Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΈρχεται νέα γενιά ελέγχων μέσω των POS

Έρχεται νέα γενιά ελέγχων μέσω των POS

|

Από τα μέσα Οκτωβρίου και έως το τέλος του μήνα, όσοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ή κατέχουν χωρίς να χρησιμοποιούν POS, θα λάβουν μια ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Με αυτή θα καλούνται να τσεκάρουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, αναφορικά με τα POS που χρησιμοποιούν ή εάν δεν έχουν δηλωθεί, να τα δηλώσουν.

Η χαρτογράφηση όλων των POS της αγοράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έως χθες στο Μητρώο POS είχαν γίνει 1,2 εκατομμύρια εγγραφές, χωρίς να σημαίνει και ισάριθμα «μηχανάκια» στην αγορά, καθώς ορισμένα εξ αυτών μπορεί να συνδέονται με περισσότερους από έναν παρόχους. Αφού γίνει και το «πάντρεμα» παρόχων υπηρεσιών πληρωμών-παρόχων μέσων πληρωμών και τελικών χρηστών, το Μητρώο POS θα είναι έτοιμο, ανοίγοντας τον δρόμο για διασταυρώσεις εξπρές από το γραφείο των ελεγκτών.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, δε, τους πρώτους μήνες του 2024, ο έλεγχος θα γίνει «παιχνιδάκι» αφού, σε πραγματικό χρόνο, οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεμένα τα POS.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε πληρωμή με πλαστικό χρήμα θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο -μέχρι να εφεύρουν νέες «λύσεις» οι επιτήδειοι φοροφυγάδες- να μείνει κρυφή από την εφορία. Το Μητρώο POS, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, διασφαλίζει πλήρη εικόνα αναφορικά με το ποιος κατέχει ποιο POS και πού πηγαίνουν τα λεφτά…

Τα ορόσημα

Η διαδικασία κατάρτισης Μητρώου POS ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με τις δύο πρώτες κρίσιμες ημερομηνίες, της 22ας και 29ης Σεπτεμβρίου για τη δήλωση POS από Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και Παρόχους Μέσων Πληρωμών να βρίσκουν μαζική ανταπόκριση από τους υπόχρεους. Με εξαίρεση 1-2 Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, οι υπόλοιποι με μικρές καθυστερήσεις τήρησαν τις προθεσμίες και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ δίνει μια μικρή πίστωση χρόνου και στους τελευταίους να συμμορφωθούν, αφού έχει λάβει από την πλευρά τους σχετικές διαβεβαιώσεις. Αφού καταχωρηθούν και αυτά τα στοιχεία, μετά τις 15 Οκτωβρίου έρχεται η ώρα των τελικών χρηστών, των επαγγελματιών δηλαδή που χρησιμοποιούν POS για τις συναλλαγές πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Μετά από σχετική ειδοποίηση θα κληθούν να υποβάλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών για το σύνολο των μέσων που διαθέτουν, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που οι πάροχοι δεν δήλωσαν κάποιο εκ των μέσων πληρωμών ή δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία κάποιου εκ των μέσων πληρωμών, είτε οι Χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών κρίνουν ως ανακριβή τα στοιχεία που δηλώθηκαν από τους παρόχους.

Με την ειδοποίηση θα ενημερώνονται πως μη υποβολή δήλωσης εκ μέρους των Χρηστών Υπηρεσιών Πληρωμών εντός των προθεσμιών νοείται ως αποδοχή των στοιχείων που δηλώθηκαν εκ μέρους των παρόχων και τους αφορούν.

Μετά την πλήρη χαρτογράφηση των ενεργών POS, ο κατάλογος θα επικαιροποιείται ανά δεκαήμερο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα πρέπει να δηλώνονται, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο:

  • από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (ACQuirers) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και
  • από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS (Χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών), υποχρεούνται να υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών για το σύνολο των μέσων που διαθέτουν, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που:

  • είτε οι Πάροχοι δεν δήλωσαν κάποιο εκ των Μέσων Πληρωμών ή δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία κάποιου εκ των Μέσων Πληρωμών.
  • είτε οι Χρήστες Υπηρεσιών Πληρωμών κρίνουν ως ανακριβή τα στοιχεία που δηλώθηκαν από τους Παρόχους.

Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Συγκεκριμένα από πλευράς Χρηστών Υπηρεσιών Πληρωμών, εφόσον υποχρεούνται σύμφωνα με τα προηγούμενα, η επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνεται  από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα.

Για τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (ACQuirers) και Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), η διαβίβαση των στοιχείων λαμβάνει χώρα:

  1. Έως και τη 15η ημέρα εκάστου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 1η έως και τη 10η ημέρα του ιδίου μήνα.
  2. Έως και την 25η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 11η έως και την 20ή ημέρα του ιδίου μήνα.
  3. Έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 21η έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: https://www.euro2day.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.