Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοEuropean Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο...

European Young Chef Award 2023: Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΠΝΑι με πιάτο που είχε άρωμα Μυκόνου

|

Στους εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη βρέθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σεφ 2023, που διεξήχθη προ ημερών στην Περιφέρεια Hauts-de-France της Γαλλίας.

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ως νέος Σεφ και ο Παναγιώτης Μενάρδος, ως ο μέντοράς του παρουσίασαν ένα τυπικό πανηγυριώτικο μυκονιάτικο πιάτο (Λαρδί με λάχανο) κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

«Η συνταγή σας μου βγάζει Ελλάδα» δήλωσε στον Δημήτρη ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin Alexander Alexandre Gauthier, Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που υποστήριξε ότι ήταν από τις νοστιμότερες που έχει δοκιμάσει. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησαν το πιάτο του Δημήτρη με πολύ κολακευτικά σχόλια, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που τόλμησε να διαγωνισθεί με πιάτο κρέατος και εξαίροντας το πώς το κάθε υλικό έδενε και συμπλήρωνε το άλλο.

Γενικότερα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής τόνισαν το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, τους οποίους συνεχάρησαν στο σύνολό τους για την αφοσίωσή τους στα θέματα βιωσιμότητας και τη μεγάλη έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς που συνέβαλαν στην ποιότητα κάθε πιάτου. «Με αυτό το επίπεδο συνεργασίας όλοι είναι νικητές!», δήλωσε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Le Touquet και συγκέντρωσε 8 ακόμα φιναλίστ και συγκεκριμένα τους:

· Osvaldo Sejas (Καταλονία, Ισπανία)

· Sander Mollerup (Κεντρική Δανία)

· Boštjan Volk (Σλοβενία) · Cristina Pons (Μινόρκα, Ισπανία)

· Oskar Krauss (Trondheim-Trøndelag, Νορβηγία)

· Louis Barbier (Hauts-de-France, Γαλλία)

· Matias Roisko (Saimaa, Φινλανδία) · Alessia Fischella (Σικελία, Ιταλία)

Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, οι φιναλίστ, στο πλαίσιο του θέματος Καινοτομία στην Παράδοση, παρουσίασαν και μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα διατροφής από τις περιοχές τους.

Την επόμενη ημέρα διαγωνίστηκαν, προτείνοντας την καινοτόμο ερμηνεία των παραδοσιακών συνταγών.

Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία για τους φιναλίστ να μάθουν για διαφορετικές κουλτούρες τροφίμων από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό δίκτυο, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομική καινοτομία και τη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας παραδοσιακή κουζίνα και τοπικά προϊόντα.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Boštjan Volk από τη Σλοβενία με το πιάτο του Honey Hug, ένα επιδόρπιο βασισμένο σε τρία απλά συστατικά: μέλι, αχλάδι και καρύδια, όλα από ντόπιους παραγωγούς, χάρη στην όμορφη παρουσίασή του καθώς και στο γεγονός ότι το πλατό του δεν είχε ούτε μια σταγόνα απόβλητα φαγητού.

Πράγματι, εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νεαρών σεφ, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, την όμορφη παρουσίαση τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη γνώση των φιναλίστ για τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς από τις περιοχές τους. Δυστυχώς, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τη διοργάνωση, ο Δημήτρης αντιμετώπισε, κατά την εκτέλεση της συνταγής, θέματα με την εμφάνιση του πιάτου του, που ενδεχομένως να του στοίχισαν μια θέση στην τριάδα.

Ο θεσμός του European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα και σχολές μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας, στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λαμβάνει μέρος ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επένδυσης στη γαστρονομία των νησιών. Στα 7 χρόνια διεξαγωγής του θεσμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία, δύο χρυσά, με τον Σταμάτη Μισομικέ (2016) και την Ειρήνη Γιωργιουδιού (2019) και δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη (2018) και τον Ανδρέα Δερμάτη (2021), δικαιώνοντας την πολιτική επιλογή της Περιφερειακής αρχής στην στήριξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ στο Νότιο Αιγαίο.

Λίγα λόγια για τον νεαρό Σεφ, Δημήτρη Μαυρόπουλο

Ο Δημήτρης τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για την παραδοσιακή κουζίνα και τη χρήση των παραδοσιακών υλικών, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στην επιλογή του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται στη Μύκονο (M-eating), που επίσης συμμερίζεται το ίδιο ενδιαφέρον για την ελληνική γαστρονομία όσο και στην επιλογή του συγκεκριμένου πιάτου.

Επέλεξε να σπουδάσει μαγειρική γιατί εντυπωσιάζεται και ιντριγκάρεται από τα συναισθήματα που προκαλεί στους ανθρώπους ένα καλομαγειρεμένο πιάτο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στον διαγωνισμό: «Πάντα θεωρούσα τη μαγειρική ως έναν τρόπο για να φέρω ευτυχία στους συνανθρώπους μου και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο από μια προσφορά γεύσεων και αρωμάτων.»

Λίγα λόγια για τον Μέντορα, Παναγιώτη Μενάρδο

Ο Παναγιώτης Μενάρδος, chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου M-eating, που φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο κτήριο στη Χώρα της Μυκόνου, θέλησε, με βάση την εμπειρία του σε κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων του νησιού και δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους chef, να προσφέρει ένα μενού με στοιχεία ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις διαφορετικά δοσμένες.

Έτσι, έχει καταφέρει σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, να αναδειχθεί σε έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τάσης για ανανεωμένες ελληνικές συνταγές με τη χρήση τοπικών ελληνικών προϊόντων. Έχει βραβευθεί με 1 αστέρι FNL Guide.

Γέννημα θρέμμα του νησιού, ο Παναγιώτης Μενάρδος είναι σήμερα ένας χαρισματικός δημιουργός, το καμάρι της Μυκόνου, όπως έχει γραφτεί σε γαστρονομικό οδηγό.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group