Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΓαλλία - ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young...

Γαλλία – ΠΝΑι: Ο Μυκονιάτης Δημήτρης Μαυρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο “European Young Chef Award 2023”

|

Θα τριτώσει το καλό; Στη Γαλλία βρίσκεται από σήμερα η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 στο «European Young Chef Award 2023», καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ακόμα μία χρονιά θα δώσει το παρόν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής για νέους σεφ, ηλικίας από 18 έως 26 ετών.

Η μέχρι σήμερα παρουσία της κατά τις προηγούμενες έξι ετήσιες διοργανώσεις έχει αποφέρει δύο χρυσά μετάλλια, το 2016 με τον Σταμάτη Μισομικέ στη Βαρκελώνη στην Ισπανία και την Ειρήνη Γεωργουδιού στη Ρόδο και δύο αργυρά με τον Αντώνη Δημοβασίλη στο Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία και τον Ανδρέα Δερμάτη στο Μίνιο της Πορτογαλίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες των νησιών μας.

Πέραν αυτού, η Περιφέρεια συμμετέχει με προσήλωση στον διαγωνισμό τα τελευταία έτη, καθώς αυτός υπηρετεί την στρατηγική της για αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από τη γαστρονομία, που αναμφίβολα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας.

Η φετινή 7η έκδοση του European Young Chef Award διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT) και φιλοξενείται από την Hauts-de-France, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2023. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Lycée hôtelier στην πόλη Le Touquet στις 20-24 Νοεμβρίου 2023 και θα συγκεντρώσει φιναλίστ από  8 ακόμα Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, εκτός  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα από την Καταλονία, βραβευμένη 2016 (Ισπανία), Κεντρική Δανία 2017 (Δανία), Σλοβενίας 2021, Μινόρκα 2022 (Ισπανία), Trondheim-Trøndelag 2022 (Νορβηγία), Hauts-de-France 2023 (Γαλλία), Saimaa 2024 (Φινλανδία) και Σικελία υποψήφια 2025 (Ιταλία).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στέλνουν τις ευχές τους για καλή επιτυχία στην αποστολή, που προέκυψε από διαδικασία αξιολόγησης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, σταθερό συνεργάτη της Περιφέρειας στα θέματα της γαστρονομίας και αποτελείται από τον υποψήφιο νέο Σεφ Δημήτρη Μαυρόπουλο από τη Μύκονο, ο οποίος εργάζεται στο εστιατόριο M-eating της Μυκόνου με μεσογειακή και τοπική κουζίνα, και τον μέντορά του Σεφ και ιδιοκτήρη του εστιατορίου, Παναγιώτη Μενάρδου.

Με την συνταγή στην οποία επέλεξαν να διαγωνισθούν, ένα κατεξοχήν παραδοσιακό πιάτο τοπικού πανηγυριού με φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, επιδιώκεται να αποδοθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος με τη χρήση νεωτεριστικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Οι φιναλίστ από τις Γαστρονομικές Περιφέρειες πρόκειται να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους σε παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους και να διαγωνιστούν για τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ 2023 τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό πιάτο και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία στην παρουσίαση της παραδοσιακής συνταγής με σύγχρονη, καινοτόμα απόδοση.

Αξιολογούνται από μία κριτική επιτροπή διεθνών σεφ. Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νέων σεφ, η κριτική επιτροπή καλείται να αξιολογήσει τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα, να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς, καθώς και να διασφαλίζουν την ισορροπημένη χρήση των συστατικών κρέατος / ψαριού και λαχανικών στα πιάτα τους.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Σεφ και Ειδικών είναι ο chef Alexandre Gauthier, από το εστιατόριο La Grenouillere στο La Madelaine-sous-Montreuil (βραβευμένο με 2 αστέρια και 1 πράσινο αστέρι από τον Οδηγό Michelin) και επίσημο πρεσβευτή του Hauts-de-France, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας για το 2023.

Το πάνελ περιλαμβάνει επίσης τις και τους:

  • Wendy Barrie, Σεφ, διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail, καθώς και επικεφαλής της Slow Food Ark of Taste and Cooks Alliance της Σκωτίας.
  • Amand P. Veranneman, σεφ και ιδιοκτήτη του Auberge Chez Amand στο Gozo, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 (Μάλτα).
  • Tea Vunić,συνιδιοκτήτης και ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο Zijavica, στο Mošćenička draga (Kvarner, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026 – Κροατία).
  • Pau Sintes, νικητή του European Young Chef Award 2022 και επικεφαλής σεφ στο Cristine Bedfor Boutique Hotel στο Mahon (Menorca, European Region of Gastronomy βραβευμένο 2022 – Ισπανία).
  • Paula Frade, ιδρύτρια και πρόεδρο του OH – Center for Culture and Tradition (Oliveira do Hospital) και ερευνήτρια PHD στην κληρονομιά τροφίμων, τους πολιτισμούς και τις ταυτότητες στο Πανεπιστήμιο της Coimbra (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη 2021 – Πορτογαλία).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιράν: Συνετρίβη το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου, το Ισραήλ αναφέρει ότι σκοτώθηκε (!!!)

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «εξακολουθούμε να ελπίζουμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές»

Μεσόγειος: Εκπέμπει σήμα κινδύνου ελέω της λειψυδρίας

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους ανησυχίας των επιστημόνων για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων

Γενοκτονία των Ποντίων: 105 χρόνια μετά ο Ερντογάν προκαλεί

Προκλητικός ο Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Συγχαίρω τον εορτασμό για τον Ατατούρκ»

ΕΠΣ Κυκλάδων (Κ – 14): Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου

Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου - Κέρδισε με 3-0 τον ΑΟ Μυκόνου

Δωδεκάνησα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμών 4 δήμων;

«Ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών

Νάξος (Τυροκομείο) Ν. Πιτταράς σε Κελέτση: “Θέλετε τις υγιείς και σοβαρές επιχειρήσεις; Αποδείξτε το…” (Photos)

Επίσκεψη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση στο Τυροκομείο Πιτταράς... Τι του είπαν οι Νίκος και Στάθης Πιτταράς (photos)

ΑΑΔΕ: “Σαφάρι” θερινών ελέγχων ξεκινάει σε όλη την επικράτεια, στόχος 65 δις έσοδα (!!!)

Ξεκινάει «σαφάρι» θερινών ελέγχων σε όλη την επικράτεια – Οι τρεις άξονες και ο στόχος των 65 δις ευρώ (!!!)

Αμοργός: Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου

Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και θα λειτουργεί ως Αρχειοφυλάκειο

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αμοργό και Σαντορίνη

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης (19-30 Μαϊου) από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος