Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος & Μικρές Κυκλάδες: Σε εξέλιξη η διαβούλευση για την γαστρονομική προβολή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Σε εξέλιξη η διαβούλευση για την γαστρονομική προβολή

|

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να διευρύνει τις ενέργειες τουριστικής προβολής που υλοποιεί, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα του 2024 δύο διοργανώσεις με σκοπό τη στοχευμένη προβολή της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου.

Έτσι, ανέθεσε την ετοιμασία εισήγησης με αντικείμενο τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, η οποία τίθεται σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2024.

Η εισήγηση περιλαμβάνει το σκεπτικό για τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, παραθέτει το προτεινόμενο brand για τη στοχευμένη γαστρονομική προβολή των πέντε νησιών στο πλαίσιο της συνολικής τουριστικής καμπάνιας του Δήμου, ενώ περιγράφει αναλυτικά τις δύο δράσεις που προτείνεται να υλοποιήσει ο Δήμος για το 2024:

  • τη διοργάνωση «GreatFood of Naxos Celebration» για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2024
  • τη διοργάνωση «Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονομίας» για την περίοδο Νοεμβρίου 2024

Tο πλήρες κείμενο της εισήγησης βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1ntAPdyFyL9-j6iUsQRijK7jFj0z3jenH/view

Ο Δήμος προσκαλεί τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη γαστρονομία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να υποβάλλουν τις απόψεις και τις επισημάνσεις τους σχετικά με την ως άνω εισήγηση.

Στόχοι του Προγράµµατος Γαστρονοµικής Προβολής

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος γαστρονομικής προβολής της Νάξου, καθορίζονται ως εξής:

  • Να καθιερωθούν η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες από κοινού ως πολυδιάστατος και πολυδύναµος γαστροτουριστικός προορισµός, όπου οι επισκέπτες θα µπορέσουν να βιώσουν το γαστρονοµικό πολιτισµό του Αιγαίου σε όλο του τον πλούτο και στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα.
  • Να αξιοποιηθεί η γαστρονοµία προκειµένου να εξασφαλιστεί εκτεταµένη διεθνής δηµοσιότητα για τη Νάξο και να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις των πέντε νησιών περισσότερη εξωστρέφεια και διεθνοποίηση.
  • Να προσελκυστούν περισσότεροι επισκέπτες γαστρονοµικού ενδιαφέροντος – οι λεγόµενοι γαστροτουρίστες – ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.
  • Να επιτευχθεί η περαιτέρω ποιοτική αναβάθµιση των επιχειρήσεων γαστρονοµίας και να δηµιουργηθούν νέες και ελκυστικές επαγγελµατικές και επιχειρηµατικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τοµέα για τους κατοίκους των πέντε νησιών.

Οι τρεις άξονες 

  1. Στο κεφάλαιο της εισήγησης με τίτλο «Υπηρεσία 4» (σελ. 36) περιγράφονται δύο δράσεις. Η παρούσα διαβούλευση αφορά πρωτίστως την πρώτη διοργάνωση («GreatFood of Naxos Celebration»), καθώς προηγείται χρονικά. Για τη δεύτερη διοργάνωση («Βραβεία Ναξιώτικης Γαστρονομίας») έχει προβλεφθεί η πραγματοποίηση δημόσιας παρουσίασης και συζήτησης τον προσεχή Φεβρουάριο, την οποία επίσης θα ακολουθήσει διαδικτυακή διαβούλευση.  Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης για το νέο θεσμό των γαστρονομικών βραβείων τον επόμενο μήνα. Ωστόσο είναι ευπρόσδεκτη η κατάθεση από τώρα κάποιων αρχικών παρατηρήσεων και για τη δεύτερη διοργάνωση.
  2. Για το Δήμο είναι βασικό ζητούμενο οι δράσεις του για τη γαστρονομική προβολή της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις δράσεις άλλων φορέων όπως λ.χ. τη «Γιορτή Πατάτας Νάξου & Food Experience Graviera Naxos» που διοργανώνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κάθε Σεπτέμβριο. Ο Δήμος επιθυμεί να προβάλει όσες πρωτοβουλίες αποβλέπουν στην ανάδειξη της ναξιώτικης γαστρονομίας και προσκαλεί κάθε φορέα, επιχείρηση ή ιδιώτη που θα πραγματοποιήσει τέτοια δράση να ενημερώσει σχετικά το Δήμο, ώστε εκείνος με τη σειρά του να εντάξει αυτές τις πρωτοβουλίες σε ένα γαστρονομικό καλεντάρι για τα πέντε νησιά μας και να τις προβάλει στο πλαίσιο της τουριστικής καμπάνιας που υλοποιεί.
  3. Ειδικά για το προτεινόμενο νέο γαστρονομικό φεστιβάλ με τίτλο «Great Food of Naxos Celebration» που προγραμματίζεται για την περίοδο 17 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2024, ο Δήμος απευθύνει το ερώτημα προς φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες εάν ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κάποια παράλληλη εκδήλωση τις ημέρες αυτής της διοργάνωσης. Παράλληλη εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει π.χ. η παρουσίαση τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, μια μαγειρική επίδειξη ή η πραγματοποίηση συναυλίας ή παράστασης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμουκαι να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τη συνολικότερη ανάδειξη της γαστρονομίας στα πέντε νησιά του Δήμου στα εξής e-mail:aggeli@naxos.gov.gr, fkaltsa@naxos.gov.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέφανος Γκίκας: “Δύο νέες αφαλατώσεις στη Νάξο, Το λιμάνι προχωρά, η Αγία Άννα βάση για τα Πράσινα Πλοία” (video)

Σε συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον φάκελο «Κυκλάδες»: από τη λειψυδρία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, μέχρι τα Greco Islands, το φράγμα Τσικαλαριού και τα πλοία μηδενικών ρύπων που έρχονται με βάση τη Νάξο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Ο Προφήτης Ηλίας της Αγοράς: Μια ζωγραφιά-μαρτυρία του Ρέγκου και ένα βήμα για την αποκατάσταση

Ο ιστορικός ναός στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα από τα μάτια του Πολύκλειτου Ρέγκου, ετοιμάζεται να ανακτήσει την παλιά του αίγλη με τη νέα προγραμματική σύμβαση αποκατάστασης

Ιταλία: H Naxos Beach Soccer στη Σικελία γράφει ιστορία

Άνοδος στην Poule Scudetto για τους Σικελούς

Naxos: Το άλογο που θριάμβευσε στη Μαδρίτη

Ο Naxos, το άλογο που φέρει το όνομα της Νάξου, κατέκτησε το Gran Premio Claudio Carudel στη Μαδρίτη, χαρίζοντας δόξα στο όνομά μας

Αμοργός: Τα 3Μ Live στο εστιατόριο “Askas”, ρεμπέτικα, νησιώτικα και γλέντι μέχρι αργά!

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική, ψητά στη σούβλα και μεζέδες για όλα τα γούστα, την Κυριακή 20/7 στις 21:00, δίπλα στο Aegiali Camping στην Αιγιάλη.

Μια συνάντηση ψυχής στη Νάξο: Όταν ο Μύλος 360 και το Antamoma συνομιλούν με το πνεύμα του ELaiolithos

Στη Νάξο της ουσίας και των αξιών, η αυθεντικότητα βρίσκει έκφραση μέσα από έναν ανεμόμυλο, μια γεύση, μια φιλοσοφία. Μια διαδρομή πέρα από τον τουρισμό, στον ρυθμό του τόπου.

Σαουδική Αραβία: Έσβησε ο “κοιμώμενος πρίγκιπας” μετά από 19 χρόνια σε κώμα

Ο Αλ-Ουαλίντ μπιν Χαλίντ Αλ-Σαούντ πέθανε σε ηλικία 36 ετών – Συγκινεί η ανάρτηση του πατέρα του

Μύκονος: Εντοπίστηκαν 26 παράτυποι μετανάστες, συνελήφθη ο διακινητής

Επιχείρηση του Λιμενικού με την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων – Ο 28χρονος Σύρος που υπέδειξε το σημείο αποβίβασης από ιστιοφόρο

Αργεντινή: Νιούελς Ολντ Μπόις – Μπάνφιλντ και «μιλάει» η έδρα στο 2.15

Με ψυχολογία η Νιούελς μετά την ανατροπή της πρεμιέρας – Αδύναμη εκτός έδρας η Μπάνφιλντ, στο 2.15 ο άσος

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων