Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕιρηνοδικεία: Αίτημα για κατάργηση 50 στην Περιφέρεια

Ειρηνοδικεία: Αίτημα για κατάργηση 50 στην Περιφέρεια

|

Την κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά, προτείνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.

Με βάση μελέτη η οποία συντάχθηκε έχοντας ως υπόστρωμα τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλαν τα ίδια τα Ειρηνοδικεία στην Ένωση, η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση, υπό την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ουσιαστικά μείωση των ειρηνοδικείων με χαμηλή πλέον απασχόληση σε υποθέσεις και δημιουργία ενισχυμένων δικαστικών δομών με περισσότερους ειρηνοδίκες και υποθέσεις που θα αφαιρεθούν και από τα Πρωτοδικεία. Ζητεί δε και τη δημιουργία νέου μισθολογίου για τους Ειρηνοδίκες.

Να καταργηθούν

Η πρόταση των δικαστών είναι να καταργηθούν 50 περίπου περιφερειακά Ειρηνοδικεία ως αυτοτελείς δικαστικοί σχηματισμοί και να μεταφερθούν οι οργανικές θέσεις των περιφερειακών ειρηνοδικείων στο Ειρηνοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου, “με συνέπεια τη δημιουργία Πολυδύναμων Ειρηνοδικείων, τα οποία θα διαθέτουν Διοικητική Αυτοτέλεια και με περαιτέρω αποτέλεσμα το διαχωρισμό των καθηκόντων και την πλήρη οριοθέτηση της ύλης των Δικαστηρίων του Πρώτου Βαθμού”.

Επισημαίνουν δε πως κατά το τρέχον έτος προσδιορίζονται σε αυτά από 7 υποθέσεις έως 50 υποθέσεις. Σημειώνουν όμως ότι προς ισοκατανομή των υποθέσεων οι Ειρηνοδίκες των άνω Ειρηνοδικείων χρεώνονταν και σε άλλα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου π.χ. Ειρηνοδίκης που χρεώθηκε στο Ειρηνοδικείο, όπου υφίσταται η οργανική του θέση μόνο 19 πολιτικές υποθέσεις, στο πλαίσιο της ισοκατανομής εν τέλει χρεώθηκε 135 πολιτικές υποθέσεις.

Εξαιρέσεις
Προτείνουν όμως από την κατάργηση πρέπει να εξαιρεθούν Ειρηνοδικεία με μικρό μεν αριθμό υποθέσεων, η ύπαρξη, όμως, των οποίων δικαιολογείται για εθνικούς, συγκοινωνιακούς, ιστορικούς κλπ. λόγους.

Παράλληλα ζητούν μεταφορά ύλης στα νέα πολυδύναμα Ειρηνοδικεία με ταυτόχρονη ελάφρυνση των Πρωτοδικείων π.χ.

– μία λελογισμένη αύξηση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων κατά το ποσό των 10.000 ευρώ, ήτοι αύξηση στο ποσό των 30.000 ευρώ,

– τη μεταφορά της αρμοδιότητας των υποθέσεων του κτηματολογίου (εκουσία δικαιοδοσία) από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία.

Όχι, στην ενοποίηση
Παράλληλα οι δικαστές λένε όχι στην ενοποποίηση ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“Η τύχη των Ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Είναι γνωστό ότι τα έτη 1998 – 1999 ξεκίνησε διάλογος για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων και μάλιστα την 10-5-1999 συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής των Ελλήνων σχετική έκθεση επί σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη λειτουργική αντικατάστασή τους από τα μονομελή Πρωτοδικεία.

Η προσπάθεια αυτή απέτυχε για πολλούς λόγους. Με την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 88 του Συντάγματος επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής και μόνο δικαιοσύνης.

Η διατυπωθείσα, εκ νέου, άποψη περί ενοποίησης των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώ, ταυτόχρονα, θα προκληθούν προβλήματα στην υπηρεσιακή κατάσταση των ήδη υπηρετούντων Δικαστών Πρώτου βαθμού (π.χ. επετηρίδα, Δικαστές πρώτου βαθμού δύο κατηγοριών κλπ.).

Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων, ώστε να εξακολουθήσουν να εκδικάζουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις που εισάγονται σ’ αυτά, συμβάλλοντας, όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά, στην ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης”.

Με πληροφορίες από τη σελίδα capital.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζηανδρέου: «Πολιτικό το πρόβλημα με την Πορτάρα – Όχι στη σύγκρουση με την Αρχαιολογία»

Κάλεσμα για κοινή επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και αποφυγή δικαστικής αντιπαράθεσης – «Η Πορτάρα ανήκει σε όλους τους Ναξιώτες, όχι μόνο στη δημοτική αρχή»

Κρήτη – Ζωνιανά: Η μεγαλύτερη γραβιέρα του κόσμου είναι 1.300 κιλά, το “χρυσάφι” του Μυλοποτάμου!

Με 9 τόνους γάλα και το μεράκι των ντόπιων, το κεφάλι-γίγας γραβιέρας θα παρουσιαστεί στη Γιορτή Βοσκού & Τυριού, στις 10 Αυγούστου. Πολιτισμός, γεύσεις και Κρητικό γλέντι στα Ζωνιανά.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)

Επιχείρηση «Θέρος»: Μαζικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, πρόστιμα και λουκέτα σε Μύκονο, Πάρο, Μήλο

Αδιάκοποι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και τον Αύγουστο – Καμπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού και ενοικιάσεων οχημάτων στο Αιγαίο

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;