Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑθλητικά«E-Kouros»: Ο αθλητισμός περνάει σε ψηφιακή μορφή και με ένα κλικ στη...

«E-Kouros»: Ο αθλητισμός περνάει σε ψηφιακή μορφή και με ένα κλικ στη διάθεση του πολίτη

|

Πραγματοποιήθηκε με σύσσωμη συμμετοχή από τους αθλητικούς φορείς της χώρας η «Ημερίδα Διαλόγου για τον Αθλητισμό» όπου ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε δέσμη επτά μεταρρυθμιστικών δράσεων για τη «Νέα Εποχή στον Αθλητισμό»

Η τεράστια μεταρρύθμιση με το «e-Kouros», που θα είναι πλέον συνώνυμο του ελληνικού αθλητισμού και θα αντιπροσωπεύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αθλητικού οικοδομήματος, παρέχοντας μετρήσιμα και απολύτως συγκρίσιμα μεγέθη σε όλο το φάσμα του, καθώς και οι 7 άξονες πάνω στις οποίες δομείται η πολιτική του, αναπτύχθηκαν αναλυτικά από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και ομάδα συνεργατών του, στην «Ημερίδα Διαλόγου για τον Αθλητισμό».

Στην Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, η ανταπόκριση από την πλευρά των προσκεκλημένων αθλητικών φορέων ήταν εντυπωσιακή, καθώς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και έκαναν παραγωγικότατες τοποθετήσεις και προτάσεις οι πρόεδροι της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος και Γιώργος Καπελάκης, εκπρόσωποι από τις 61 Ομοσπονδίες της χώρας, καθώς και οι διοικήσεις των 17 Εθνικών Αθλητικών Κέντρων.

«Προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο του αθλητισμού! Μετά την «Εργάνη» στον χώρο της Εργασίας, σε λίγο καιρό θα έχουμε την καθολική ψηφιοποίηση του Αθλητισμού με την πλατφόρμα του «eKouros», η οποία θα είναι διαθέσιμη και με εφαρμογή στα κινητά όλων των πολιτών.
Επιπλέον, με συντεταγμένη διαδικασία δρομολογούμε την κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 25 χρόνια εφαρμογής και δεκάδων τροποποιήσεων του νόμου-πλαίσιο 2725/1999, ενώ παράλληλα το νομικό μας πλαίσιο θα εμπλουτιστεί και θα εκσυγχρονιστεί.

Μέσα από τον διάλογο με όλους τους αθλητικούς φορείς θα αφουγκραστούμε κάθε νέα, σύγχρονη τάση και όσα απαιτούνται για να συμβαδίζουμε με το σήμερα και το αύριο.
Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας φιλοδοξούμε το αθλητικό τοπίο με διαφάνεια και νομιμότητα να απλοποιηθεί και να είναι απόλυτα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες από άκρη σε άκρη της χώρας
», δήλωσε σχετικά ο κ. Βρούτσης, ο οποίος ανέλυσε τις 7 βασικά σημεία της πολιτικής που θα αναπτυχθούν τους προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα:

  1. Αθλητικός Νόμος
  • Κωδικοποίηση – Απλοποίηση Νομοθεσίας
  • Επιτροπή Κωδικοποίησης (31.12.2024)
  • Εθνικός Διάλογος για τον Αθλητικό Νόμο
  • Ηλεκτρονική Υποβολή προτάσεων μέχρι 28.02.2024
  1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός “e-Kouros”
  • Ψηφιακός Αθλητικός Χάρτης
  • MyKouros App
  • Ηλεκτρονική υποβολή πιστοποιητικών – Νοικοκύρεμα, μείωση γραφειοκρατίας
  1. Ασφαλείς και περιβαλλοντικά φιλικές αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Αθλητικές συναντήσεις σε ασφαλείς εγκαταστάσεις
  • Προτεραιότητα η ενεργειακή αναβάθμιση σε 28 γήπεδα σε όλη την Επικράτεια

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ, ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΑ ΑΘΛ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Αξιοποίηση των 58 προτάσεων από την Εθνικής Αρχή Διαφάνειας
  • Υπουργικές αποφάσεις για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση
  • Χρηματοδότηση από τους Δήμους μόνο σε Πιστοποιημένα Σωματεία
  • Αναμόρφωση των κριτηρίων του Χίλωνα – Ένταξη της νησιωτικότητας και της συνέπειας στα κριτήριά του
  • Αύξηση κατά 11 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό των ΕΑΚΧίλωνας 17 εκ. ευρώ στις Ομοσπονδίες – Στοίχημα 64 εκατ. ευρώ
  1. Άθληση για Όλους
  • Νέο πλαίσιο Άθλησης για Όλους
  • Sportspass
  • Συνεργασία με ΚΕΔΕ για περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος Άθλησης για Όλους
  1. Σχολικός και Πανεπιστημιακός Αθλητισμός
  • Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Σχολικού Αθλητισμού με την υποστήριξη Καθηγητών Φυσικής Αγωγής
  • Επέκταση Σχολικών Πρωταθλημάτων στα Γυμνάσια
  • Ίδρυση δύο πιλοτικών Αθλητικών Σχολείων
  • Υπεύθυνος Σχολών Πανεπιστημιακού Αθλητισμού
  • Επιδίωξη για αύξηση κατά μία ώρα εβδομαδιαίως της γυμναστικής στα σχολεία
  1. Καταπολέμηση φαινομένων βίας και χειραγώγησης
  • Ενδυνάμωση και αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου
  • Ενίσχυση και Εξειδίκευση του πλαισίου λειτουργίας της ΔΕΑΒ
  • Εφαρμογή προβλέψεων της σύμβασης Saint Denis για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού
  • Ανάπτυξη Ψηφιακού Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων και εξασφάλιση ελέγχου της νομιμότητας των εκλογικών διαδικασιών, της σύνθεσης του ΔΣ της Λέσχης και του Μητρώου των μελών της
  • Σύσταση και Λειτουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων
  • Εμπέδωση της αθλητικής ακεραιότητας μέσω της Πλατφόρμας «ΕΠΑΘΛΑ» σε εφαρμογή της συνθήκης Macolin.
  1. Ανάπτυξη του Αθλητισμού με κριτήρια
  • Πλήρης καταγραφή αθλητικών εγκαταστάσεων στο «e-kouros» με την συνεργασία των Δήμων
  • Χωροταξικός σχεδιασμός στην ανάπτυξη των Αθλητικών Εγκαταστάσεων με κριτήρια βιωσιμότητας και σκοπιμότητας
  • Ισχυρά αθλητικά σωματεία – Ούτε ένα αθλητικό σωματείο χωρίς αθλητική αναγνώριση
  • Προγραμματική συνεργασία με Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Ολοκλήρωση μελέτης του εντός α’ τριμήνου 2024.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Το έργο το οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε υπό τις κατευθύνσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού είναι πολύ σημαντικό.

Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτήν την Ημερίδα Διαλόγου είναι ουσιαστικά, η κωδικοποίηση και η απλούστευση παραδείγματος χάριν της νομοθεσίας είναι μία οριζόντια ανάγκη του κράτους.

Καλούμαστε λοιπόν να φέρουμε τους Νόμους, που είναι το «λογισμικό» της Δημοκρατίας στο σήμερα. Και αυτό είναι κάτι που θα επιτευχθεί με Διάλογο και με Συνέργεια.

Έχει ήδη γίνει μία εξαιρετική δουλειά με τα Μητρώα, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα μεγέθη για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά για τα ψηφιακά συστήματα, για τα οποία ξέρετε ότι έχω μία ιδιαίτερη αγάπη, θα έλεγα ότι αξίζει κανείς να δει με προσοχή τη δουλειά που έχει αναπτύξει ο κ. Βρούτσης και η ομάδα του, στην κατεύθυνση μίας συμπαγούς στρατηγικής, που επιτελείται εδώ στο Υπουργείο μας και στον τομέα του Αθλητισμού».

Στην τοποθέτησή του ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σχετικά με όσα σχεδιάζονται τους τελευταίους 4 μήνες στο Υπουργείο Αθλητισμού, επισήμανε:

«Χρειαζόμαστε σίγουρα τη συνεργασία των διοικήσεων των ΕΑΚ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να προχωρήσουμε άμεσα στην ανανέωση, βελτιστοποίηση και στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σε μια Ολυμπιακή χρονιά και είναι χρέος μας να κάνουμε τα πάντα ώστε να εξασφαλίσουμε και τους πόρους και τις συνθήκες προετοιμασίας όλων των ομάδων, κυρίως της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας. Σε αυτόν τον αγώνα του εκσυγχρονισμού του αθλητισμού μας, είμαστε συμπαίκτες και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία».

1_kouros_29_11

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Delos & Blue Star 1: Μια σπάνια νυχτερινή συνάντηση στο λιμάνι της Πάρου (video)

Λόγω απαγορευτικού, οι αφίξεις μετατέθηκαν και το λιμάνι έγινε σκηνικό για μια εικόνα που συνήθως βλέπουμε μόνο το πρωί.

Cloud Mining 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει πλεονεκτήματα σε συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

5 Κορυφαίες Πλατφόρμες Cloud Mining του 2025: Η SIMMining Cloud Mining έχει Πλεονεκτήματα σε Συμβόλαια BTC και DOGE (Ημερήσιες Αποδόσεις $15.888)

Σώστε τις Παραλίες της Νάξου – «Η Πορτάρα δεν αντέχει άλλο»: Σκληρή κριτική και αιτήματα για άμεση προστασία

Στην 34η συνέλευση του κινήματος, οι πολίτες κατήγγειλαν εικόνες ντροπής στον Ιερό Βράχο, καυτηρίασαν τις κινήσεις του Δήμου και απαίτησαν διάλογο, έργα και τέλος στους εκφοβισμούς.

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

20 χρόνια μνήμης για τον Μανώλη Μάκαρη – Το Φιλώτι τιμά, θυμάται και ανανεώνει την υπόσχεση

Ανακαινισμένα αποδυτήρια, συγκίνηση και ένας φιλικός αγώνας που εδώ και δύο δεκαετίες κρατά ζωντανή τη μνήμη του Εμμανουήλ Μάκαρη.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες στα World Travel Awards – Διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου αυθεντικού νησιωτικού προορισμού

Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα και Ηρακλειά ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου – Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ καλεί τον κόσμο να «πάρει θέση» – Κυκλοφόρησαν οι κάρτες διαρκείας 2025-26

Η ομάδα της Νάξου ξεκινά το νέο της ταξίδι στη National League 2 και καλεί τους φιλάθλους να γίνουν ο «13ος παίκτης» μέσω της στήριξης με κάρτα διαρκείας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύει την Ακαδημία του, καλωσορίζει τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στο προπονητικό team

Με στόχο την αναβάθμιση των τμημάτων υποδομής, ο σύλλογος υιοθετεί τα πρότυπα μεγάλων αθλητικών οργανισμών και προσθέτει ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος στο τεχνικό του δυναμικό.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων