Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜeteo: Σε νησιά των Κυκλάδων το λιγότερο νερό βροχής για το 2023...

Μeteo: Σε νησιά των Κυκλάδων το λιγότερο νερό βροχής για το 2023 (πίνακες).

|

Το ρεκόρ είναι δεδομένο. Το 2023 είναι το πιο ζεστό έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τι έγινε όμως στην Ελλάδα; Είδαμε καιρικά φαινόμενα που μας εντυπωσίασαν. Οπως τους 46 βαθμούς στο Γύθειο. Η τους – 14 στην Βοβούσα Ιωαννίνων. Είδαμε βροχή με το τουλούμι σε κάποιες περιοχές αλλά και με το σταγονόμετρο. Και οι Κυκλάδες ανήκουν στη 2η κατηγορία….

Στοιχεία για τις χαμηλότερες και υψηλότερες θερμοκρασίες, τα ρεκόρ βροχόπτωσης καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του 2023, παρουσιάζει το Meteo.gr.

Οπως επισημαίνει, 34 καιρικά γεγονότα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2023, ενώ οι 25 ανθρώπινες απώλειες που καταγράφηκαν συνιστούν αριθμό μεγαλύτερο του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023.

(σ.σ. για τη Νάξο θα δούμε σε άλλο άρθρο τι έγινε στο έτος που έφυγε) 

Θερμοκρασίες

# 46,4 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους στο Γύθειο, στις 23 Ιουλίου 2023 (καύσωνας Κλέων)

# -14,8 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους (εκτός χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) στη Βωβούσα Ιωαννίνων, στις 8 Φεβρουαρίου 2023 (κακοκαιρία Βαρβάρα)

# -23,9 βαθμοί Κελσίου στη δολίνη Βαθυστάλου Παρνασσού στις 12 Φεβρουαρίου 2023

Υψη βροχής

# 760 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους (αλλά και η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας) στη Ζαγορά Πηλίου (κακοκαιρία Daniel).

# 3210 χιλιοστά ετήσιο ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Αρτας.

# 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τριών περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας, και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. Ο όγκος αυτός του νερού είναι προσεγγιστικά το νερό που καταναλώνει το σύνολο της Αττικής σε 14 χρόνια.

# 1.740.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο του 2023, η δεύτερη υψηλότερη έκταση από το 2000 (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα).

# 34 καιρικά γεγονότα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023

# 25 ανθρώπινες απώλειες μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες και οι 10 μικρότερες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2023:

Μeteo: Τα ρεκόρ θερμοκρασίας του 2023 και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές-1

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2023:

Μeteo: Τα ρεκόρ θερμοκρασίας του 2023 και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές-2

Στοιχεία ανά μήνα

Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Το κύριο καιρικό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου ήταν η κακοκαιρία Barbara με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της πόλης της Αθήνας.

Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές. Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές. Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 12 ως τις 27 Ιουλίου ο καύσωνας Κλέων επηρέασε όλη τη χώρα, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει σημειωθεί πότε στην Ελλάδα. Μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Ρόδο και την Αττική.

Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες των κανονικών τιμών, ενώ ο αριθμός των ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήταν πολύ κοντά στις κανονικές τιμές. Πολύ μεγάλης διάρκειας δασική πυρκαγιά σημειώθηκε στη Ροδόπη και στον Eβρο, καίγοντας συνολικά πάνω από 900.000 στρέμματα.

Οι δύο κακοκαιρίες, Daniel και Ηλίας, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στην κακοκαιρία Daniel, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιας βροχής και συνόλου κακοκαιρίας, με ύψη που ποτέ δεν είχαν σημειωθεί στη χώρα μας.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας επίσης πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ηταν επίσης πολύ ξηρός.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές, με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Πηγή: Meteo.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.