Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΡόδος: Μαθήτρια ετών 78 (!!!)

Ρόδος: Μαθήτρια ετών 78 (!!!)

|

“Λέω πότε θα έρθει η ώρα να ξεκινήσω για το σχολείο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη». «Βρέθηκα στη φάση να χάσω το ενδιαφέρον μου για τη ζωή. Εχασα τον σύζυγό μου προ τριετίας, δεν ήθελα να βγαίνω, φορούσα μαύρα».

Αυτές οι δύο φράσεις της 78χρονης κ. Σοφίας μού ήρθαν έντονα στο μυαλό όταν ανέτρεξα στη συνομιλία μας. Πόσο αλλάζει η ζωή μας όταν κάνουμε αυτό που θέλουμε, όταν πραγματοποιούμε τα όνειρά μας ακόμη και σε μεγάλη ηλικία!

Η Σοφία Παπουλίδου-Ρωμνάκη είναι μαθήτρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Ρόδο. Είναι σαν να ξανάνιωσε επιστρέφοντας στα θρανία 64 μετά. Ή, καλύτερα, χωρίς «σαν». Η ζωή της μοιάζει να αποτυπώνει τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν πολλοί Ελληνες τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει, οι κοινωνίες κλειστές, ο ρόλος των γυναικών στη σκιά των ανδρών.

Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1945 και στα τέσσερά της η οικογένειά της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Δέκα χρόνια μετά, και ενώ ήταν καλή μαθήτρια, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο –έφτασε μέχρι τη Β΄ τάξη– για να εργαστεί στο μαγαζί με ξηρούς καρπούς που είχε ο πατέρας της. «Επρεπε να σταματήσω το σχολείο επειδή σπουδάζαμε τον αδελφό μου. Βέβαια, καθώς δεν πήγαινα σχολείο, ο μπαμπάς με έγραψε στα γαλλικά», θυμάται. Ο γάμος ήρθε κάποια στιγμή, κατόπιν τα παιδιά, δύο κορίτσια. Σήμερα πια έχει και έξι εγγόνια.

Κατόπιν ακολούθησε τη «μεγάλη της» (κόρη) στην Αγγλία, η οποία πήγε εκεί για σπουδές, παντρεύτηκε και έμεινε μόνιμα. «Στην Αγγλία ήταν καλά γιατί ήμουν μαζί με τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου», λέει, θυμίζοντας την παραδοσιακή Ελληνίδα μάνα. Αλλωστε επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό μου αυτό, αφού σήμερα ζει στη Ρόδο, δίπλα στη «μικρή μου». Η κόρη της είναι νηπιαγωγός, ο γαμπρός της αρχαιολόγος, πανεπιστημιακός. «Δεν παραπονιέμαι. Εχω και υπέροχα εγγόνια. Είμαι καλά», μου λέει με πληρότητα.

Βέβαια, η απώλεια του άνδρα της –ήταν πάνω από 50 χρόνια μαζί– την κατέβαλε. Η σταδιακή παραίτηση από τη ζωή, κατανοητή μετά ένα πένθος. «Τα παιδιά μού πρότειναν να τελειώσω το σχολείο. Το είχα απωθημένο, αλλά… Στην αρχή είπα όχι. Και μόνο που το άκουσα, αγχώθηκα πώς θα βγάλω πέρα τα μαθήματα. Εγώ, σε τέτοια ηλικία;» γελάει σήμερα διηγούμενη τα γεγονότα. Αλλωστε τώρα πια όλα πηγαίνουν περίφημα.

«Διασκεδάζω στο σχολείο, με ευχαριστεί, μου φέρονται πολύ ευγενικά οι συμμαθητές μου, είναι σαν παιδιά μου. Μου λένε πως τους δίνω κουράγιο να συνεχίσουν, είμαι η μασκότ της τάξης. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου είναι εργαζόμενοι και παράλληλα σπουδάζουν για το απολυτήριο».

Βέβαια, οι συμμαθητές της δεν είναι οι μόνοι ένθερμοι υποστηρικτές της κ. Σοφίας. «Οι συνομήλικοί μου στο ΚΑΠΗ μόλις άκουσαν ότι ξαναπάω σχολείο με χειροκρότησαν. Και οι δάσκαλοί μου εκεί ενθουσιάστηκαν», λέει.

Καταλαβαίνω ότι της κάνει πολύ καλό να βγαίνει από το σπίτι. «Με παρακίνησαν να πάω στο ΚΑΠΗ τα παιδιά μου. Είναι πολύ ωραία, μας κάνουν χορό, ασκήσεις για το σώμα. Μάλιστα ξεκίνησα να πηγαίνω με μπαστούνι γιατί έχω πρόβλημα με τη μέση, αλλά με άσκηση και περπάτημα το παράτησα στην άκρη. Να, το βλέπω εκεί στη γωνιά», μου λέει γελώντας.

«Μαγειρεύω, μου αρέσει και η κηπουρική, μου τα χαλάνε βέβαια τα γατιά αλλά δεν πειράζει. Χθες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την απώλεια του συζύγου. Πήγα “μαυρισμένη” στο σχολείο. Αλλά προσπαθώ να μη με παίρνει από κάτω, να βλέπω αλλιώς τη ζωή, να χαίρομαι. Αυτό, να χαίρομαι».

Διετείς σπουδές και ευελιξία

Στην Ελλάδα λειτουργούν 67 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) με 4.322 εκπαιδευόμενους και άλλα 12 σε σωφρονιστικά καταστήματα με 771 εκπαιδευόμενους. «Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας βασίζεται στην εκπαίδευση ενηλίκων. Υπάρχει ευελιξία στην ύλη, προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των μαθητών. Δεν υπάρχουν βιβλία, διαγωνίσματα, εξετάσεις. Ο μαθητής καλείται να μάθει έχοντας ως βάση και αυτά που γνωρίζει», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Αθανάσιος Κλέτσας, διευθυντής του ΣΔΕ Ρόδου, φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην εκπαιδευτική πολιτική.

Τα ΣΔΕ λειτουργούν από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι σπουδές είναι διετείς και δέχονται ενήλικους μαθητές που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. «Κάνουμε ελληνικά, γραμματική, αγγλικά, υπολογιστές, κοινωνιολογία, καλλιτεχνικά, περιβαλλοντικά θέματα και φυσικές επιστήμες. Εχω παρατηρήσει ότι τους αρέσει πολύ η αστρονομία», λέει ο κ. Κλέτσας. Και μιλώντας για τη μαθήτριά του, τονίζει: «Η κ. Σοφία είναι εξαιρετική. Εχει έρθει συνειδητοποιημένη και δίνει σημαντικά μηνύματα. Δείτε στην ηλικία αυτή μια γυναίκα που δεν παρατάει τα όνειρά της».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Πετυχημένη η εκδήλωση “Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό" από την Ένωση Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Καβάλα: Αποκτά το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα

Οι υποδομές του νέου αεροδρομίου θα περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο campus εκπαίδευσης πιλότων αεροσκαφών, από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Andrus Beer Trail Race Festival: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Η αντίστροφη μέτρηση για το Andrus Beer Trail Race Festival ξεκίνησε

Youth Pass 2024: Διευκρινήσεις και περισσότεροι από 145.000 νέοι δικαιούχοι

Youth Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για τους δικαιούχους και τη διαδικασία

Τήνος: Λιμάνι και αφαλατώσεις στο προσκήνιο της συνάντησης Κροντηρά – Παππά

Στην Τήνο βρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς - το λιμάνι στο επίκεντρο μαζί με τις αφαλατώσεις

Κίμωλος – Πρασσά: Εχει τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο (!!!)

Στις Κυκλάδες και δη στην Κίμωλο η παραλία Πρασσά έχει τα πιο καθαρά νερά σε παγκόσμιο επίπεδο (!!!)

“Γαλάζια Σημαία: Οι βραβεύσεις για το 2024 έρχονται στην προσεχή Παρασκευή

Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024 για την "Γαλάζια Σημαία"

Αμοργός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Όρμο Αιγιάλης

Πότε ξεκινούν οι κυκλοφορικές ρυθμίσεις στην Αιγιάλη;

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (13/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Από την Δημοτική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση δημοτικών Τελών - Ποια τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα (13/05)