Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Ανδρουλάκης: Αυτές είναι οι οκτώ παρεμβάσεις μας για το νέο...

Νάξος – Ανδρουλάκης: Αυτές είναι οι οκτώ παρεμβάσεις μας για το νέο ΕΣΥ

|

«Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της παιδείας και της υγείας, είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας» τόνισε από τη Νάξο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη θεματική εκδήλωση «Εθνικό Σύστημα Υγείας – Προτεραιότητα για τα νησιά μας», που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νάξο (σ.σ. γεμάτο το αμφιθέατρο “Ιακ. Καμπανέλλης) και ήταν αφιερωμένη στην πολιτική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά, που εργάστηκε άοκνα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Ανδρουλάκης: Δύο χρόνια από τον θάνατο της αείμνηστης Φ. Γεννηματά -Εργάστηκε με αφοσίωση για το ΕΣΥ

«Συμπληρώνονται αύριο δυο χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης μας Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, που εργάστηκε με αφοσίωση και όραμα για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έθετε πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της δράσης τον άνθρωπο και αυτή την πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη τιμούμε σήμερα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης θυμίζοντας ότι στη Νάξο η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε κάνει μια από τις τελευταίες της πολιτικές ομιλίες.

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Παρασκευάς Αυγερινός και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η αείμνηστη Πρόεδρος μας, Φώφη Γεννηματά. Για εμάς, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της παιδείας και της υγείας δεν είναι απλά μία προγραμματική προτεραιότητα. Είναι η ψυχή και η καρδιά της παράταξής μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ επιδιώκει να υποβαθμίσει το ΕΣΥ και να το ξεπουλήσει σε ιδιώτες

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πίστεψε ποτέ στο ΕΣΥ και ως κυβέρνηση επιδίωξε να το υποβαθμίσει και να το ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είχε την ευκαιρία να το αναγεννήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν το έκανε. Στο αρχικό σχέδιο που κατέθεσε, κατηύθυνε μόνο το 4,8% των επιδοτήσεων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν πάνω από το διπλάσιο. Από την πρώτη στιγμή εμείς προτείναμε την αναθεώρηση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κατευθυνθεί το 8-10% των συνολικών κονδυλίων στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο η Ελλάδα να κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Η μετακύλιση της δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, έφερε ένα επιπλέον βάρος στα ελληνικά νοικοκυριά μαζί με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση».

«Είναι αδιανόητο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία. Δεν μας τιμά ως Πολιτεία να χάνονται ανθρώπινες ζωές πάνω σε καρότσες οχημάτων, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου σε μεγάλα νησιά της χώρας μας. Η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στη μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα υποστελέχωσης στις δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Ανδρουλάκης: Οι 8 μεγάλες αλλαγές για το ΕΣΥ

Ο σχεδιασμός για το ΕΣΥ του μέλλοντος περιλαμβάνει 8 μεγάλες αλλαγές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και πρότεινε τα εξής:

Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας:

Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία:

# Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη. Έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα.

# Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ενίσχυση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Η Υγεία στα Νησιά:

Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων:

  • Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους

# Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

# Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα.

# Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας.

# Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια .

  • Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

# Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία: Με αξιοκρατική επιλογή διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών και όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές, ώστε για παράδειγμα να μην έχουμε 17 νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά να μην υπάρχει νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.

Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων:

Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων /Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας/ Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ:

Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις. Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:

• Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.

• Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.

Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας: Καλύπτουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Να σημειώσουμε ότι μετά το πέρας της 40λεπτης ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (σ.σ. ξεκίνησε με μία ώρα σχεδόν καθυστέρηση λόγω ΕΡΤ), το λόγο πήρε ο Βασίλης Ραπτάκης (Γενικός Διευθυντής Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου), ο Αθανάσιος Κοντάρης (Οικογενειακός Ιατρός πολυδύναμου ιατρείου Σερίφου – Επιμελητής Α’), η  Κατερίνα Καλογεράκη (Πρόεδρος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και Εκπρόσωπος Εργαζομένων Δ.Σ. Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Σύρου – Νάξου – μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο Δημήτρης Πύρρος (Διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ – Ορθοπεδικός, Ιπτάμενος).

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.