Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚλιματική Κρίση: Το 2023 διέλυσε όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Κλιματική Κρίση: Το 2023 διέλυσε όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

|

Ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνες, νεροποντές και θυελλώδεις ανέμους χαρακτήρισαν το 2023. Η κλιματική κρίση έγινε αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακραίες εναλλαγές του καιρού έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους τόσο στην κεντρική Ευρώπη, όσο και στην μεσογειακή λεκάνη.

Τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 50 βαθμοί στη Σαρδηνία και τον Αύγουστο δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο έντονες βροχοπτώσεις και πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν χιλιάδες νεκρούς στη Λιβύη. Τέτοια ακραία γεγονότα αποτελούν δυστυχώς τη νέα κανονικότητα, εκτίμησε ήδη το καλοκαίρι ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO Πέτερι Τάλας, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων προστασίας του κλίματος.

Το 2023 είναι το θερμότερο έτος από την αρχή της βιομηχανοποίησης, ανέφερε η υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus στις αρχές Δεκεμβρίου. Στη χρονιά που κλείνει σε λίγες μέρες, ο παγκόσμιος μέσος όρος θερμοκρασίας ήταν 1,46 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Με βάση τα μέχρι τούδε στοιχεία, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος παγκοσμίως με συν 1,3 βαθμούς. Δεν αποκλείεται όμως το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Τότε δεν γίνονταν βεβαίως καταγραφές, αλλά οι επιστήμονες είναι σε θέση αναλύοντας παμπάλαιες φυσαλίδες αέρα βαθιά μέσα στον πάγο να εξαγάγουν συμπεράσματα για το κλίμα χιλιάδες χρόνια πριν.

Aκραία καιρικά φαινόμενα υπήρχαν πάντα, αλλά οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι γίνονται ολοένα συχνότερα και ισχυρότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με παρατεταμένες ξηρασίες καθώς και περιόδους ισχυρότατων βροχοπτώσεων, όπως συμβαίνει σήμερα στη Γερμανία.

 Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα

«Το αργότερο από το καυτό καλοκαίρι του 2018 βρισκόμαστε στην Ευρώπη μονίμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει ο Χέλγκε Γκέσλινγκ, φυσικός με ειδίκευση στο κλίμα στο ινστιτούτο Alfred Wegener της πόλης Μπρεμερχάφεν. Ο γερμανός επιστήμονας είναι πεπεισμένος ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά πλέον σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα και αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ισχυρότατες νεροποντές που προκάλεσαν πλημμύρες αφήνοντας πίσω τους δεκάδες θύματα τον Ιούλιο του 2021 στην κοιλάδα του Άαρ στην κεντροδυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το 2018, το 2019, το 2020 και το 2022 η καταμετρημένη θερμοκρασία στη Γερμανία ξεπερνούσε τους 2,5 βαθμούς πάνω από το επίπεδο του 1881, όταν ξεκίνησαν συστηματικά μετεωρολογικές καταγραφές. Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία είναι υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο επειδή τα παγκόσμια στοιχεία λαμβάνουν υπόψιν και τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών, οι οποίες έχουν αυξηθεί λιγότερο από ό,τι πάνω από τη στεριά.

Το τέλος των ορυκτών καυσίμων;

Ακραία καιρικά φαινόμενα δεν παρατηρήθηκαν το 2023 μόνο στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Οι καταστροφικές βροχές προκάλεσαν πρωτοφανείς πλημμύρες στη Βραζιλία τον Φεβρουάριο. Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο ο κυκλώνας Φρέντι μαινόταν στον Ινδικό Ωκεανό για 37 ημέρες, σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από τον μέσο όρο, προκαλώντας σοβαρές υλικές καταστροφές σε Μαδαγασκάρη και Μοζαμβίκη. Από τον Απρίλιο και μετά επικρατούσε καύσωνας από την Ινδία μέχρι την Κίνα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο το Πακιστάν επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες και τον Οκτώβριο το διάσημο μεξικανικό θέρετρο διακοπών Ακαπούλκο καταστράφηκε από τυφώνα, που λέγεται ότι εμφανίστηκε από το πουθενά.

Μετά από δεκαετίες δημόσιων συζητήσεων, η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι (COP28) να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Αυτή η διάσκεψη για το κλίμα επισφραγίζει το τέλος των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Στο Ντουμπάι συμφωνήθηκε επίσης να τριπλασιαστεί η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και να διπλασιαστεί η ενεργειακή απόδοση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέσα στην επόμενη επταετία.

Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει αν το επόμενο καλοκαίρι στη Γερμανία θα είναι ζεστό ή ξηρό. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αποκλείεται πάντως να είναι ακόμα πιο θερμό απ΄ ότι το φετινό. «Οι πιθανότητες είναι 50:50», λέει ο γερμανός φυσικός Χέλγκε Γκέσλινγκ.

Πηγή: DW

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Ζαχαράκη: «Ανοιχτός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Καμία αλλαγή στις Πανελλαδικές για τη Δευτέρα Λυκείου»

Σημαντικές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για το μέλλον των εξετάσεων, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το IB και τις υποδομές στα σχολεία – Τι αλλάζει και τι μένει σταθερό

Γάγγλιο, εκτινασσόμενος δάκτυλος και ωλένια νευρίτιδα: Συχνές παθήσεις του άνω άκρου και οι λύσεις τους

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος – αντίχειρας (trigger finger) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί “κλείδωμα” του δακτύλου στην κάμψη και δυσκολία στην έκταση

3D Contouring προσώπου: Η σύγχρονη απάντηση στα σημάδια της γήρανσης

Το αποτέλεσμα του 3D Contouring προσώπου είναι εμφανές άμεσα μετά τη θεραπεία και περιλαμβάνει αποκατάσταση του όγκου, επαναφορά των αναλογιών,

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.