Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΧριστούγεννα: Επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτους

Χριστούγεννα: Επίδομα ακρίβειας σε ευάλωτους

|

Τη χορήγηση ενός ακόμη επιδόματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους ευάλωτους τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των ημερών, ίσως και σήμερα.

Το δημοσιονομικό περιθώριο εξασφαλίσθηκε από τα αυξημένα έσοδα του Οκτωβρίου, κυρίως χάρη στον τουρισμό, όπως αποτυπώθηκαν στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024, σύμφωνα με σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων τον μήνα αυτό –και συνολικά το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου– είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ετσι, δημιουργείται κάποιο περιθώριο για επιπλέον παροχές, με σημαντικότερη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ακρίβειας στους ευάλωτους.

Η υπεραπόδοση ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η σύγκριση γίνει με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2023. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 16,4% ή 832 εκατ. ευρώ και συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατά 8,4% ή 3,921 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καμπανάκι χτυπά η υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1,844 δισ. ευρώ.

Ο τουρισμός επισφράγισε την καλή πορεία των εσόδων που είχε διαπιστωθεί και το προηγούμενο διάστημα, καθώς τον Οκτώβριο που υποβλήθηκαν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αποτυπώθηκαν τα αυξημένα έσοδα του τουριστικού κλάδου.

Από την υπεραπόδοση κατά 3,921 δισ. ευρώ του 10μήνου, τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν την παράταση της προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, ενώ αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ 367 εκατ. ευρώ αφορούν την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις, επίσης μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Κατά το υπουργείο, η καλύτερη απόδοση που αφορά το τρέχον έτος είναι 2,539 δισ. ευρώ.

ο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,746 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2022.

Η επίδοση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις σε επιμέρους κατηγορίες εσόδων, κυρίως στην είσπραξη της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,718 δισ. ευρώ, που είχε υπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί, εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης, που μεταφράζεται σε μη ικανοποίηση ενός προαπαιτούμενου για την είσπραξή της.

Επίσης, η εκκρεμότητα του δικαιώματος χρήσης της Εγνατίας και τριών καθέτων οδών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούνιο, στέρησε άλλο 1,496 δισ. ευρώ από τα έσοδα του 10μήνου. Ωστόσο, οι υστερήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, καθώς και από την είσπραξη 603 εκατ. ευρώ από ANFAS, που δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2023.

Στο αποτέλεσμα, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού συνεισέφεραν καθοριστικά και οι δαπάνες, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 2,140 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης των επιχορηγήσεων προς τους ΟΚΑ κατά 1,174 δισ. ευρώ, αλλά και της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1,844 δισ. ευρώ.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μεσόγειος: Εκπέμπει σήμα κινδύνου ελέω της λειψυδρίας

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις αποτελούν τους βασικούς λόγους ανησυχίας των επιστημόνων για τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων

Γενοκτονία των Ποντίων: 105 χρόνια μετά ο Ερντογάν προκαλεί

Προκλητικός ο Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Συγχαίρω τον εορτασμό για τον Ατατούρκ»

ΕΠΣ Κυκλάδων (Κ – 14): Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου

Πρωταθλητής Κυκλάδων στο κατάμεστο ΔΑΚ ο ΠΑΣ Νάξου - Κέρδισε με 3-0 τον ΑΟ Μυκόνου

Δωδεκάνησα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμών 4 δήμων;

«Ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών

ΑΑΔΕ: “Σαφάρι” θερινών ελέγχων ξεκινάει σε όλη την επικράτεια, στόχος 65 δις έσοδα (!!!)

Ξεκινάει «σαφάρι» θερινών ελέγχων σε όλη την επικράτεια – Οι τρεις άξονες και ο στόχος των 65 δις ευρώ (!!!)

Αμοργός: Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου

Ψηφιοποιείται το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και θα λειτουργεί ως Αρχειοφυλάκειο

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αμοργό και Σαντορίνη

ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης (19-30 Μαϊου) από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη

Πρόταση ημέρας: Μουσακάς με προβατίνα και μελιτζάνες

Μουσακάς ζουμερός με «κιμά» από προβατίνα, μελιτζάνες και παστινάκη (!!)

Σαντορίνη – Ν. Ζώρζος: Οταν λέμε stop στην ανάπτυξη εννοούμε ούτε μία νέα κλίνη στο νησί (video)

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νικόλαος - Αναστάσιος Ζώρζος μιλάει στην Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τον υπερτουρισμό, το λιμάνι, την καθημερινότητα αλλά και την διαχείριση απορριμμάτων (video)

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος