ο κ. Κλωνάρης.

Παραδέχεται, όμως, ότι και το ίδιο το κράτος άργησε να προσαρμοστεί καθώς οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι βγήκαν μόλις το καλοκαίρι, οπότε άργησαν οι δηλώσεις των αγροτών και άργησαν και οι πληρωμές. Πάντως, τα χρήματα για τα οικολογικά σχήματα θα δοθούν τον Μάρτιο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Χρειάζονται μέτρα για την προστασία του κλίματος. Χρειάζονται αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, είναι δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε. Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε επισιτιστική επισφάλεια και κάθε χρόνο θα χρειάζονται αποζημιώσεις για τη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του κλίματος», συμπληρώνει ο κ. Κλωνάρης.

Στη Θεσσαλία

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αγρότης που δεν έχει πάρει μια πρώτη αρωγή». Ομως, όταν το σπίτι σου, τα χωράφια σου και τα μηχανήματά σου έχουν καταστραφεί, οι 6.000 ευρώ που δόθηκαν ως πρώτη βοήθεια τέσσερις μήνες μετά δεν φτάνουν. Οπως τονίζεται από την κυβέρνηση, η διαδικασία των αποζημιώσεων είναι σε εξέλιξη, ωστόσο από τον Νοέμβριο που έκλεισε το σύστημα των αιτήσεων έχουν δοθεί προκαταβολές για την απώλεια φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αλλά υπολείπεται ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% για την εξόφληση. Η καταβολή της εξόφλησης των αποζημιώσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα χρήματα αργούν, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγορές νέων εφοδίων το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους είναι χαμηλά, ενώ τα έξοδα για την καλλιέργεια υψηλά. Οπως επισημαίνει ο κ. Κλωνάρης, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες είχαν ανέβει το 2022, έχουν πέσει στα προηγούμενα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να έχουν μειωθεί οι τιμές για τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από τη σελίδα “Kathimerini.gr” 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι