Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜέση Ανατολή: Ανακαλύφθηκε άγνωστη αρχαία γλώσσα 3.000 ετών

Μέση Ανατολή: Ανακαλύφθηκε άγνωστη αρχαία γλώσσα 3.000 ετών

|

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν άγνωστη αρχαία γλώσσα 3.000 ετών. Αρχαιολογικές έρευνες στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτουν πώς ένας χαμένος αρχαίος πολιτισμός χρησιμοποίησε μία άγνωστη γλωσσολογία για να προωθήσει τον πολυπολιτισμικότητα και την πολιτική σταθερότητα.

Επίσης, οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις ρίχνουν νέο φως στο πώς λειτουργούσαν οι πρώιμες αυτοκρατορίες. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Τουρκία στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χετταίων, αποφέρουν αξιοσημείωτα στοιχεία ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της αυτοκρατορίας περιελάμβανε ολόκληρα τμήματα που ήταν πλήρως ή εν μέρει αφιερωμένα στην έρευνα των θρησκειών των λαών.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι, στην 2η χιλιετία π.Χ., οι ηγέτες των Χετταίων είπαν στους δημοσίους υπαλλήλους τους να καταγράψουν τις θρησκευτικές λειτουργίες και άλλες παραδόσεις των υποδουλωμένων λαών, γράφοντάς τες στις αντίστοιχες τοπικές γλώσσες τους (αλλά σε Χεττιτική γραφή)  έτσι ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορέσουν να διατηρηθούν και να ενσωματωθούν στο εξαιρετικά πολυπολιτισμικό θρησκευτικό σύστημα της αυτοκρατορίας.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί σε αρχαίες γλώσσες έχουν ανακαλύψει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι των Χετταίων διατήρησαν και κατέγραψαν θρησκευτικά έγγραφα από τουλάχιστον πέντε εθνοτικές υποδουλωμένες ομάδες.

Ανακαλύφθηκε άγνωστη αρχαία γλώσσα 3.000 ετών

Το τελευταίο παράδειγμα αποκαλύφθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Αποδείχθηκε ότι ήταν γραμμένο σε μια προηγουμένως άγνωστη γλώσσα της Μέσης Ανατολής που είχε χαθεί για έως και 3.000 χρόνια.

Έπειτα από δεκαετίες, περίπου 30.000 ολοκληρωμένα και αποσπασματικά πήλινες πινακίδες έχουν ανακαλυφθεί στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων, της Χαττούσας (σήμερα γνωστής ως Bogazkoy) περίπου 100 μίλια ανατολικά της σημερινής πρωτεύουσας της Τουρκίας, της Άγκυρας.

Η συντριπτική πλειοψηφία γράφτηκε στην κύρια γλώσσα της αυτοκρατορίας, την Χεττιτική. Ωστόσο, οι γραμματείς της κυβέρνησης των Χετταίων έγραψαν περίπου το 5% από αυτά πλήρως ή εν μέρει στις γλώσσες των υποδουλωμένων εθνοτικών ομάδων της αυτοκρατορίας – λαών όπως οι Λούβιοι (Luwians), οι Palaians, οι Χάττι (Hattians) και οι Χουρρίτες (Hurrians).

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα γλώσσα, η οποία καταγράφηκε από κυβερνητικούς γραμματείς (και ήταν προηγουμένως άγνωστη στους σύγχρονους ακαδημαϊκoύς) ονομάζεται Kalasmaic – επειδή φαίνεται να μιλήθηκε από έναν υποδουλωμένο λαό σε μια περιοχή που ονομάζεται Κάλασμα (Kalasma) στα βορειοδυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας.

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ακόμη και οι πιο άσημες γλώσσες στην αυτοκρατορία καταγράφονταν, μελετήθηκαν και διατηρήθηκαν σε γραπτή μορφή.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab