Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες: Με 100.000 λιγότερες διεθνείς αφίξεις έκλεισε το 2023

Κυκλάδες: Με 100.000 λιγότερες διεθνείς αφίξεις έκλεισε το 2023

|

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των επίσημων στατιστικών στοιχείων του 2023, ο ελληνικός τουρισμός έκλεισε πολύ θετικά τη χρονιά που πέρασε. Όμως δεν πήγαν όλοι οι προορισμοί το ίδιο καλά. Οι Κυκλάδες, και κυρίως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ήταν οι μεγάλες χαμένες της σεζόν.

Η έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) δείχνει ότι από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Νοέμβρη σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Το νούμερο αυτό είναι αυξημένο κατά 11,6% (δηλαδή 2,4 εκατ. περισσότερες αφίξεις) από το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και κατά 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη διεθνή κίνηση παραμένει αυτό της Αθήνας, το οποίο υποδέχτηκε 6,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το ενδεκάμηνο του 2023 (+27,6% σε σχέση με πέρυσι). Σε επίπεδο αεροδρομίων, δεύτερο έρχεται αυτό της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 2,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 19,7%. Ωστόσο, σε επίπεδο προορισμών, η Κρήτη είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής, με τις αφίξεις στα δύο αεροδρόμιά της να διαμορφώνονται σε 5 εκατ. (+5,8% σε σύγκριση με πέρυσι). Στα Δωδεκάνησα έφτασαν με απευθείας πτήσεις 4 εκατ. ξένοι τουρίστες (+3,8%) και στα Ιόνια Νησιά 3,6 εκατ. τουρίστες (+7,9%).

Σημαντικές ποσοστιαίες αυξήσεις είδαν και τα αεροδρόμια της Σάμου, της Καβάλας, της Μυτιλήνης και του Άραξου, αν και οι απόλυτοι αριθμοί τουριστών εκεί είναι πολύ μικρότεροι.
Και σε αυτό το σημείο ολοκληρώνονται τα καλά νέα της σεζόν.

Ποιοι προορισμοί είδαν μείωση

Οι μεγάλες χαμένες του 2023 είναι αδιαμφισβήτητα η Μύκονος και η Σαντορίνη. Τα δύο εμβληματικά νησιά του ελληνικού τουρισμού, που ήταν τα πρώτα που ανέκαμψαν το 2022 από την πανδημία, είδαν πέρυσι τις επιδόσεις τους να κάνουν «χαμηλές πτήσεις».
Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε μείωση στις διεθνείς αφίξεις μέσω απευθείας πτήσεων κατά 5,2% (546.300 αφίξεις το ενδεκάμηνο του 2023, έναντι 576.300 το ίδιο διάστημα του 2022) και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης μείωση κατά 8,7% (743.100 αφίξεις το ενδεκάμηνο του 2023, έναντι 813.900 το 2022). Δηλαδή, οι απώλειες αυτές στο σύνολό τους ήταν περίπου 100.000 τουρίστες.

Η αρνητική δημοσιότητα έπληξε τα δύο νησιά στην αρχή της σεζόν. Τα περιστατικά αισχροκέρδειας, οι παράνομες τουριστικές εγκαταστάσεις στη Μύκονο αλλά και ο έλεγχος του ωραρίου της μουσικής επηρέασαν αρνητικά το κοινό που προσελκύει το νησί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που έγιναν στη Μύκονο ήταν επιβεβλημένες για το μακροπρόθεσμο μέλλον του προορισμού και σίγουρα δεν πρέπει να σταματήσουν εδώ.

Η εικόνα της Μυκόνου επηρέασε και τη Σαντορίνη, καθώς πολλοί τουρίστες επισκέπτονται και τα δύο νησιά. Επιπλέον, το διάσημο ηφαιστειακό νησί ταλανίζεται από το θέμα του υπερτουρισμού που δημιουργεί η χωρίς ορθό προγραμματισμό προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων. Η επιστροφή του Νίκου Ζώρζου στη δημαρχία της Σαντορίνης δημιουργεί ελπίδες για διευθέτηση του θέματος αυτού, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που στην προηγούμενη θητεία του είχε προωθήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για τη ρύθμιση κρουαζιερόπλοιων μέσα στην εβδομάδα, το οποίο κατήργησε η επόμενη δημοτική Αρχή.

Πάντως, πολλοί από αυτούς τους 100.000 τουρίστες που δεν πήγαν στη Μύκονο και τη Σαντορίνη κατευθύνθηκαν -με άλλα μέσα- σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η Πάρος φαίνεται ότι προτιμήθηκε πολύ φέτος, ενώ οι κάτοικοί της προσπαθούν να μη γίνουν τα ίδια λάθη και στο νησί τους και με το περίφημο «κίνημα της πετσέτας» κατάφεραν να προστατεύσουν φέτος αρκετούς δημόσιους χώρους.

Με πολύ υψηλές πληρότητες κινήθηκε φέτος και η Μήλος. Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό που υπάρχει εκεί σε πολυτελή καταλύματα. Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρείται και στη Νάξο. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα powergame.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.