Κουρεσμένη τουριστικά η Ερμούπολη; Είναι δυνατόν; O Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη ενημέρωση για την ένταξη της Ερμούπολης στις περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση νέων τουριστικών υποδομών βάσει του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό. Ενός χωροταξικού που θα τεθεί άμεσα προς διαβούλευση και όπως σημειώνει “Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Βουλευτών Νομού Κυκλάδων για την διόρθωση αυτής της ατεκμηρίωτης και αδικαιολόγητης «ανορθογραφίας» ως προς την κατάταξη της πόλης”.
Η σχετική ανακοίνωση
“Το ότι το σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό κατατάσσει την Ερμούπολη στις κορεσμένες περιοχές, όπου απαγορεύεται η δόμηση τουριστικών υποδομών εντός σχεδίου, στην ίδια κατηγορία με περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, τα Μάλια, η Χερσόνησος Ηρακλείου και τα Χανιά της Κρήτης είναι ένα προφανές λάθος που θα κοστίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ιστορική συνέχεια της πόλης και στην ανάπτυξη του νησιού της Σύρου.
Η Ερμούπολη βρίσκεται στα σπάργανα της τουριστικής ανάπτυξης και όχι στον κορεσμό που την κατατάσσει το σχεδιαζόμενο Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Ο διαθέσιμος αριθμός τουριστικών κλινών της πόλης υπολείπεται «έτη φωτός» από τις προαναφερόμενες περιοχές που αποτελούν κατά τεκμήριο τις τουριστικές «ναυαρχίδες» της
χώρας.
Αντίθετα η Ερμούπολη ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, έχει ζωτική ανάγκη
από τουριστική τόνωση και αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής, καθώς διαθέτει πλήθος αξιόλογων και ιστορικών κτιρίων που «εκλιπαρούν» για τη διάσωση και την επανάχρησή τους.
Με το σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, απ’ ότι μπορούμε να αντιληφθούμε με τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα, στις κορεσμένες περιοχές δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία και λειτουργία νέων τουριστικών κλινών, σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες κατοικίες, διαμερίσματα και δωμάτια, παρά μόνο η αναβάθμιση υφιστάμενων.
Θα προβλέπεται επίσης η ουσιαστική κατάργηση των καταλυμάτων τύπου airbnb καθώς ο περιορισμός των 30 ημερών επιτρεπόμενης λειτουργίας τους θα τα καθιστά εξ’ ορισμού μη βιώσιμα για τα δεδομένα της Ερμούπολης.
Το λογικό θα ήταν να καταταχθεί η Ερμούπολη στις αναπτυσσόμενες περιοχές όπου επιτρέπεται η δόμηση νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων καθώς και η επέκταση υφιστάμενων μονάδων των ίδιων κατηγοριών με πρόβλεψη αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα σε συνδυασμό με κίνητρα προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες ή τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η μονοδιάστατη προσέγγιση (βιομηχανική ή τουριστική) για την Ερμούπολη είναι ένας δρόμος αδιέξοδος.
Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Βουλευτών Νομού Κυκλάδων για την διόρθωση αυτής της ατεκμηρίωτης και αδικαιολόγητης «ανορθογραφίας» ως προς την κατάταξη της πόλης.