Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Οι ψαράδες δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία

Αμοργός: Οι ψαράδες δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία

|

Τη θέσπιση τριών θαλάσσιων περιοχών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, καθώς και μιας ζώνης 1,5 ναυτικού μιλίου περιμετρικά του νησιού, στην οποία η απαγόρευση θα ισχύει για τον Απρίλιο και τον Μάιο –τους μήνες αναπαραγωγής των περισσότερων ειδών ψαριών– ζητούν οι ψαράδες της Αμοργού. Η πρότασή τους, που έχει ως στόχο τη βιωσιμότητα της αλιείας και την προστασία του περιβάλλοντος, έχει πλέον και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε και κατέθεσε στην πολιτεία τις απαραίτητες μελέτες.

Η πρωτοβουλία των αλιέων του νησιού, που πήρε το όνομα «Αμοργόραμα», ξεκίνησε περίπου πριν από μια δεκαετία. Βλέποντας τα ψάρια στα δίχτυα τους διαρκώς να λιγοστεύουν, οι αλιείς συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να μην ψαρεύουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά την περίοδο αυτή να χρησιμοποιούν τα καΐκια τους για να καθαρίσουν δυσπρόσιτες ακτές από τα σκουπίδια. Παράλληλα, αποφάσισαν να προτείνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μετατραπούν τρεις θαλάσσιες περιοχές του νησιού σε πεδία αναπαραγωγής και «νηπιοτροφεία» ψαριών, με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η πρότασή τους έπεφτε στο κενό, καθώς το υπουργείο έδειχνε (και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να δείχνει) «δυσανεξία» στη θέσπιση περιορισμών στην αλιεία. Μέχρι πριν από ένα έτος, όταν η πολιτεία πείστηκε να υιοθετήσει την πρωτοβουλία. Το «Αμοργόραμα» σφραγίστηκε με ένα μνημόνιο ανάμεσα στον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», στον Δήμο Αμοργού, σε δύο υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Cyclades Preservation Fund και Blue Marine Foundation) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι ψαράδες της Αμοργού δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία-1

Προκειμένου η πρόταση των αλιέων να εξεταστεί σοβαρά, έπρεπε να διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, έργο που ανέλαβε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο η αλιευτική μελέτη, την εκπόνηση της οποίας υποστήριξαν οικονομικά το Cyclades Preservation Fund και το Blue Marine Foundation.

Οπως εξηγεί ο Στέφανος Καλογήρου, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, η πρόταση των αλιέων και (πλέον) του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών περιοχών όπου θα απαγορεύεται η αλιεία: 5.337 στρ. στη Νικουριά, 2.432 στρ. στον όρμο των Καταπόλων και 5.066 στρ. στη Γραμβούσα. Επίσης, την απαγόρευση της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας και σε μια ζώνη 1,5 ναυτικού μιλίου γύρω από όλο το νησί κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, που θεωρούνται οι μήνες της αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη.

Υπήρξε και μελέτη για τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του εγχειρήματος. Οπως ανέφερε ο κ. Αγγελος Λιοντάκης, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, η εκτιμώμενη απώλεια οικογενειακού εισοδήματος για τους επαγγελματίες αλιείς της Αμοργού από τους περιορισμούς αυτούς υπολογίζεται περίπου σε 4.500 ευρώ ετησίως. «Οι Αμοργιανοί αλιείς θέλουν να συνεχίσουν. Δεν τους ενδιαφέρει το επιχειρηματικό κέρδος όσο η βιωσιμότητα της αλιείας. Εχουν αποδεχθεί ότι κάτι πρέπει να γίνει για να μπορούν να ψαρεύουν και οι επόμενες γενιές. Η πολιτεία θα πρέπει να τους στηρίξει», ανέφερε ο κ. Λιοντάκης. Η αλιευτική μελέτη τέλος υποστηρίχθηκε με μια εκτίμηση της κατάστασης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Αμοργό, την οποία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Πουρσανίδης, ερευνητής στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Οι ψαράδες της Αμοργού δείχνουν τον δρόμο στην πολιτεία-4
[ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ]

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Η πρόταση και η αλιευτική μελέτη κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα εξεταστεί από το γνωμοδοτικό συμβούλιο αλιείας και αν η εισήγηση είναι θετική θα καταλήξει στα χέρια του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να υιοθετηθεί και επισήμως. «Είναι μεγάλη τιμή για τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού που η επιστήμη έχει αγκαλιάσει τις προτάσεις και το όραμά μας για μια καθαρή θάλασσα, γεμάτη ψάρια», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Κρόσμαν. «Για εμάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να επιτύχουμε τον στόχο μας: η αλιεία στο νησί μας να γίνει πάλι βιώσιμη. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι πώς θα κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.