Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Σαλάτα και γύρος με εισαγόμενα προϊόντα (!!!)

Ελλάδα: Σαλάτα και γύρος με εισαγόμενα προϊόντα (!!!)

|

Πανάκριβα πληρώνει η ελληνική οικονομία την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, που κρατά χαμηλά την παραγωγικότητά του και διατηρεί τη μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τις εισαγωγές των τριών βασικών υλικών της… ελληνικότατης χωριάτικης σαλάτας (ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι) πληρώσαμε το 2022 περί τα 370 εκατ. ευρώ, ενώ το βασικό συστατικό του επίσης ελληνικότατου γύρου, το χοιρινό κρέας κόστισε 717 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το μόνιμο πρόβλημα του ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα μόνο της αδυναμίας της χώρας να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας, όπως τα αυτοκίνητα και της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, το έλλειμμα οφείλεται στην αδυναμία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων πλησίασε πέρυσι τα 30 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των εισαγωγών τροφίμων στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε στα 10,7 δισ., ξεπερνώντας το 5% του ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του συνολικού κόστους εισαγωγών. Με έναν απλοϊκό υπολογισμό, που όμως δίνει την οικονομική διάσταση του προβλήματος, περισσότερο από το μισό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που έφθασε το 9% του ΑΕΠ το 2022, δεν θα υπήρχε, αν μπορούσε με κάποιο θαύμα η Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες για τρόφιμα με δική της παραγωγή, ώστε να μηδενίσει τις εισαγωγές.

Στις βασικές κατηγορίες εισαγωγών τροφίμων του 2022 συναντούμε πρώτα τα κρέατα, βοδινά και χοιρινά, για τα οποία πληρώσαμε σε εισαγωγές περισσότερα από 1,8 δισ. Οι εισαγωγές βοδινού κρέατος είναι αντικειμενικά δύσκολο να υποκατασταθούν από εγχώρια παραγωγή, όμως τα ποσά που δαπανήσαμε για εισαγωγές χοιρινού κρέατος είναι μάλλον υπερβολικά και θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ, αν είχε εκσυγχρονισθεί η ελληνική κτηνοτροφία, υιοθετώντας τις νέες μεθόδους παραγωγής.

Στα 370 εκατ. ευρώ ανήλθαν συνολικά οι εισαγωγές ντομάτας, αγγουριών και κρεμμυδιών, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι μια χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ελαιολάδου εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 123 εκατ. και ελιές αξίας 116 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ήταν τα ελλείμματα παραγωγής γάλακτος και αυγών που καλύφθηκαν με εισαγωγές.

Οι εισαγωγές τροφίμων του 2022, βασικές κατηγορίες

Κατηγορία Προϊόν Εισαγωγική αξία (€)
Κρέας και κρεατοπαρασκευάσματα Βοδινό κρέας 1.127.874.423
Κρέας και κρεατοπαρασκευάσματα Χοιρινό κρέας 717.111.214
Γαλακτοκομικά και αυγά Γάλα 622.043.267
Γαλακτοκομικά και αυγά Τυρί 513.238.004
Γαλακτοκομικά και αυγά Αυγά 256.781.355
Λαχανικά Αγγούρια 209.874.487
Λαχανικά Ντομάτες 179.806.742
Λαχανικά Καρπούζια 150.394.599
Λαχανικά Κρεμμύδια 143.756.305
Λαχανικά Πατάτες 138.115.300
Δημητριακά και παρασκευάσματα Σιτάρι 130.943.740
Δημητριακά και παρασκευάσματα Σιτάρι για αρτοποιία 127.366.300
Δημητριακά και παρασκευάσματα Ζάχαρη 125.118.500
Ελιές και ελαιόλαδο Ελαιόλαδο 123.661.250
Ελιές και ελαιόλαδο Ελιές 115.978.000
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής Σοκολάτες 113.503.000
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής Γλυκά κουταλιού 108.124.500
4.903.690.986

 

Κάντο όπως οι Ολλανδοί

Τα προβλήματα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα είναι γνωστά και πολυσυζητημένα: μια μικρή χώρα, με γεωγραφικό ανάγλυφο που δεν ευνοεί την καλλιέργεια, μικρούς κλήρους που δυσκολεύουν την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, κακή χρήση των κεφαλαίων, επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων για δεκαετίες έχουν κρατήσει χαμηλά την παραγωγικότητα και τη συνολική παραγωγή.

Το μεγάλο πρόβλημα στον ελληνικό πρωτογενή τομέα σήμερα είναι ότι κινδυνεύει να χάσει το τρένο των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον η παραγωγικότητα και ο όγκος παραγωγής θα καθηλωθούν, η ανταγωνιστικότητα θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο και οι ανάγκες για εισαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής μπορούν να δημιουργήσουν χαοτικές διαφορές στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ανάμεσα στις καθυστερημένες και τις προηγμένες χώρες. Μια σύγκριση με την Ολλανδία, που βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στις μεθόδους παραγωγής είναι πολύ χαρακτηριστική:

  • Η έκταση της Ολλανδίας είναι πολύ μικρότερη από την έκταση της Ελλάδας, κάτω από το ένα τρίτο (132 τετραγωνικά χιλιόμετρα η Ελλάδα, 41.526 η Ολλανδία.
  • Όμως, η Ολλανδία παράγει τρόφιμα σχεδόν πενταπλάσιας αξίας από την Ελλάδα: 26,3 δισ. ευρώ ήταν η παραγωγή της χώρας μας το 2022 και 122,2 δισ. ευρώ της Ολλανδίας.

Η Ολλανδία, παρά τη μικρή της έκταση, έχει καταφέρει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο. Οι κύριες εξαγωγές τροφίμων της Ολλανδίας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα λουλούδια. Έχει μακρά ιστορία γεωργίας και κτηνοτροφίας και είναι πρωτοπόρος στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών στην αγροτική παραγωγή.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός έχει αναγνωρίσει την Ολλανδία ως παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη γεωργία. Στην Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2022, το WEF κατέταξε την Ολλανδία στη δεύτερη θέση στον κόσμο για τη γεωργική καινοτομία και παραγωγικότητα.

Το WEF σημειώνει ότι η Ολλανδία έχει εγκατεστημένο τα μεγαλύτερα σε παραγωγική δυναμικότητα θερμοκήπια, που παράγουν πάνω από το 10% των ντοματών παγκοσμίως. Το WEF απέδωσε εύσημα στην Ολλανδία, επίσης, για την ανάπτυξη νέων γεωργικών τεχνολογιών, όπως η κάθετη γεωργία και η γεωργία ακριβείας.

Επιπλέον, τονίζει τη δέσμευση της Ολλανδίας για τη βιώσιμη γεωργία, με φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των γεωργικών εκπομπών και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, το WEF σημειώνει με έμφαση το γεγονός ότι η Ολλανδία υποστηρίζει την έρευνα και ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. «Η Ολλανδία είναι ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες όσον αφορά τη βιώσιμη γεωργία», τονίζει το WEF.

Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Ολλανδία δεν έγινε ξαφνικά ηγετική δύναμη στον πρωτογενή τομέα, αλλά έχει μακρά ιστορία γεωργικής καινοτομίας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ και αιώνες. Οι Ολλανδοί αγρότες ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν νέες τεχνολογίες και γεωργικές πρακτικές, όπως η αμειψισπορά, η αποστράγγιση και η αποκατάσταση της γης.

Οι Ολλανδοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, διαθέτοντας έναν τομέα γεωργικής έρευνας και ανάπτυξης παγκόσμιας κλάσης, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τον γεωργικό τομέα με επιδοτήσεις,  φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η Ολλανδία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μια μικρή χώρα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη γεωργία μέσω της καινοτομίας, της έρευνας και της κυβερνητικής υποστήριξης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα businessdaily.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Kαλοκαιρινή Σχολή Ιστιοπλοΐας για παιδιά στη Νάξο – Δίπλα στην Πορτάρα, με άνεμο και φαντασία

Για 16η χρονιά το Naxos Water Sports προσκαλεί παιδιά 7–14 ετών σε ένα μαγικό ταξίδι ιστιοπλοΐας στο Βίντσι – Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έτοιμος για νέες μάχες στη National League 2! (πρόγραμμα αγώνων)

Με βλέμμα στην κορυφή, ο Πανναξιακός ΑΟΚ ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου τη φετινή του πορεία στον 3ο όμιλο της National League 2, απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους και με αφοσιωμένο κοινό στο πλευρό του.

Φαγητό, πρόταση ημέρας: Φασολάκια αλλιώς: με κολοκυθάκια, ούζο και… κρόκο Κοζάνης

Το κλασικό λαδερό γίνεται αριστούργημα με πινελιές Νένας Ισμυρνόγλου, αρωματική τόλμη και καλοκαιρινή καρδιά.

Σχέδιο «συγχώνευση»: Η Ελλάδα επανασχεδιάζει τη διαχείριση του νερού εν μέσω ξηρασίας

Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας και των συνεχών καυσώνων, η χώρα ετοιμάζει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στον τομέα ύδρευσης εδώ και δεκαετίες – Τρεις υπερ-φορείς διαχείρισης, νέο ταμείο έργων και νέα στρατηγική.

Κυκλάδες: Δημοπρατούνται προσεχώς οι νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε Σύρο, Μύκονο και Πάρο

Ένα έργο-ορόσημο για τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας – Με προϋπολογισμό 194,92 εκατ. ευρώ, κλείνει ο κύκλος των «σκληρών» υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο

Οζι Όσμπορν 1948–2025: Ο Πρίγκιπας του Σκότους έσβησε… με τα φώτα στραμμένα πάνω του

Αποχαιρετισμός σε μια από τις πιο ακραίες, αγαπημένες και ειλικρινείς μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής – Ο Όζι Όσμπορν έφυγε στα 76 του, όπως έζησε: μέσα στο θρύλο.

Οι Κούροι δεν φεύγουν: Ομόφωνο “όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου στη μετακίνηση (video)

Μια ιστορική συνεδρίαση με φόντο την πολιτιστική ταυτότητα της Νάξου – Ολόκληρη η τοπική κοινωνία τάσσεται υπέρ της παραμονής των Κούρων στο Φλεριό

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Κύστη Κόκκυγος: Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα με σύγχρονες μεθόδους όπως το λέιζερ

Κύστη κόκκυγος: Μία πολυπαραγοντική νόσος με πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις

Σε πύρινο κλοιό η Κορινθία – Εκκενώνονται οικισμοί λόγω μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Καστανιάς

Δραματικές ώρες για την ορεινή Κορινθία – Μπαράζ εκκενώσεων μέσω του 112, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή