Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΕφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς

Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς

|

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Εφυγε σε ηλικία 86 ετών ενώ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.

Τα προβλήματα υγείας του Σπύρου Φωκά είχαν αρχίσει πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και από εκεί να μεταφερθεί στην Αθήνα. Έκτοτε τα πολλαπλά προβλήματα καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι πέρσι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου».

Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».

«Δεν υπάρχει ζωή για μένα χωρίς τον Σπύρο. Για μένα ο Σπύρος είναι τα πάντα. Ποτέ δεν υπήρξε φτωχός. Είναι τόσο πλούσιος στην καρδιά και στο μυαλό, που στα μάτια μου φαντάζει αδαμαντωρυχείο. Μέσα του είναι ένα κομμάτι μάλαμα. Είναι το χρυσάφι μου!», δήλωνε σε εφημερίδα πριν από λίγο καιρό η γυναίκα του Λίλιαν Φωκά.
Σπύρος Φωκάς, το αντίο στον μεγάλο ηθοποιό

Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού, το Σπίτι του Ηθοποιού έστειλε το δικό του μήνυμα για τον χαμό του.

Ξεχωριστό ήταν και το αντίο στον Σπύρο Φωκά από τον Παύλο Ριγάτο, που έστειλε το δικό του μήνυμα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού.

«Πριν λίγο έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων ένας Μεγάλος Καλλιτέχνης, ένας Σπουδαίος Ηθοποιός, ο Σπύρος Φωκάς που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας με την διαδρομή του και το ήθος του.

Ήταν όμως όπως έλεγε ότι είναι Έλληνας με τη σημασία της λέξεως αγαπούσε κάθε τι το ελληνικό εδώ δυστυχώς όπως γίνεται συνήθως δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία και ιδίως στα τελευταία χρόνια που περνούσε δύσκολα.

Παρόλα αυτά συνέχιζε αξιοπρεπώς γιατί πάνω από όλα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.

Είχα την τύχη τα τελευταία 12 χρόνια να είμαι φίλος του όπως και της Μαρίας της γυναίκας του που ήταν πάντα δίπλα του έως και σήμερα με μια απίστευτη αγάπη που την διέκρινε για αυτόν.

Μας ένωσε η μουσική κάποια στιγμή μου έδωσε ένα στίχο του και αυτό ήταν του έβαλα μουσική και έτσι φτιάχτηκε το τραγούδι παίξε ένα ζεϊμπέκικο να φύγω. Αυτό ήταν από τότε μέχρι και σήμερα η αγάπη μας παρέμενε διαρκείς και θα συνεχίσει για πολλούς από εμάς.

Σπύρο σε ευχαριστώ προσωπικά για την μεγάλη προσφορά σου στον χώρο του θεάματος και της τέχνης
Εύχομαι αγαπημένε φίλε μου Καλό Παράδεισο να έχει η ψυχούλα σου και συλλυπητήρια στην Μαρία σου και στην Κωνσταντίνα σου την κόρη σου», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Το βιογραφικό του Σπύρου Φωκά

Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα ως Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, στις 17 Αυγούστου 1937 και έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ξεχωρίζοντας με την παρουσία του.

Ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του Σπύρου Φωκά το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”. Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του.

Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Φωκάς δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού.

Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι “Ο Θάνατος ενός Φίλου”, απογειώνεται η κινηματογραφική καριέρα του Σπύρου Φωκά, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, ο Σπύρος Φωκάς γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον “Εγωισμό” και τη “Στεφανία”, που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το “Διαμάντι του Νείλου” και “Ράμπο 3”.

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Με πληροφορίες από τη σελίδα in.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζήτω η οινοποσία και η υπερβολική αισιοδοξία …

Ο Αλέκος Αρβανιτάς με την δικό του μοναδικό τρόπο σκέψης αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασαν εντός κι εκτός Ελλάδας

Κίνα: Ερευνητές κατέψυξαν και επανέφεραν στη ζωή ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Επιστήμονες στην Κίνα προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη αφού επανέφεραν στη ζωή έναν ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Κωμιακή: Πανέτοιμοι για να γιορτάσουν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής ο Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Κορωνίδας θα αναβιώσουν το τοπικό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αγιος Προκόπιος: Αυτοκίνητο μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο για περισσότερο από μία ώρα (!!!)

Παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπλόκαρε την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο του Αγίου Προκοπίου (!!!)

ΕΑΣ Νάξου: Συνάντηση και ενημέρωση στον Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση στην ΕΑΣ Νάξου - τι ειπώθηκε

“Florios Mykonos Foundation”: Δωρίζει ταχύπλοο στο Λιμεναρχείο Μυκόνου

Το Ιδρυμα “Florios Mykonos Foundation” δωρίζει στο Λιμεναρχείο Μυκόνου ένα ταχύπλοο σκάφος -Το χρονικό της δωρεάς

Σέριφος: Η πρώτη ακτινογραφία στο νησί μετά από έξι χρόνια (!!!)

Στη Σέριφο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/05) η πρώτη ακτινογραφία μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που περίμεναν όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

GOLDEN STAR FERRIES: Παροχή έκπτωσης 50% σε υποψήφιους φοιτητές

Η GOLDEN STAR FERRIES, θα προσφέρει την φοιτητική έκπτωση 50% στις μετακινήσεις των υποψηφίων φοιτητών με τα σύγχρονα και πολυτελή SUPERFERRY – ANDROS QUEEN – SUPEREXPRESS.

Αιγαίο: Με επτά πλωτά ραντάρ θωρακίζει την άμυνα της Ελλάδας

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA περίπου 40 χιλιομέτρων, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες.

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (13/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Από την Δημοτική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση δημοτικών Τελών - Ποια τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα (13/05)