Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕρευνα - Εφηβοι: Χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα 13 χρόνια (!!!)

Ερευνα – Εφηβοι: Χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα 13 χρόνια (!!!)

|

Κάνναβη καθαρή ή συνθετική, μεθαμφεταμίνη, βαρβιτουρικά, εισπνεόμενες ουσίες… Και όλ’ αυτά, όχι σε κάποια κακόφημα σοκάκια και τις πιάτσες των τοξικομανών, αλλά στη σχολική κοινότητα. Παιδιά με την τσάντα γεμάτη βιβλία στον ώμο και με το μυαλό τους να «ταξιδεύει» στη δόση τους, για όταν χτυπήσει το κουδούνι του σχολάσματος. Μια πραγματικότητα σοκαριστική, αφού όπως αποκαλύπτει στο Flash.gr, αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών, ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών, έχει πέσει μόλις στα 13 έτη…

«Αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στη χρήση ναρκωτικών, στην Ελλάδα. Δηλαδή η έναρξη έχει φτάσει στα 13 με 14 έτη. Και αυτή η έναρξη συνήθως γίνεται με την κάνναβη. Το επικίνδυνο δε κομμάτι -γιατί μιλάμε για συνθετικά ναρκωτικά όπως είναι το σίσα- είναι και η συνθετική κάνναβη. Δηλαδή εκτός από την κανονική, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει χρήση με τη συνθετική. Γιατί καταρχήν υπάρχει και το Διαδίκτυο, το οποίο βοηθάει κάποιους να κάνουν αυτές τις πράξεις. Άλλοι πειραματίζονται και τα ναρκωτικά για να τα ξεκινήσει κάποιος, θέλει να πετύχει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι η περιέργεια αρχικά και μετά μπαίνουμε στον εθισμό, στην εξάρτηση».

Ένας στους έξι μαθητές Λυκείου, έχει δοκιμάσει κάνναβη, ενώ η χρήση αυξάνεται γεωμετρικά από την Α’, στη Β’ και ακολούθως στη Γ’ Λυκείου, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του 2019, που εστιάζει στις εξαρτητικές συμπεριφορές των εφήβων. Η έρευνα έγινε σε παιδιά 16 έως και 18 ετών, με τη χορήγηση ερωτηματολογίων μέσα στις σχολικές αίθουσες.

«Τα παιδιά δεν ξέρουν ακριβώς τι χρήση κάνουν»

Αυτό που κατέγραψε είναι ότι το φαινόμενο έχει επεκταθεί, μας λέει ο κ. Τάσος Φωτίου, επιστημονικός υπεύθυνος και κύριος ερευνητής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΠΙΨΥ).

«Η έκταση της χρήσης στον εφηβικό πληθυσμό αντικειμενικά αυξάνεται αλλά πρέπει να κοιτάμε και τους δείκτες επαναληπτικής χρήσης. Και εκεί έχουμε μια αύξηση. Αν συγκρίνουμε τι γινόταν πριν 15 χρόνια στη χώρα μας, σίγουρα έχει αυξηθεί στατιστικώς σημαντικά η επαναληπτική χρήση της κάνναβης στους εφήβους. Από εκεί και πέρα διαχωρίζουμε τις συχνότητες ή την επαναλαμβανόμενη χρήση, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό, 16%, δηλαδή ένας στους έξι μαθητές Λυκείου, έχει δοκιμάσει αλλά μπορεί να μην έχει ξαναδοκιμάσει. Παρόλ’ αυτά, δεν υποτιμούμε τη σημασία του να πειραματιστεί κάποιος, γιατί η βιβλιογραφία σου λέει ότι ο έφηβος που θα πειραματιστεί έχει υψηλότερο κίνδυνο αργότερα στη ζωή του, να μπει και σε άλλες ουσίες».

Ο βασικός «πρωταγωνιστής» που αναλαμβάνει να μεταφέρει προσωρινά, σε έναν ψεύτικο κόσμο τους μαθητές, είναι η κάνναβη, με πιο επικίνδυνη τη συνθετική. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου όμως, τα παιδιά δεν ξέρουν ακριβώς τι χρήση κάνουν…

«Εμείς έχουμε ρωτήσει τους εφήβους αν χρησιμοποιούν συνθετικά κανναβινοειδή και έχουμε ένα ποσοστό 7% που το αναφέρει. Αν θεωρήσουμε ότι ένας στους έξι έχει κάνει κάνναβη, οι μισοί από αυτούς έχουν κάνει και συνθετική κάνναβη. Αντικειμενικά υπάρχουν και στην ελληνική αγορά και χρησιμοποιούνται και από τους έφηβους. Το θέμα είναι ότι επειδή μιμούνται τη δράση της κάνναβης, πολλά από τα παιδιά που τα χρησιμοποιούν δεν ξέρουν ότι κάνουν χρήση νοθευμένης. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα. Νομίζουν ότι είναι καθαρή. Στην ουσία δεν ξέρουν τι κάνουν».

Πειραματίζονται με μεθαμφεταμίνες, βενζίνη μέχρι και κόλλες!

Οι μαθητές δεν περιορίζονται στα κανναβινοειδή. Πειραματίζονται με διεγερτικά ακόμα και εισπνεόμενες ουσίες. Στην Ελλάδα ένα ποσοστό 13%, δηλαδή ένας στους επτά μαθητές Λυκείου, έχει παραδεχθεί ότι έχει δοκιμάσει έστω και μια φορά να εισπνεύσει διάφορες ουσίες. Περίπου το μισό, δηλαδή 7%, ισχύει για την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΠΙΨΥ.

«Στο ερωτηματολόγιο της έρευνας γινόταν λόγος και για άλλες ουσίες;»

«Ασφαλώς. Το ερωτηματολόγιο εστιάζει σε όλες τις ουσίες, αλλά το επίπεδο της χρήσης είναι κάτω από το 3%. Κάποια διεγερτικά, κυρίως αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες είναι οι ουσίες που θα κάνουν οι έφηβοι επιπλέον της κάνναβης. Διαχρονικά αυτό το ποσοστό δεν έχει αυξηθεί.

Η χώρα μας ξεχωρίζει γενικά σε αντίθεση με άλλες χώρες και το ποσοστό είναι υψηλό σε αυτό που λέμε εισπνεόμενες ουσίες, που είναι οι νόμιμες ουσίες με τις οποίες μπορεί να αλλάξει κανείς τη διάθεσή του, αν τις εισπνεύσει. Κυρίως μιλάμε για βενζίνη ή για κόλλες ή για σπρέι που οι πιτσιρικάδες κάνουν, πειραματίζονται, δοκιμάζουν με την εισπνοή τους για να δουν ποια είναι η ψυχοτρόπος επίδραση».

«Πανεύκολη η πρόσβαση των μαθητών στα ναρκωτικά»

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, είναι το πόσο εύκολη είναι για τους μαθητές, η πρόσβαση σε όλες αυτές τις ουσίες. Και μάλιστα, όπως τονίζει στο Flash.gr, ο έμπειρος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών, τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν την επικινδυνότητα αλλά και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Για την ακρίβεια, στις σχετικές ημερίδες που πραγματοποιούνται από την υπηρεσία στα σχολεία, διαπιστώνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται καν ως πρόβλημα!

«Ειδικά στην κάνναβη, μπορεί να φτιάξει κανείς μια καλλιέργεια μέσα στο σπίτι του. Παρατηρούμε άλλωστε σε ημερίδες που πηγαίνουμε στα σχολεία, ότι υπάρχουν παιδιά 15 και 16 ετών, που τους έχει περάσει ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο είναι βλαβερό ή ποινικά κολάσιμο το να είναι χρήστης κάνναβης και μετά να προχωρήσουν στο άλλο -που για εμένα είναι το πρώτο σκαλοπάτι- να περάσουν στα σκληρά ναρκωτικά».

Και από που προμηθεύονται τις ουσίες;

«Στο διαδίκτυο και ειδικά στο σκοτεινό μπορούν να βρουν ό,τι θέλουν. Είναι ένα κομμάτι που οι διωκτικές Αρχές προσπαθούν να το ελέγξουν. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά μηνύματα που μπορεί να λάβει ένας ανήλικος για να ξεκινήσει τη χρήση ναρκωτικών. Άλλος σαν μαγκιά, άλλος σαν παρέα. Και να ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική ή πρόληψη. Η Αστυνομία είναι κυρίως κατασταλτική υπηρεσία, δεν είναι υπηρεσία πρόληψης. Το πιο δύσκολο για εμάς, είναι όταν θα έρθει ο γονέας, θα καθίσει απέναντί μου και θα μου πει έχω πρόβλημα με το παιδί μου. Γιατί για τους παραβατικούς σχετικά με τα ναρκωτικά, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τη γνώση, μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Σε τέτοια θέματα όμως είναι πολύ δύσκολο».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, περί ευκολίας στην πρόσβαση, τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι είναι σχετικά εύκολο να πάρει κάνναβη αν το θελήσει, οποιαδήποτε στιγμή. Και δεν μιλάμε για χρήστες, μας λέει ο κύριος ερευνητής του ΕΠΙΨΥ. Μιλάμε για οποιοδήποτε παιδί είναι στο Λύκειο αυτή τη στιγμή.

«Αν ρωτήσουμε τέσσερα παιδιά του Λυκείου, το ένα θα σου πει… Βρίσκω όποια στιγμή θέλω! Καταρχήν το επικοινωνούν πάρα πολύ συχνά. Είναι θέμα συζήτησης. Μπορεί να είναι μια παρέα οκτώ-εννέα άτομα, ένα παιδί θα κάνει. Οι υπόλοιποι, είτε γιατί έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες της αντίστασης, φοβούνται τις επιπτώσεις, βρίσκονται όμως, συναναστρέφονται παιδιά που θα κάνουν, άρα αντικειμενικά είναι εύκολη η πρόσβαση. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει ένας έφηβος να δοκιμάσει, να πειραματιστεί ή και να προχωρήσει, ε, υπάρχει στο δίκτυό του κάποιος. Καταρχάς οι έφηβοι, σε ποσοστό 40%, απαντούν ότι έχουν στον κύκλο τους παιδιά που κάνουν χρήση».

Η σχολική κοινότητα έχει πολλά θέματα -δυστυχώς- να λύσει, μας λένε οι ειδικοί. Τα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, απευθύνονται στα λεγόμενα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα . Σε κάθε πόλη υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο, με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, που ειδικεύονται στην υποστήριξη εκπαιδευτικών. Το θέμα είναι ότι δεν επαρκούν αυτά τα άτομα ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σχετικές ανάγκες και μάλιστα όπως μας λένε, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για υποστήριξη. Ένας ακόμα δείκτης ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Πηγή flash.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μεσόγειος: Εκπέμπει σήμα κινδύνου ελέω της λειψυδρίας

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους ανησυχίας των επιστημόνων για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων

Γενοκτονία των Ποντίων: 105 χρόνια μετά ο Ερντογάν προκαλεί

Προκλητικός ο Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Συγχαίρω τον εορτασμό για τον Ατατούρκ»

ΕΠΣ Κυκλάδων (Κ – 14): Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου

Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου - Κέρδισε με 3-0 τον ΑΟ Μυκόνου

Δωδεκάνησα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμών 4 δήμων;

«Ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών

ΑΑΔΕ: “Σαφάρι” θερινών ελέγχων ξεκινάει σε όλη την επικράτεια, στόχος 65 δις έσοδα (!!!)

Ξεκινάει «σαφάρι» θερινών ελέγχων σε όλη την επικράτεια – Οι τρεις άξονες και ο στόχος των 65 δις ευρώ (!!!)

Αμοργός: Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου

Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και θα λειτουργεί ως Αρχειοφυλάκειο

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αμοργό και Σαντορίνη

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης (19-30 Μαϊου) από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

Πρόταση ημέρας: Μουσακάς με προβατίνα και μελιτζάνες

Μουσακάς ζουμερός με «κιμά» από προβατίνα, μελιτζάνες και παστινάκη (!!)

Σαντορίνη – Ν. Ζώρζος: Οταν λέμε stop στην ανάπτυξη εννοούμε ούτε μία νέα κλίνη στο νησί (video)

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νικόλαος - Αναστάσιος Ζώρζος μιλάει στην Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τον υπερτουρισμό, το λιμάνι, την καθημερινότητα αλλά και την διαχείριση απορριμμάτων (video)

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος