Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΔιαΝΕΟσις για το Νέο ΕΣΥ χωρίς καμία πρόβλεψη για νησιωτικότητα (!!!!)

ΔιαΝΕΟσις για το Νέο ΕΣΥ χωρίς καμία πρόβλεψη για νησιωτικότητα (!!!!)

|

Ένα νέο πιο αποτελεσματικό ΕΣΥ που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών, με λιγότερη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων, προτείνει η «διαΝΕΟσις». Ενα νέο ΕΣΥ όμως που αγνοεί την νησιωτικότητα και αποδεικύει ότι οι καθηγητές οι οποίοι κατέθεσαν την σχετική πρόταση είναι άσχετοι με ότι έχει να κάνει με την νησιωτική Ελλάδα…

Τι θέλουμε να πούμε; Πρόβλεψη για διαίρεση των ΥΠΕ από επτά που είναι σήμερα αλλά η 2η ΥΠΕ Πειραιάς και Νήσων παραμένει ως έχει. Κάτι που όλοι κατακρίνουν. Αντίθετα, η ΥΠΕ που αφορά την Δυτική Ελλάδα μειώνεται… Επίσης, έχουμε τα 20 νοσοκομεία αναφοράς. Κι εδώ το Αιγαίο μένει μόνο με ένα νοσοκομείο (βλ Ρόδου) κάτι που σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου μεταφέρονται είτε στον Πειραιά ή Αττική ή τη Βόρεια Ελλάδα…

Αναλυτικά, 

Τη νέα πρόταση που καταθέτει μέσω κειμένου πολιτικής (policy paper) υπογράφει ομάδα τεσσάρων Καθηγητών Πανεπιστημίων με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), Γιάννη Τούντα και μέλη τους καθηγητές Βασίλη Κέφη του Πάντειου Πανεπιστημίου, Νίκο Πολύζο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Κυριάκο Σουλιώτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Προτείνεται μεταξύ άλλων το νέο ανεξάρτητο ΕΣΥ, να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή στο “τιμόνι”, ενώ τα Νοσοκομεία να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι συγγραφείς σχολιάζουν πως οι προτάσεις τους αποσκοπούν στο να μετατραπεί το ΕΣΥ, “από κακοδιοικούμενη κρατική υπηρεσία σε σύγχρονο δημόσιο οργανισμό ικανό να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες υγείας του ελληνικού πληθυσμού”.

Το κείμενο, το οποίο στηρίζεται στην ανάλυση τεσσάρων συστημάτων υγείας σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, παρουσιάστηκε μάλιστα αναλυτικά στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είδε τις προτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Διονύση Νικολάου, Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις.

Συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης Νοσοκομείων
Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr πως παρά τους φόβους πολλών, Νοσοκομεία και δομές Υγείας δεν θα κλείσουν. Η διεθνής τάση στα σύγχρονα συστήματα Υγείας είναι η “ενοποίηση”, όπως λέει.

“Δεν κλείνουμε νοσοκομεία και δεν έχει νόημα να μιλάμε γι’ αυτό. Αυτό που έχει νόημα είναι να κάνουμε κάποιες συγχωνεύσεις και κάποιες αλλαγές χρήσης. Γιατί μας λείπουν αυτή τη στιγμή σημαντικές μονάδες, είτε λέγονται Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας (πρέπει να έχουμε σύμφωνα με μελέτες 48 Μονάδες στην Ελλάδα κι έχουμε ελάχιστες), είτε Κέντρα Αποκατάστασης Χρονίων Παθήσεων κ.α. ώστε να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία”, τονίζει και προσθέτει: “Το μικρό Νοσοκομείο στα Κρέσταινα, π.χ. δεν είναι ανάγκη να το κλείσουμε, μπορούμε να το κάνουμε κάτι άλλο, να κάνουμε αλλαγή χρήσης δηλαδή”.

Επίσης, το προσωπικό, οι κλίνες, οι κλινικές και τα εργαστήρια είναι άνισα κατανεμημένα με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ανάγκες υγείας του τοπικού πληθυσμού.

“Δεν υπάρχει λόγος να έχεις σε έναν νομό δύο κλινικές Πνευμονολογικές ή Ορθοπαιδικές, όταν αρκεί μία κλινική. Γιατί να έχεις στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς -με 20 λεπτά απόσταση το ένα από το άλλο- τις ίδιες κλινικές;”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Επίσης, όπως προσθέτει, συχνά λείπει από τα νοσοκομεία απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός -είτε για τη διάγνωση ή για επέμβαση- οπότε οι συγχωνεύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πόρων.

Τέλος, σε πολλά, επαρχιακά κυρίως, νοσοκομεία λείπουν σημαντικές ειδικότητες γιατρών κι εκεί πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

“Το ένα νοσοκομείο δεν έχει Αναισθησιολόγους και δεν μπορεί να λειτουργήσει και το άλλο νοσοκομείο δεν έχει Παιδίατρο. Αυτά τα συμπλέγματα θα βοηθήσουν. Γιατί θα έχουμε επί της ουσίας, ένα Νοσοκομείο με παραρτήματα”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Η εικόνα και οι στρεβλώσεις του ΕΣΥ σήμερα

Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα λειτουργούν 314 Κέντρα Υγείας, 1.438 Περιφερειακά Ιατρεία και 368 Πολυδύναμα, Ειδικά Περιφερειακά, Τοπικά Ιατρεία και δομές, τον κύριο όγκο των ασθενών τον δέχονται τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αυτό σημαίνει, ένα “υδροκέφαλο” ΕΣΥ με υπερανεπτυγμένο τον Νοσοκομειακό τομέα, ενώ από την άλλη πλευρά, μια Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας όχι σημαντικά ανεπτυγμένη, αλλά όχι και εντελώς απούσα.

Το ελληνικό σύστημα Υγείας, επίσης, σε αντίθετη με πολλά ευρωπαϊκά, “δεν διαθέτει διοικητικά στελέχη επιλεγμένα με αδιάβλητες διαδικασίες”, όπως αναφέρει το κείμενο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Εσωτερικών με τον νέο τρόπο επιλογής των Διοικήσεων των δημόσιων Οργανισμών και Νοσοκομείων, αυτό να αλλάξει.

Νέο ΕΣΥ : Πώς θα αλλάξει
Οι συγγραφείς προτείνουν 12 χαρακτηριστικούς άξονες. Μεταξύ αυτών:

# Το ΕΣΥ επανιδρύεται ως ΝΠΔΔ, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός.

# Διοικείται από ΔΣ με πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή, που επιλέγεται από ειδική υπερκομματική επιτροπή μετά από ανοικτό διαγωνισμό.

# Το Υπουργείο Υγείας διατηρεί τον στρατηγικό και εποπτικό ρόλο του, χωρίς όμως να ασκεί τη διοίκηση-διαχείρισή του.

# Δημιουργείται Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης ως ΝΠΙΔ

# Οι ΥΠΕ αυξάνονται από 7 σε 13, αντίστοιχα µε τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Εναλλακτικά προτείνεται να αυξηθούν σε οκτώ: 1η Αττικής, 2η Πειραιώς και Νησιών, 3η Κεντρικής Μακεδονίας, 4η Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, 5η ∆υτικής Μακεδονίας, Ηπείρου (µε την Κέρκυρα και τη Λευκάδα), 6η ∆υτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου (µε λοιπά Ιόνια Νησιά), 7η Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, 8η Κρήτης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σήµερα η ∆υτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, η Ηπειρος και η Πελοπόννησος εντάσσονται σε µία «θηριώδη» ΥΠΕ.

# Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργούν ως θυγατρικές εταιρείες των ΥΠε, Οι συγγραφείς του κειμένου εξηγούν πως η προτεινόμενη μετατροπή, δεν αποτελεί ασφαλώς ιδιωτικοποίηση ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. “Τα ΝΠΙΔ έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας και ελευθερίας ώστε να προσαρμόζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πλέον καλύτερα οργανωμένοι σε ενώσεις και ενημερωμένοι”, τονίζουν.

Στις προτάσεις της διαΝΕΟσις περιλαμβάνονται, επίσης:

# Δημιουργία 20 δικτύων νοσοκοµείων του ΕΣΥ. Το κάθε δίκτυο έχει ένα νοσοκοµείο κόµβο (µε τις πιο εντατικές ιατρικές υπηρεσίες) που διασυνδέεται µε γενικά νοσοκοµεία «ακτίνας», ή συµπλέγµατα νοσοκοµείων (νοσοκοµείο διασυνδεόµενο µε µικρότερα ως παραρτήµατά του). Προτείνονται νοσοκοµεία κόµβοι να είναι τα: Ευαγγελισµός, Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Γεννηµατάς, Σισµανόγλειο, Αγία Ολγα, Αττικόν, Νίκαια ή Τζάνειο, Ρόδου, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Παπαγεωργίου, Κοζάνης, Πανεπ. Αλεξανδρούπολης, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Λάρισας, Παν. Ρίου Πατρών, Παν. Ηρακλείου Κρήτης, Τρίπολης, Λαµίας.

# Αντίστοιχα οργανώνεται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με βάση δίκτυα, τα οποία θα υπάγονται διοικητικά στις ΥΠε. Κάθε ένα από αυτά τα δίκτυα διασυνδέεται με το πλησιέστερο νοσοκομείο διατηρώντας όμως την οργανωτική και διοικητική του αυτοτέλεια.
Σε κάθε δίκτυο ΠΦΥ διασυνδέονται οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί, τα Δημοτικά Ιατρεία και ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικός τομέας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης για το Κοινωνικό Φαρμακείο

Υποβολή Αιτήσεων Ένταξης στο Κοινωνικό Φαρμακείο - Ποια είναι τα κριτήρια

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές τη Δευτέρα (27/05) θα υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ποιες περιοχές της Νάξου τη Δευτέρα (27/05) θα υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Κίνηση Πάσχα 2024: Αύξηση επιβατικής κίνησης, μείωση τιμής εισιτηρίων (πίνακας)

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με την επιβατική κίνηση του Πάσχα - Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές

Γαλάζιες Σημαίες 2024: Επιστρέφουν οι Γαλάζιες σημαίες στην ΠΕ Νάξου

2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία - Πόσες βρίσκονται στις Κυκλάδες - Η ΠΕ Θήρας τις περισσότερες, όπως και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Euroleague-Final 4: Στο πλευρό των ελληνικών ομάδων ο Γιάννης Βρούτσης

Στο Βερολίνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης για το Final 4 της Euroleague

Ευρωεκλογές – Μύκονος: Η Κατερίνα Μονογυιού υποδέχεται το Κυβερνητικό κλιμάκιο

H Κατερίνα Μονογυιού υποδέχτηκε το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μύκονο

Ευρωεκλογές 2024 – ΠΑΣΟΚ: Ελευση στη Νάξο των Δημήτρη Μάντζου και Θανάση Πετρόπουλου (αφίσα)

Επίσκεψη στη Νάξο το διήμερο 25-26 Μαϊου των Δημήτρη Μάντζου και Θανάση Πετρόπουλου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ - Στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου το Σάββατο η κεντρική συζήτηση

Άνδρος: Είναι το ….μυστικό νησί των Γερμανών;

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Άνδρος στον κατάλογο με τα προτεινόμενα νησιά για διακοπές με θεματικές εμπειρίες και χωρίς κοσμοσυρροή στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος για θέματα τουρισμού

Τέμπη – Καρυστιανού: Ανοιχτή επιστολή προς Μητσοτάκη με δύο ερωτήματα

Ποια είναι τα δύο ερωτήματα που θέτει η Μαρία Καρυστιανού προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τα Τέμπη

Καθολική Εκκλησία: Ο πρώτος millennial Αγιος είναι γεγονός

O Κάρλο Ακούτις, ένας έφηβος που γεννήθηκε στο Λονδίνο και πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 15 ετών, αναμένεται να είναι ο πρώτος millenial Αγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

Κυκλάδες: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε έξι νησιά με επίκεντρο τον διαβήτη και την καρδιά

ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε έξι νησιά - Ποια είναι και το χρονοδιάγραμμα

Κυκλάδες – Απρίλιος: Πρωτιά Μυκόνου σε επιβατική κίνηση, πρωτιά Νάξου σε κίνηση πλοίων

Η εικόνα των νησιών στις Κυκλάδες τον Απρίλιο όσον αφορά την κίνηση επιβατών και πλοίων ..

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος: Ποδαρικό αύριο (21/05) για την κρουαζιέρα με το “Vasco Da Gama” των 2000 επιβατών

Ποδαρικό για το 2024 στην κρουαζιέρα της Νάξου θα κάνει το “Vasco Da Gama” - Το πρόγραμμα της παραμονής του στη Νάξο σύμφωνα με το Zas Travel

Κυκλάδες: Πέρασαν τις 100 οι καταγγελίες στη μάχη της … ξαπλώστρας

Οι νέοι όροι που ισχύουν φέτος για την εκμετάλλευση των ακτών και οι πρώτες ημέρες της εφαρμογής MyCoast

Νάξος: Σύλληψη Γερμανού τουρίστα με 40 αρχαιότητες στη βαλίτσα το 1890 (!!!)

Μέσα από τη σελίδα του "Ορεινός Αξώτης" μας έρχεται μία ιστορία αρχαιοκαπηλίας από το 1890

Εκτακτο – Πάρος: Βραδινή δρομολόγηση του “Blue Star Paros” αύριο Πέμπτη (23/05)

ξεκίνησαν οι έκτακτες δρομολογήσεις για κάλυψη αναγκών της Πάρου.. Πότε θα ταξιδέψει το Blue Star Paros και αλλαγή στο πρωινό δρομολόγιο της Παρασκευής

Express Scopelitis: Πρώτη επίσκεψη για το 2024 στην Σαντορίνη

Κυριακή 19 Μαίου και το Express Scopelitis ταξίδεψε για πρώτη φορά φέτος στην Σαντορίνη - Πόσους επιβάτες μετέφερε το 2023