Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΗ Π.Ν.Αι συμμετέχει στην Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα (video)

Η Π.Ν.Αι συμμετέχει στην Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα (video)

|

Για δεύτερη χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην εβδομάδα ενημέρωσης, από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου, για τα Βλαστοκύτταρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης.

Οι δράσεις της Εβδομάδας Ενημέρωσης έχουν σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, αλλά και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών, στις οποίες συμμετέχουν και φέτος, εκτός της Περιφέρειας Κρήτης, και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Χανίων, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟπΑ) της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη καθώς και πλήθος ακόμα τοπικών φορέων της Κρήτης.

Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ. το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθούν στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη των δράσεων της Εβδομάδας Ενημέρωσης.

Για την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου, Χαρούλα Γιασιράνη, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναζητά εντός και εντός των ορίων της δράσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Για δεύτερη χρονιά ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τη ΔηΤΟΒ Κρήτης με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη χρησιμότητα του ομφαλικού αίματος, ώστε αυτό το πολύτιμο για τη ζωή αγαθό, να δωρίζεται για τους συνανθρώπους μας με αιματολογικές ασθένειες ή εκφυλιστικά νοσήματα και ν’ αξιοποιείται για καινοτόμες θεραπείες».

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης,  Ελένη Παπαδάκη, ανέφερε: «Είναι χαρά μας που και εφέτος πραγματοποιούμε για έβδομη συνεχή χρονιά την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα και το ομφαλικό αίμα, με τη σύμπραξη φέτος της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟπΑ) της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν «.Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Η Παγκόσμια αυτή ημέρα μας φέρνει όλους πιο κοντά, δίδοντας μας την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των Δημοσίων Τραπεζών ομφαλικού αίματος στο δημόσιο σύστημα υγείας, για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού σε επίπεδο Μεταμοσχεύσεων, Κυτταρικών θεραπειών και Αναγεννητικής Ιατρικής. Τονίζουμε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας με ισότιμη και έγκαιρη προσβασιμότητα σε θεραπείες, καθώς και στοχευμένες πολιτικές αύξησης Δοτών αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς επίσης το ΠΑΓΝΗ και την 7η ΥΠΕ για τη διαρκή στήριξη τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, όπως και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και όλους τους συλλόγους και συνεργάτες, για την ενεργή σύμπραξη τους στην διάδοση του μηνύματος ζωής μέσα από τη δωρεά ομφαλικού αίματος».

Μεταξύ των δράσεων της εβδομάδας ενημέρωσης, που διοργανώνονται σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, το ευρύ κοινό – για έκτη συνεχή χρονιά – μπορεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, να επισκεφτεί διαδικτυακά την ανανεωμένη, με νέα έργα, Εικονική Εικαστική Έκθεση ιατρών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotent colors: Painting for the Stem Cells Awareness Week» η οποία μέσα από την τέχνη φέρνει στο προσκήνιο τις ερευνητικές και κλινικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων και την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, διαδίδοντας το μήνυμα της χρησιμότητας τους, και διεύρυνσης της έρευνας και των κλινικών τους εφαρμογών, όπως εξηγεί ο εμπνευστής και συντονιστής της Έκθεσης Δρ. Χρήστος Τσαγκάρης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.