Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαAegean Cuisine: Ολοκληρώθηκε και ο Δ' κύκλος με 122 νέα προϊόντα

Aegean Cuisine: Ολοκληρώθηκε και ο Δ’ κύκλος με 122 νέα προϊόντα

|

Με 122 νέα προϊόντα ενισχύεται το δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες, μετά και την ολοκλήρωση του Δ΄ κύκλου αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στην κατεύθυνση που αναπτύσσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για στήριξη των τοπικών παραγωγών και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από Επιτροπή με έμπειρα πρόσωπα από τον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και έχουν λάβει ήδη το ειδικό σήμα “Aegean Cuisine Recommended”, για όσα εντάχθηκαν στο δίκτυο.

Σήμερα, στο Aegean Cuisine έχει 506 προϊόντα από 102 παραγωγούς, ενώ σημαντική πορεία διαγράφουν και τα εστιατόρια που εντάσσονται σε αυτό.

Με αφορμή τη Δ΄ αξιολόγηση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

  • Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος του δικτύου; Έχετε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

“Το δίκτυο Aegean Cuisine εμφανίζεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι υπεύθυνο για το νησιωτικό νομό. Ο κεντρικός στόχος είναι να έρθουν τα προϊόντα σε επαφή με τους επισκέπτες και τους καταναλωτές καθότι οι Κυκλάδες έχουν μικρής ποσότητας προϊόντα, αλλά εξαιρετικής ποιότητας. Η θέση του Επιμελητηρίου, – την οποία έχει εκφράσει πολλές φορές όταν γίνονται εκδηλώσεις για τη γαστρονομία – είναι ότι τα εκατομμύρια των επισκεπτών που επιλέγουν κάθε χρόνο την περιοχή μας, αν καταφέρναμε και τους φέρναμε σε επαφή με τα προϊόντα, θα ήταν συνθήκη ικανή, για να απορροφήσουν το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη ώστε να το καταφέρουμε αυτό. Τελευταία όμως, μπορούμε να πούμε πως η προσπάθεια που άρχισε πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή μας από το Επιμελητήριο, παίρνει “σάρκα και οστά” αφού αυτή τη στιγμή, πολύ μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών έχει εμφανιστεί σε τομείς όπως κρασί, τυρί, βότανα, μαρμελάδες, μέλι, προϊόντα για τα οποία υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση από πλευράς οργάνωσης ή τυποποίησης. Έχουμε μία άλλη εμφάνιση των παραγωγών στην περιοχή των Κυκλάδων.”.

  • Σήμερα το δίκτυο από πόσες επιχειρήσεις και πόσους παραγωγούς αποτελείται; Πώς λαμβάνουν το ειδικό σήμα;

“Το δίκτυο αποτελείται πλέον από 190 εστιατόρια και από 102 παραγωγούς. Να πούμε ότι οι παραγωγοί για να πάρουν ένα σήμα, προχωρούν βάσει διαδικασίας που έχουμε θεσπίσει. Ορίζεται μία Επιτροπή στην οποία στέλνουν τα προϊόντα οι παραγωγοί.

Έχουμε κάνει τέσσερις κύκλους σήμανσης των προϊόντων. Πρόσφατα έγινε ο τελευταίος. Έστειλαν 42 παραγωγοί 143 προϊόντα. Είναι νέα προϊόντα γιατί όσα έχουν πάρει το σήμα, το διατηρούν. Ήταν από τα νησιά Άνδρο, Αμοργό, Κέα, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο και Σύρο. Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αυγά, βότανα/μπαχαρικά, γλυκό, γλυκά κουταλιού, κρασί, λάδι, μαρμελάδα, μεζέδες, μέλι, μπισκότα, παξιμάδια, ποτά/αποστάγματα, ροφήματα, σάλτσα, τουρσιά/διατηρητέα, τυρί, χυμός, chutney. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως οι παραγωγοί δίνουν μεγάλη προσοχή και στα προϊόντα που παρασκευάζουν, αλλά και στη συσκευασία τους. Δηλαδή είναι θετικό ότι διακρίνουμε μία στροφή, μία βελτίωση και μία καλυτέρευση στην ποιότητα. Και διαπιστώνεται σε όλα τα νησιά.”.

  • Από ποια μέλη αποτελείται η Επιτροπή που κάνει την αξιολόγηση;

“Στην οκταμελή Επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος γεύσης και οίνου), Γιάννης Γαβαλάς (ιδιοκτήτης εστιατορίου Aegean Cuisine, “Αρακλειά”), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γεύσης), Μαριάννα Κομητοπούλου (food marketing specialist), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γεύσης και οίνου), ενώ φέτος η Επιτροπή διευρύνθηκε με την παρουσία του εκπροσώπου της TÜV Hellas (TÜV Nord) και τεχνολόγου τροφίμων MSc, Γιάννη Κακού και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηγεωργίου. Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης ήμουν εγώ. Στην αρχική σύνθεση της επιτροπής βρισκόταν και η γνωστή σεφ και επιχειρηματίας Ντίνα Νικολάου, η οποία όμως λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος δεν μπόρεσε να δώσει το “παρών”.”.

  • Πόσα προϊόντα φέρουν σήμερα το σήμα Aegean Cuisine συνολικά στις Κυκλάδες;

Πλέον έχουμε 506 προϊόντα με το σήμα Aegean Cuisine από 102 παραγωγούς. Ένα νούμερο πολύ μεγάλο. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι ποσότητες όλων των προϊόντων δεν είναι μεγάλες. Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Γι αυτό ακριβώς, πρέπει να στοχεύσουμε στο να ενισχυθεί το δίκτυο Aegean Cuisine, να γίνει αυτό που δεν μπορέσαμε ως Επιμελητήριο μέχρι τώρα να υλοποιήσουμε. Να κάνουμε μία τεράστια προβολή του σήματος Aegean Cuisine, ώστε να έρθει όλη η προσπάθεια σε γνώση των κατοίκων και των επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται από άλλες χώρες.”.

  • Θα ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο βηματισμό και πλάνο ενεργειών γι αυτόν τον στόχο;

“Είχε προγραμματιστεί το επόμενο βήμα που θα έφερνε σε επαφή τα προϊόντα όλου του νομού αφού τα συγκεντρώναμε σε ένα σημείο στον Πειραιά. Είχε προγραμματιστεί αλλά με τον κορωνοϊό σταμάτησε. Είμαστε σε φάση χρηματοδότησης αυτή την περίοδο. Όμως, παρότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι γι αυτή την προσπάθεια και τον τρόπο που την προσεγγίσαμε, γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε πόρους, έχει κρατηθεί πολύ ψηλά γιατί δεν κατάφερε καμία άλλη περιοχή της χώρας να φτιάξει μία τέτοια αλυσίδα και να έχει αυτά τα αποτελέσματα και να έχει πρότυπα αξιολόγησης. Μην ξεχνάμε ότι τα εστιατόρια περνούν από συνεχή αξιολόγηση. Υπάρχουν χρονιές που είχαμε 60 νέα και 40 που έχασαν το σήμα. Προσπαθούμε να υπάρχουν κάποια κριτήρια ώστε να κρατηθεί η ποιότητα σε ένα υψηλό επίπεδο, όπως το έχουμε επιλέξει βάσει του προτύπου που καθορίστηκε.

Επειδή υπάρχουν σήμερα, πολλά χρηματοδοτικά πλαίσια και υπάρχει και η κυβερνητική δέσμευση, θα προχωρήσουμε να φέρουμε πιο ψηλά το δίκτυο του Aegean Cuisine ως προς την προβολή.

Άλλωστε, η τεράστια προβολή του σήματος Aegean Cuisine έχει να κάνει και με τις αξίες που το σήμα πρεσβεύει. Είναι σημαντικό να προβάλουμε τις αξίες της αυθεντικότητας, της ποιότητας. Ό,τι συνοδεύει την ταυτότητα του Aegean Cuisine για να μπορέσει να εδραιωθεί σαν σήμα.

Να επισημάνω βέβαια – κυρίως ως προς τη διακίνηση των προϊόντων -, πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Για παράδειγμα κάποιο εστιατόριο που θέλει να έχει πέραν του προτύπου πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραγόμενων προϊόντων, τα προμηθεύεται μέσω courier με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους και δυσκολιών.”.

  • Δεδομένης της πορεία του δικτύου, η δυναμική τόσων χρόνων αναγνωρίζεται και ενισχύεται; Τι εισπράττετε;

“Έχει αποκτήσει μία δυναμική και φέτος το σύνολο των καταστημάτων Aegean Cuisine και το σύνολο των εστιατορίων δούλεψαν στην τελευταία σεζόν πολύ παραπάνω από τα άλλα. Η ποιότητα και ο τρόπος που λειτουργούν τα καταστήματα Aegean Cuisine οδηγούν να είναι προτεραιότητα για τους επισκέπτες. Η εικόνα που έχουμε από όλα τα νησιά είναι ότι η αλυσίδα πήγε πάρα πολύ καλά τη φετινή σεζόν. Παρότι δεν έχουμε ανταποκριθεί όπως θα θέλαμε ελλείψει πόρων, το σήμα έχει αποκτήσει μία δυναμική και το προτιμούν οι επισκέπτες. Να υπενθυμίσω πως το δίκτυο ως προς τις επιχειρήσεις έχει κατηγορίες (δημιουργική κουζίνα, μεζεδοπωλεία, ψαροταβέρνες, εστιατόριο και παραδοσιακό εστιατόριο)”.

  • Κάνατε λόγο για περιορισμένη παραγωγή. Απαιτείται στήριξη των παραγωγών λόγω δυσκολιών;

“Προφανώς χρειάζεται και κυρίως τώρα που υπάρχουν θέματα μείωσης του γάλακτος σε βασικά νησιά όπως η Νάξος. Έχουμε μείωση της παραγωγής και εδώ μπαίνει στο τραπέζι και η νησιωτικότητα, αφού το κόστος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άρα, παράγοντες που αφορούν το σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας μας, έρχονται να προστεθούν σε όσους είναι στα νησιά με ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να υπάρχουν αντανακλαστικά για να μην έχουμε πτώση των παραγόμενων προϊόντων.

Τέλος είναι σημαντικό πως το Επιμελητήριο συνεχίζει τη συνεργασία του με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη στήριξη των παραγωγών μέσω σεμιναρίων. Υπάρχει ένας ικανός αριθμός αγροτών στην περιοχή μας που ασκεί εμπορική δραστηριότητα. Πρέπει να στηριχθεί. Θέλουμε να προχωρήσουμε και στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων στο Επιμελητήριο. Με αυτόν τον τρόπο θα φανούμε χρήσιμοι σε αυτό το δίκτυο μελών μας.”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Από τη Μάκρη στον Αψηλό: Μια γέφυρα πίστης και ανθρωπιάς ενώνει Σίφνο και Έβρο

Ο πατήρ-Απόστολος ταξίδεψε από την Αλεξανδρούπολη στη Σίφνο για τον Προφήτη Ηλία, επισφραγίζοντας με τη συγκινητική παρουσία του την αδελφική σχέση που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της Θράκης και αποτυπώθηκε στο πανηγύρι του Αψηλού.

Το πρώην ΞΕΝΙΑ Πάρου αναγεννήθηκε: Οι Avant Mar Infinity Suites αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της Νάουσας

Ο Όμιλος WATT, σε συνεργασία με τη Grivalia Hospitality, μεταμορφώνει ένα εμβληματικό κτίριο της δεκαετίας του '60 σε υπερπολυτελείς σουίτες, εντάσσοντας την Πάρο στον παγκόσμιο χάρτη του ultra luxury τουρισμού.

Νάξος – Εθελοντική Αιμοδοσία: Ξεκινάει σήμερα (21/07) η προσφορά αγάπης (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Στέφανος Γκίκας: “Δύο νέες αφαλατώσεις στη Νάξο, Το λιμάνι προχωρά, η Αγία Άννα βάση για τα Πράσινα Πλοία” (video)

Σε συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον φάκελο «Κυκλάδες»: από τη λειψυδρία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, μέχρι τα Greco Islands, το φράγμα Τσικαλαριού και τα πλοία μηδενικών ρύπων που έρχονται με βάση τη Νάξο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Ο Προφήτης Ηλίας της Αγοράς: Μια ζωγραφιά-μαρτυρία του Ρέγκου και ένα βήμα για την αποκατάσταση

Ο ιστορικός ναός στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα από τα μάτια του Πολύκλειτου Ρέγκου, ετοιμάζεται να ανακτήσει την παλιά του αίγλη με τη νέα προγραμματική σύμβαση αποκατάστασης

Ιταλία: H Naxos Beach Soccer στη Σικελία γράφει ιστορία

Άνοδος στην Poule Scudetto για τους Σικελούς

Naxos: Το άλογο που θριάμβευσε στη Μαδρίτη

Ο Naxos, το άλογο που φέρει το όνομα της Νάξου, κατέκτησε το Gran Premio Claudio Carudel στη Μαδρίτη, χαρίζοντας δόξα στο όνομά μας

Αμοργός: Τα 3Μ Live στο εστιατόριο “Askas”, ρεμπέτικα, νησιώτικα και γλέντι μέχρι αργά!

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική, ψητά στη σούβλα και μεζέδες για όλα τα γούστα, την Κυριακή 20/7 στις 21:00, δίπλα στο Aegiali Camping στην Αιγιάλη.

Μια συνάντηση ψυχής στη Νάξο: Όταν ο Μύλος 360 και το Antamoma συνομιλούν με το πνεύμα του ELaiolithos

Στη Νάξο της ουσίας και των αξιών, η αυθεντικότητα βρίσκει έκφραση μέσα από έναν ανεμόμυλο, μια γεύση, μια φιλοσοφία. Μια διαδρομή πέρα από τον τουρισμό, στον ρυθμό του τόπου.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων