Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΚλιματική Κρίση: Το 2023 διέλυσε όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Κλιματική Κρίση: Το 2023 διέλυσε όλα τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

|

Ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνες, νεροποντές και θυελλώδεις ανέμους χαρακτήρισαν το 2023. Η κλιματική κρίση έγινε αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακραίες εναλλαγές του καιρού έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους τόσο στην κεντρική Ευρώπη, όσο και στην μεσογειακή λεκάνη.

Τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 50 βαθμοί στη Σαρδηνία και τον Αύγουστο δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο έντονες βροχοπτώσεις και πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν χιλιάδες νεκρούς στη Λιβύη. Τέτοια ακραία γεγονότα αποτελούν δυστυχώς τη νέα κανονικότητα, εκτίμησε ήδη το καλοκαίρι ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO Πέτερι Τάλας, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων προστασίας του κλίματος.

Το 2023 είναι το θερμότερο έτος από την αρχή της βιομηχανοποίησης, ανέφερε η υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus στις αρχές Δεκεμβρίου. Στη χρονιά που κλείνει σε λίγες μέρες, ο παγκόσμιος μέσος όρος θερμοκρασίας ήταν 1,46 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Με βάση τα μέχρι τούδε στοιχεία, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος παγκοσμίως με συν 1,3 βαθμούς. Δεν αποκλείεται όμως το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Τότε δεν γίνονταν βεβαίως καταγραφές, αλλά οι επιστήμονες είναι σε θέση αναλύοντας παμπάλαιες φυσαλίδες αέρα βαθιά μέσα στον πάγο να εξαγάγουν συμπεράσματα για το κλίμα χιλιάδες χρόνια πριν.

Aκραία καιρικά φαινόμενα υπήρχαν πάντα, αλλά οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι γίνονται ολοένα συχνότερα και ισχυρότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με παρατεταμένες ξηρασίες καθώς και περιόδους ισχυρότατων βροχοπτώσεων, όπως συμβαίνει σήμερα στη Γερμανία.

 Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα

«Το αργότερο από το καυτό καλοκαίρι του 2018 βρισκόμαστε στην Ευρώπη μονίμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει ο Χέλγκε Γκέσλινγκ, φυσικός με ειδίκευση στο κλίμα στο ινστιτούτο Alfred Wegener της πόλης Μπρεμερχάφεν. Ο γερμανός επιστήμονας είναι πεπεισμένος ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά πλέον σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα και αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ισχυρότατες νεροποντές που προκάλεσαν πλημμύρες αφήνοντας πίσω τους δεκάδες θύματα τον Ιούλιο του 2021 στην κοιλάδα του Άαρ στην κεντροδυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το 2018, το 2019, το 2020 και το 2022 η καταμετρημένη θερμοκρασία στη Γερμανία ξεπερνούσε τους 2,5 βαθμούς πάνω από το επίπεδο του 1881, όταν ξεκίνησαν συστηματικά μετεωρολογικές καταγραφές. Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία είναι υψηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο επειδή τα παγκόσμια στοιχεία λαμβάνουν υπόψιν και τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών, οι οποίες έχουν αυξηθεί λιγότερο από ό,τι πάνω από τη στεριά.

Το τέλος των ορυκτών καυσίμων;

Ακραία καιρικά φαινόμενα δεν παρατηρήθηκαν το 2023 μόνο στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου. Οι καταστροφικές βροχές προκάλεσαν πρωτοφανείς πλημμύρες στη Βραζιλία τον Φεβρουάριο. Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο ο κυκλώνας Φρέντι μαινόταν στον Ινδικό Ωκεανό για 37 ημέρες, σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα από τον μέσο όρο, προκαλώντας σοβαρές υλικές καταστροφές σε Μαδαγασκάρη και Μοζαμβίκη. Από τον Απρίλιο και μετά επικρατούσε καύσωνας από την Ινδία μέχρι την Κίνα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο το Πακιστάν επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες και τον Οκτώβριο το διάσημο μεξικανικό θέρετρο διακοπών Ακαπούλκο καταστράφηκε από τυφώνα, που λέγεται ότι εμφανίστηκε από το πουθενά.

Μετά από δεκαετίες δημόσιων συζητήσεων, η παγκόσμια κοινότητα συμφώνησε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι (COP28) να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Αυτή η διάσκεψη για το κλίμα επισφραγίζει το τέλος των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Στο Ντουμπάι συμφωνήθηκε επίσης να τριπλασιαστεί η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και να διπλασιαστεί η ενεργειακή απόδοση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέσα στην επόμενη επταετία.

Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει αν το επόμενο καλοκαίρι στη Γερμανία θα είναι ζεστό ή ξηρό. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αποκλείεται πάντως να είναι ακόμα πιο θερμό απ΄ ότι το φετινό. «Οι πιθανότητες είναι 50:50», λέει ο γερμανός φυσικός Χέλγκε Γκέσλινγκ.

Πηγή: DW

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών για κλοπές άνω των 130.000 ευρώ

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν – Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών από βίλες και τουριστικά καταλύματα

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι