Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓλυπτά Παρθενώνα: Η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αλλά χωρίς μόνιμη...

Γλυπτά Παρθενώνα: Η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αλλά χωρίς μόνιμη αφαίρεση από Βρετανία

|

Η συζήτηση γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα καλά κρατεί. Για πρώτη φορά η συμφωνία είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση για συμφωνία αλλά χωρίς την οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Oσμπορν, πρόσφατα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μιλάει για «μοίρασμα της θέασης» των Γλυπτών, υπογραμμίζοντας ότι –από την πλευρά του– δεν επιθυμεί τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Μιλώντας στο Podcast Political Currency, ο κ. Oσμπορν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Βρετανού ηθοποιού (υπέρμαχου της επανένωσης των Γλυπτών) Στίβεν Φράι περί πιθανής αλλαγής του νόμου για τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου. Ο κ. Φράι είπε ότι ο νόμος που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Μουσείο άλλαξε εύκολα και γρήγορα στην περίπτωση του εγγράφου του συντάγματος της Αυστραλίας. «Είναι αλήθεια πως αυτά τα πράγματα μπορούν να περάσουν με ένα νεύμα», σχολίασε.

Ο κ. Oσμπορν απάντησε λέγοντας πως τα όσα είπε ο Φράι αναδεικνύουν την ύπαρξη περιθωρίου για μια συμφωνία. «Ελπίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου Ακρόπολης, μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη θέαση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών (…), αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός. Η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωματικά είναι δικά της. Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει από αυτήν τη Συντηρητική κυβέρνηση πως αυτό δεν θα αλλάξει, όπως και από τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ ότι δεν θα αλλάξει».

Και πρόσθεσε: «Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την οποία ένα τμήμα των Γλυπτών θα εκτίθεται ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα σε αυτό που ο Στίβεν ορθώς αποκαλεί λαμπρό μουσείο. Ημουν εκεί μόλις πριν από λίγους μήνες. Και την ίδια ώρα ορισμένοι θαυμάσιοι ελληνικοί θησαυροί που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα θα έρχονται και θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η Μάσκα του Αγαμέμνονα για παράδειγμα».

Ο Οσμπορν συμπλήρωσε ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικά διακείμενοι απέναντι σε μία συμφωνία και εκτίμησε πως το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση. «Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Ελληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο», σχολίασε.

Σε ερώτηση περί πιθανής αλλαγής του νόμου του 1963 περί εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου, απάντησε: «Ο νόμος λοιπόν όπως είναι αυτή τη στιγμή γραμμένος λέει ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να επιστρέψει αντικείμενα. Και παρεμπιπτόντως, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε μονίμως σημαντικά μέρη της συλλογής μας, διότι πιστεύουμε σε αυτό που το Μουσείο προσφέρει, δηλαδή την ευκαιρία να δει κανείς όλους αυτούς τους σπουδαίους πολιτισμούς μαζί. Αλλά, ως προς την ουσία, τις τελευταίες λίγες εβδομάδες τόσο ο Ρίσι Σούνακ όσο και ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τον νόμο. Αρα πρέπει να ενεργήσουμε εντός του νόμου. Και εντός του νόμου μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτή την πραγματικά φιλόδοξη πρόταση, να μοιραζόμαστε τα Μάρμαρα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ένα τμήμα τους θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα».

Μενδώνη: Δεν θα μείνουν ποτέ άδειες οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου

Οι δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου έρχονται ένα 24ωρο μετά τη συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στον Guardian, κατά την οποία τόνισε ότι σε περίπτωση συμφωνίας οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου δεν θα μείνουν άδειες.

«Εφόσον τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό (σ.σ. στο Βρετανικό Μουσείο)», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας θέση που έχει διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε ερώτηση, εάν η βρετανική πλευρά έχει ζητήσει συγκεκριμένες αρχαιότητες, απάντησε ότι οι «συζητήσεις δεν έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο».

Σχετικά με το εάν πρόκειται να ιδρυθεί κάποιο παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης, για την παρουσίαση των Γλυπτών, υπογράμμισε ότι «δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Τεστ Παπ” – Δωρεάν: Τα πρώτα SMS έχουν σταλεί σε 120.000 γυναίκες

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Πως μετακινούνται με τα πλοία;

Με φόρτιση έως 40% μπαίνουν στα πλοία τα ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. - Στα οχήματα με αέρια καύσιμα, η μπουκάλα αερίου πρέπει να είναι γεμάτη έως 50%

Ερασιτέχνης Ψαράς; Και “χαράτσι” και είσοδος στο Ηλεκτρικό Μητρώο άδειας

Έρχεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Άδειας και ''χαράτσι'' για τους ερασιτέχνες ψαράδες

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος: Η ταβέρνα που σε προκαλεί για ένα υπέροχο γεύμα με … κατσικομακαρονάδα (!!!)

Μόνο για αυτή την κατσικομακαρονάδα, θα γεμίσει: Το νησί των Κυκλάδων που πάνε όλοι για να φάνε σε αυτή την ταβέρνα

Μ. Βρετανία (Original Travel): Νάξος, Πάρος και Αμοργός ανάμεσα στις φετινές επιλογές για διακοπές

Βρετανική τουριστική ιστοσελίδα: Τα δέκα (τα επτά στις Κυκλάδες) πιο όμορφα ελληνικά νησιά - Σε περίπτωση που δυσκολεύσετε να αποφασίσετε που θα πάτε διακοπές

«Εφιάλτης» η λειψυδρία για τα νησιά του Αιγαίου

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο αισθητό - Τι λένε οι αρμόδιοι

Κρήτη: Απούλητο έμεινε λάδι λόγω της προσμονής για καλύτερη τιμή (!!!)

Κρήτη - Λασίθι... Στις δεξαμενές πάνω από 2.000 τόνοι λαδιού στο Λασίθι | Aπούλητο αφού περίμεναν καλύτερες τιμές

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος (video)

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του Γιάννη Μαλούχου, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αδερφού του. (video)

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ξεκινούν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά για την εγγραφή μαθητών στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χώρα Νάξου

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Νάξος – Ενωση Συνταξιούχων: Παράσταση διαμαρτυρίας (09/05) έξω από το Δημαρχείο

Ποιος είναι ο λόγος που ώθησε την Ενωση Συνταξιούχων Νάξου για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο

Κυκλάδες – Αστυνομία: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Ρόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό (!!!)

Τελεσίγραφο... Παράνομα μπαρ ξανά σε λειτουργία - «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα της Ρόδου με τα κρεβάτια μέσα στο νερό, που βρέθηκε πέρυσι στην επικαιρότητα, καθώς έπρεπε να έχει σφραγιστεί από το 2017