Μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι ρίζες χάνονται στο 1970 όταν ο Μανώλης Πιτταράς αγόρασε µια µοσχίδα για να πίνουν τα παιδιά του γάλα. Η αγάπη της οικογένειας για τα ζώα την έκανε τη µεγαλύτερη µονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος που βρίσκεται σε νησί.
Ξεκινώντας µε αγάπη και πλήρες αίσθηµα ευθύνης από την σπορά για την παραγωγή της ζωοτροφής µέχρι τη συγκοµιδή της, το τάϊσµα των ζώων αποκλειστικά από µη γενετικά τροποποιηµένες ζωοτροφές, το άρµεγµα και τη µεταφορά του γάλακτος στο τυροκοµείο, από το 2009 στις Μέλανες της Νάξου το Τυροκοµείο Πιτταρά δηµιουργεί εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, που παρασκευάζονται από φρέσκο αγελαδινό γάλα το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από την ιδιόκτητη κτηνοτροφική µονάδα.
Πλούσια γκάµα προϊόντων
Αυτά είναι η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά, ένα από τα λίγα ΠΟΠ ελληνικά τυριά που φτιάχνονται µόνο από αγελαδινό γάλα και γεµίζει το στόµα µε βουτυρένια αρώµατα, αφήνοντας τη γλυκιά του επίγευση, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Πιτταρά 12Μηνης Ωρίµανσης, τυρί το οποίο ακούγοντας τη φωνή των καλοφαγάδων για πιο µεστή και γεµάτη γεύση µένει στο ωριµαντήριο για τουλάχιστον 12 µήνες και αυτή η µακροχρόνια ωρίµανσή του του έχει δώσει γεύση και χαρακτήρα που θα ζήλευε η καλύτερη παρµεζάνα, το Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά 12Μηνης Ωρίµανσης, προϊόν µε συνταγή που έρχεται από την προηγούµενη χιλιετία µε έντονη και πικάντικη γεύση, η Γραβιέρα σε Μπαστούνι Πιτταρά, το Σκληρό Τυρί Σαγανάκι Πιτταρά (σκέτο και µε γεύσεις: Μπούκοβο, Σκόρδο, Βασιλικό, Ρίγανη, Πιπέρι), το Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου Πιτταρά, ένα τυρί που φτιάχνεται από πάντα στις Κυκλάδες γνωστό ως Ξινοµυζήθρα και η Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου Πιτταρά.
Ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών
Στα οικογενειακά κτήµατα καλλιεργείται καλαµπόκι και χειµερινά σιτηρά, ένα µεγάλο µέρος από τις χορτονοµές που χρειάζεται η µονάδα. Το σηµαντικότερο όφελος δεν είναι µόνο η αυτοδυναµία σε τροφή αλλά η εξασφάλιση της ποιότητάς της: Τα ζώα της µονάδας τρέφονται κυρίως µε ιδιοπαραγόµενες ζωοτροφές και εξασφαλίζουν το 100% του γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων Πιτταρά. Συστατικά της ποιότητας των προϊόντων είναι η διασφάλιση των κανόνων υγιεινής σε συνδυασµό µε τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, το άριστα καταρτισµένο επιστηµονικό προσωπικό και η προσήλωση στις παραδοσιακές µεθόδους.
Πολλαπλές βραβεύσεις
Στις πιο πρόσφατες βραβεύσεις του Τυροκοµείου περιελαµβάνονται οι διακρίσεις στα Mediterranean Taste Awards 2022 µε τα πέντε προϊόντα που συµµετείχαν στο διαγωνισµό, Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12µηνης Ωρίµανσης, Γραβιέρα Πιτταρά σε Μπαστούνι, Μυζήθρα Γλυκιά Νάξου Πιτταρά και Ξινοτύρι Φρέσκο Νάξου Πιτταρά να αποσπούν αντίστοιχα δύο πλατινένια και τρία χρυσά βραβεία.
Τα προϊόντα Πιτταρά βρίσκονται σε µεγάλες και µικρές αλυσίδες σούπερ µάρκετ σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε delicatessen και επιλεγµένα καταστήµατα.
Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr