Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΤα φρύγανα, τα ξύλα και το μοσχομυριστό ψωμί από τους φούρνους της...

Τα φρύγανα, τα ξύλα και το μοσχομυριστό ψωμί από τους φούρνους της Νάξου του “χθες”

|

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν η τεχνολογία προχωρήσει, όσο κι αν ακούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τα πάντα, δεν θα πάψει ποτέ να “ξεφυτρώνει” η ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει για εκείνες τις εποχές που ο πλούτος της φύσης γινόταν εργαλείο στα χέρια του για να εξυπηρετήσει την καθημερινότητά του.

Φούρνος με ξύλα!!. Στα Ελληνικά χωριά τους συναντάς ακόμα. Κι εδώ στη Νάξο, μπορείς να βρεις. Κόπος μεγάλος βέβαια ειδικά για τους επαγγελματίες του κλάδου να διαθέσουν ψωμί βγαλμένο από φούρνο με ξύλα. Έλα όμως που αυτή η μυρωδιά δεν αντικαθίσταται με καμία και την καταλαβαίνεις από μακριά.. έλα που όσοι έχουμε εικόνες από τον φούρναρη της γειτονιάς επιμένουμε να είμαστε ρομαντικοί και να ψάχνουμε εικόνες, αφηγήσεις, ακόμα και τέτοιους φούρνους όπου υπάρχουν…

Δεν είναι μόνο για τη γεύση. Είναι για τη Νάξο του «χθες» που δεν θέλουμε να τη χάσουμε. Μπορούμε να την κρατήσουμε ζωντανή και πρέπει να το κάνουμε. Έχουμε συμμάχους τις αφηγήσεις των παλαιότερων, το φωτογραφικό υλικό που ευτυχώς υπάρχει και κάποιους «ρομαντικούς» που φροντίζουν με τη βοήθεια των μέσων που μας παρέχει η τεχνολογία να επικοινωνούν αυτούς τους θησαυρούς. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Άλλωστε δέντρο χωρίς γερές ρίζες, πεθαίνει. Έτσι δε μας έλεγαν οι Δάσκαλοί μας;

Ο κ. Στράτος Φουτάκογλου μέσα από την ανάρτησή του στα social media για τους φούρνους της Νάξου, μας βοηθάει να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Πλάθοντας εικόνες φυσικά, σαν αυτή του Γιακουμή με το ραβδί και τα φρύγανα στους ώμους..

Ευχαριστούμε!!

Την ανάρτηση του κ. Φουτάκογλου συνοδεύει η φωτογραφία από το φούρνο του Νίκου Ι. Περιστεράκη.

“Για αυτή την φωτογραφία, η Αναστασία Περιστεράκη μας πληροφορεί μέσα από σχόλιο της σε παλαιότερη ανάρτηση μας ότι είναι ο φούρνος του παππού της Νίκου Ι. Περιστεράκη:

«ειναι ο παππούς μου Νικόλας Ιωάννου Περιστεράκης και ο φούρνος βρισκόταν στη μικρή πλατεία του Μπουργου απέναντι από το σπίτι των γονιών, του Μιχάλη και Αντώνη Μαρούλη, λίγο πριν από το ημιυπόγειο του Καρπούζη, δίπλα στο μπακάλικο της κας Ελένης. Eίναι ο δρόμος που στη συνέχεια βγαίνει στο Δεσποτικό δεξιά μας και στρίβοντας κατεβαίνουμε στη Μητρόπολη. Λειτούργησε μέχρι το 1958 και ο προπάππος μας Ιωάννης Περιστεράκης προμήθευε με ψωμί τη Γαλλική Σχολή στο Κάστρο.» Η Άνθη Περιστεράκη, ξαδέλφη της Αναστασίας, λέει ότι ο φούρνος έκλεισε το 1964.

Για τους παλιούς φούρνους της Νάξου μας πληροφορεί επίσης ο Τάσος Νικ. Σφυρόερας ότι «.. ο φούρνος των αδελφών Σφυρόερα (με το παλιό μακαρονάδικο) ήταν εκεί στου Παντελιά και έκλεισε όταν χάθηκαν ολοι τους από τη ζωή.”

Ο φούρνος του Ζαφείρη Σπυριδάκη ήταν απέναντι στου Μαθιασου και μετά πηγε πανω στην γωνία του Καβαλιέρου απέναντι από την Αγία Θεοδοσία. Τη λειτουργία του φούρνου συνέχισαν τα παιδιά του Αντώνης και Γιώργος που σήμερα διατηρούν δικούς τους φούρνους ο καθένας.

Ο φουρνος του Ρούσσου Μετζητάκου υπόγειος κάτω από το σπίτι του Μιχ. Κορρέ είχε το όνομα “Λαβύρινθος”. Δεν λειτουργεί πια. Ο φούρνος του Θανάση Περιστεράκη είχε ένα σοβαρό ατύχημα το 1952 η 53 όταν ανατινάχθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιων βαρελότων που κατασκεύαζε ο ίδιος και διατηρούσε μέσα στο φούρνο, όπως μας ενημερώνει ο εγγονός του Θανάσης Περιστεράκης στιχουργός .

Ο φούρνος του Νίκου Βελωνη πιο παλιά ήταν φούρνος του Μακράκη. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί στην παραδοσιακή του μορφή από τον γιό του Παναγιώτη και τον εγγονό του Νίκο Π. Βελώνη (είναι σήμερα ο μοναδικός παραδοσιακός φούρνος της Χώρας).

Ο φούρνος του Κώστα Σαντοριναίου (Σαγγέλα) στο Νιο Χωριό που τον κράτησε ο γιος του Γιάννης(Νταντούνας στο παρατσούκλι) μέχρι το 2000 περίπου. Ήταν επίσης ο φούρνος του Γιώργου Βαλέτα πίσω απο την Παντάνασσα, μετέπειτα του γιου του Μιχάλη και του εγγονού του Γιώργου που συνέχισε να λειτουργεί, στην παραδοσιακή του μορφή, μέχρι την προηγούμενη δεκαετία (2010-2020). Τα τελευταία χρόνια είχε μεταφερθεί στην οδό Κοντολέωντος πίσω από το σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ πρώην ΒΙΔΑΛΗΣ.

Ήταν επίσης, όπως μας λέει ο Τάσος Σφυρόερας ο φούρνος του Νικ. Γιαμούρη και μετέπειτα Αλέκου Αρτσάνου (εκεί που μέχρι το 2023 λειτουργούσε το μανάβικο του Μιχάλη και Νίκου Μαργαρίτη (Κόμπου). Από εκεί ξεκίνησε ο φούρνος του Γιώργου Πολυκρέτη με τα αδέλφια του, όταν αργότερα μεταφέρθηκε στον δρόμο για την πλατεία Πρωτοδικείου, εκεί που τώρα είναι το καθαριστήριο του Αποστόλη Πρεβόλη. Τον φούρνο, μετά την πρόωρη απώλεια του Γιώργου, συνέχισαν να λειτουργούν οι αδελφές του Δέσποινα και Βούλα. Ενώ οι μικρότεροι αδελφοί Παράσχος και Μιχάλης συνέχισαν στο ίδιο επάγγελμα όπως και τα παιδιά τους.

Όλοι αυτοί οι φούρνοι της παλιάς Χώρας έκαιγαν φρύγανα η ξύλα, αφου δεν υπήρχε ηλεκτρικό παρά μόνο για φωτισμό. Τα φρύγανα τα έφερναν από τον λόφο του Αγ. Χρυσοστομου. Θυμάμαι τον Γιακουμή (το Ζυό) λέει ο Τάσος Σφυρόερας τον φωνάζαμε Πόπη και γινόταν χαμός. Τον θυμάμαι να κουβαλάει φρύγανα με το ραβδί στους ώμους. Όποιοι όμως τον πήραζαν έβλεπαν το ραβδί να εκτοξεύεται σαν … “ιπτάμενος δίσκος”.!!!”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ξεκινούν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά για την εγγραφή μαθητών στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χώρα Νάξου

ΠΝΑι – Επαρχείο: “Στα σκαριά” νέο οδικό έργο με επίκεντρο τις Τρίποδες

“Στα σκαριά” νέο οδικό έργο στη Νάξο - Χρονοδιάγραμμα και τι περιλαμβάνει το έργο

Αμοργός – Καραΐσκος: Το “Amorgaroma” και ακτοπλοϊκές συνδέσεις στο επίκεντρο συζητήσεων με μέλη της Κυβέρνησης

Σειρά επαφών του Δημάρχου Αμοργού στην Αθήνα - Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο

Τράπεζα Πειραιώς: Τι περιλαμβάνει η συνεργασία με την ΠΟΕΣΕ

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με την ΠΟΕΣΕ – Τι περιλαμβάνει

Πάρος: Πρόβλημα με τον καταπέλτη του ταχύπλοου “Thunder”

Βλάβη στον καταπέλτη παρουσίασε το ταχύπλοο Thunder με τους 240 επιβάτες στο λιμάνι της Πάρου.

Πλανήτης Γη: Δορυφόρος εντοπίστηκε μετά από 25 χρόνια (!!!)

Ο δορυφόρος, αποτυγχάνοντας στην αποστολή του, είχε χαθεί στη συμπαντική άβυσσο και είχε γίνει ένα από τα αγνοούμενα αντικείμενα στο απέραντο «νεκροταφείο» διαστημικών απορριμμάτων

One & Only Kéa Island: Πρώτο κάλεσμα γνωριμίας την 14η Μαϊου

Η τοπική κοινότητα καλείται να γνωρίσει από κοντά το One&Only Kéa Island στις 14 Μαΐου

Σαντορίνη (Τράπεζα Αίματος) – Dr Κaton Nomikos: Περί Αιμοδοσίας και ένα μεγάλο “ευχαριστώ”

Γνωστός γιατρός εξηγεί τι σημαίνει "αιμοδοσία" - Το "Ευχαριστώ" στα μέλη της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης...

Δονούσα: θεατρική παράσταση με τίτλο “Με δύναμη από την Κηφισιά”

Πότε και που θα δούμε θεατρική παράσταση στην Δονούσα

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της