Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΣτρατουδάκης: Νόμοι και αποφάσεις επαχθείς για τους Έλληνες;

Στρατουδάκης: Νόμοι και αποφάσεις επαχθείς για τους Έλληνες;

|

Ακούγεται απίθανον ή αδύνατον αλλά στην πραγματικότητα είναι υπαρκτόν; Συμβαίνει και είναι άγνωστον πόσον οι αποφασίσαντες περί αυτού είχαν πλήρη επίγνωση της αποφάσεώς τους.

Του Μιχάλη Στρατουδάκη (*)

Πριν από έτη επεχείρησαν να επιβάλουν φόρον στο κρασί, στην ουσίαν να αυξήσουν αυτόν με τον οποίον το επιβαρύνουν! Έγιναν έντονες διαμαρτυρίες και παρουσιάσθη κάποια χαλαρότητα, αλλά τελικώς κάτι το επεβέρυναν! Πρέπει να φροντίζομεν τα προϊόντα μας σε μεγάλον βαθμόν και όχι να υποστηρίζομεν τα εισαγόμενα που μας έχουν χρεοκοπήσει! Στο κρασί να μειωθεί ο νυν φόρος και να αντικατασταθεί με κάποιον συμβολικόν, πολύ μικρόν, ανώδυνον. Επ’ ευκαρία φροντίσετε ώστε οι Έλληνες να αγοράζουν μόνον Ελληνικά τυριά

Δεύτερον πλήγμα που δέχονται οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι με το θέμα της αποστάξεως στεμφύλων. Υπάρχουν βαρύτατοι περιορισμοί και αυστηρές προϋποθέσεις για την ομολογουμένως ολιγοήμερην άδειαν! Το διάστημα που χορηγείται δεν είναι επαρκές σε ορισμένες περιπτώσεις να καλύψει την απόσταξη του όγκου των στεμφύλων. Αλλά και κάπου τίθενται περιορισμοί ποσότητος αποστάξεως! Μπράβο στους αποφασίσαντες!! Και έτσι πετούνται στις χωματερές! Πετάται υλικόν που αποδίδει οικονομικόν προϊόν! Χρησιμότατον και αναγκαίον για την χώραν.

Άλλον αδικαιολόγητον περί την απόσταξη είναι πως πρέπει να ασκείται σε ορισμένην περίοδον εντός του φθινοπώρου! Και τούτον διότι απόσταξη γίνεται μόνον στα στέμφυλα. Μετά απαγορεύεται απολύτως. Στο σημείον αυτόν υστερούμεν έναντι άλλων χωρών π.χ. της Βουλγαρίας όπου ασκείται ελευθέρως όλον τον χρόνον άνευ αδείας και πέραν αυτού όχι μόνον στα σταφύλια αλλά και σε πλήθος φρούτων! Στην Ελλάδα το απεσταγμένον προίόν υπόκειται σε μεγάλον φόρον! Να μη είναι φθηνότερον από τα εισαγόμενα!

Το τρίτον αφορά κάθε ΄Ελληνα και δη κάτοικον της υπαίθρου. Στον κήπον μου παράγω εκλεκτά χόρτα και θέλω να πάω έξω σε κάποιον πολυσύχνατον μέρος να τα πωλήσω! Δεν δύναμαι διότι θα συλληφθώ και θα μηνυθώ από την Αστυνομίαν! Έχομεν το οικτρόν παράδειγμα γραίας που επαιτούσε καθ΄ οδόν και πωλούσε γάντια που έφτιαχνε επί τόπου και την πήγαν φυλακήν!! Για να τα πωλήσω κατά μόνας πρέπει να έχω άδειαν! Και να πληρώσω τον αναλογούντα φόρον!!

Στην Μομπάσα πόλη της Κένυα στην Αφρικήν, οι κάτοικοι παράγουν στους κήπους ή τους αγρούς τους λαχανικά ή φρούτα και πηγαίνουν και τα πουλάνε στην πόλη χωρίς να έχουν άδειαν και χωρίς φόρον!!!!! Αυτήν την στιγμήν στην πεινασμένην Ελλάδα, όπου οι κάτοικοι στο μέγα μέρος σιτίζονται από Δήμους ή Εκκλησίας, άλλοι ζουν με επιδόματα και κάθονται! καλόν θα ήταν οι δυνάμενοι να παράγουν κηπευτικά σε δικούς τους χώρους και να τα πωλούν άνευ αδείας και φόρου! Θα εισέπρατταν περισσότερα από το φτωχόν επίδομα που τους δίδει το Κράτος, το οποίον δεν θα έπαιρναν τελικώς και η άμεση ωφέλεια του Δημοσίου θα είναι καταφανής. Αλλά και του ιδιώτου!

Δεν αισθάνονται οι κυβερνώντες μειονεκτικοί έναντι των δύο αυτών περιπτώσεων; Και δεν συντελούν στην διατήρηση της πενίας αρκετών οι οποίοι δύνανται να ξεφύγουν από αυτήν;

Δηλαδή το «όπου έμαθε γυμνός ντρέπεται ντυμένος» πρέπει να διατηρείται;

(*) Μιχάλης Στρατουδάκης 

Ο Μιχαήλ Στρατουδάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας ασχολήθηκε με θέματα Τοπικής Αυτοδιοκήσεως επί 40 χρόνια, με κριτικές έργων, με πολιτικές αρθρογραφίες και με εκδόσεις πολλών εφημερίδων. Γεννήθηκε το 1940. Έχει εκδόσει το βιβλίο “Η ελληνική οικονομία” όπου προτείνειτρόπους εξόδου από την κρίση προτού αυτή γιγαντωθεί, το “Λαογραδικόν Λεξικόν της Αμοργού” και ετοιμάζει και άλλα. Η μελέτη για τα φραγκόσυκα είναι πολύχρονη πείρα και προσφορά στο φυτό του μέλλοντος, ώ στε να το αγαπήσουν όλοι οι Έλληνες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.