Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕξάμηνη παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε τρεις κλάδους

Εξάμηνη παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε τρεις κλάδους

|

Μετά τα μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ύψους 365 εκατ. ευρώ, ήρθε η ώρα για αποφάσεις σχετικά με την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, τουριστικό πακέτο, καθώς η ισχύς του μέτρου λήγει στο τέλος του χρόνου.

Οι πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη αύριο, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2024 την Τρίτη, αλλά μέχρι στιγμής επικρατεί η άποψη να δοθεί τελικά άλλη μια παράταση, πιθανώς για 6 μήνες.

Αντίθετα, όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται αλλά διατηρείται επ’ αόριστον πλέον, η μείωση στους συντελεστές που ισχύουν σήμερα (13%) στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (συγκοινωνίες, ταξί κλπ), στον αθλητισμό (δηλαδή σε γυμναστήρια ή σχολές χορού κλπ), στον πολιτισμό (θέατρα και κινηματογράφοι κυρίως) αλλά και στο τουριστικό “πακέτο”, δηλαδή στη διαμονή και διατροφή στα ξενοδοχεία ή αλλά τουριστικά καταλύματα.

Επιπλέον, παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και το Ιούνιο του 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφέ δίνοντας μια επιπλέον ανάσα στους πολίτες που παλεύουν με την ακρίβεια.

Στον αντίποδα όμως, από 1.1.2024 καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κάτι που σημαίνει ότι στο τραπέζι -από την πρωτοχρονιά κιόλας- ο ΦΠΑ επιστρέφει στο 24% για σερβιριζόμενα ροφήματα όπως το αεριούχο νερό, αναψυκτικά κλπ!

Από την άλλη, η δυναμική του προϋπολογισμού φαίνεται πως διασφαλίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μια τέτοια απόφαση. Σημειώνεται ότι το κόστος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα εν λόγω προϊόντα είναι 250 εκατ. ευρώ το 6μηνο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα μέτρα στήριξης που είναι δεδομένα, με κυριότερα την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα (906 εκατ. ευρώ) και την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (135 εκατ. ευρώ).

Πόσα μέτρα στήριξης μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός; Η υπεραπόδοση του περασμένου Οκτωβρίου, που επέτρεψε τη λήψη των μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά φέτος, δείχνει πως οι προβλέψεις γίνονται με συντηρητικά δεδομένα και η δυναμική είναι στην κατεύθυνση της υπέρβασης των στόχων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι 1,1% του ΑΕΠ (όσο το βλέπει και η κυβέρνηση) και το 2024 θα είναι 2,5%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2025 θα ανέβει ακόμη περισσότερο στο 2,6% του ΑΕΠ, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,3% του ΑΕΠ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αντίστοιχα, τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν την περασμένη εβδομάδα ότι και φέτος είναι πιθανό να υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 1,1% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν βασίζει την πρόβλεψή της αυτή για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην παραδοχή ότι το 2024 δεν θα δοθεί market pass (είναι δεδομένο), αλλά ούτε και επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Στο οικονομικό επιτελείο σχολιάζουν ότι ήδη ο αριθμός των συνταξιούχων που παίρνει προσωπική διαφορά μειώνεται δραματικά καθώς οι συντάξεις των υπολοίπων αυξάνονται: από 2 εκατ. περιορίστηκαν σε 760.000 φέτος (με κόστος 280 εκατ. ευρώ) και μετά την αύξηση του 3% που προβλέπεται να δοθεί το 2024 ο αριθμός τους θα συρρικνωθεί τόσο ώστε να μην έχει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση, ακόμη κι αν δοθεί το επίδομα σε κάποιους.

Τα κακά νέα

Η δυναμική παραγωγής πλεονασμάτων του προϋπολογισμού είναι τα καλά νέα. Υπάρχουν όμως και τα κακά, και αυτά είναι βασικά δύο. Πρώτον, τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα, λόγω της νομισματικής σύσφιγξης που αναμένεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και όχι επιτάχυνση, όπως προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Ενώ η κυβέρνηση βαδίζει με παραδοχή στο προσχέδιο (που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί σημαντικά στο μεθαυριανό οριστικό κείμενο) για ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2024 από 2,3% φέτος, η Κομισιόν προβλέπει 2,4% φέτος και 2,3% το 2024 και το ΔΝΤ 2,5% φέτος και 2% το 2024.

«Το 3% είναι πολύ αισιόδοξο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και την αναμενόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ. Ηδη, άλλωστε, οι εξαγωγές μειώνονται», σχολιάζει αναλυτής τράπεζας. Το δεύτερο κακό νέο είναι ο πληθωρισμός , ο οποίος –όπως εκτιμά πλέον και η ΕΚΤ– θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση προβλέπει (στο προσχέδιο προϋπολογισμού, που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί σημαντικά) εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή 4% φέτος και 2,4% το 2024, ενώ η Κομισιόν τον βλέπει στο 4,3% φέτος και 2,8% το 2024 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα πλησιάσει το 2% στο τέλος του 2025.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Πως μετακινούνται με τα πλοία;

Με φόρτιση έως 40% μπαίνουν στα πλοία τα ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. - Στα οχήματα με αέρια καύσιμα, η μπουκάλα αερίου πρέπει να είναι γεμάτη έως 50%

Ερασιτέχνης Ψαράς; Και “χαράτσι” και είσοδος στο Ηλεκτρικό Μητρώο άδειας

Έρχεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Άδειας και ''χαράτσι'' για τους ερασιτέχνες ψαράδες

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος: Η ταβέρνα που σε προκαλεί για ένα υπέροχο γεύμα με … κατσικομακαρονάδα (!!!)

Μόνο για αυτή την κατσικομακαρονάδα, θα γεμίσει: Το νησί των Κυκλάδων που πάνε όλοι για να φάνε σε αυτή την ταβέρνα

Μ. Βρετανία (Original Travel): Νάξος, Πάρος και Αμοργός ανάμεσα στις φετινές επιλογές για διακοπές

Βρετανική τουριστική ιστοσελίδα: Τα δέκα (τα επτά στις Κυκλάδες) πιο όμορφα ελληνικά νησιά - Σε περίπτωση που δυσκολεύσετε να αποφασίσετε που θα πάτε διακοπές

«Εφιάλτης» η λειψυδρία για τα νησιά του Αιγαίου

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο αισθητό - Τι λένε οι αρμόδιοι

Κρήτη: Απούλητο έμεινε λάδι λόγω της προσμονής για καλύτερη τιμή (!!!)

Κρήτη - Λασίθι... Στις δεξαμενές πάνω από 2.000 τόνοι λαδιού στο Λασίθι | Aπούλητο αφού περίμεναν καλύτερες τιμές

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος (video)

Θλίψη σκόρπισε η είδηση θανάτου του Γιάννη Μαλούχου, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αδερφού του. (video)

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Σαντορίνη – Α. Παγώνης : Υπάρχουν ελλείψεις σε όλο το φάσμα του τουρισμού (video)

Oι ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό θέμα στο Action 24. - Α. Παγώνης : Υπάρχουν ελλείψεις σε όλο το φάσμα του τουρισμού (video)

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ξεκινούν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά για την εγγραφή μαθητών στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χώρα Νάξου

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Νάξος – Ενωση Συνταξιούχων: Παράσταση διαμαρτυρίας (09/05) έξω από το Δημαρχείο

Ποιος είναι ο λόγος που ώθησε την Ενωση Συνταξιούχων Νάξου για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο

Κυκλάδες – Αστυνομία: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση αύριο (09/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Η ώρα της κρίσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων