Στο Κάβο Ντόρο και στην Τζια έχουν πλέον φτάσει κορμοί και κλαδιά από τις καμένες περιοχές της Εύβοιας ή ακόμα και τη Μαγνησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Τζια, το πλήθος τους είναι τέτοιο που το λιμενικό ζήτησε βοήθεια από τοπικούς δύτες, ώστε να δουν αν υφίσταται κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα. Οι αλιείς που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή εκτιμούν ότι ίσως το φαινόμενο να είναι επικίνδυνο για ταχύπλοα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.
Ο Γιάννης Τζαβελάκος είναι ιδιοκτήτης κέντρου καταδύσεων στην Τζια. «Η θάλασσα έχει γεμίσει κορμούς και ξύλα. Σιγά σιγά τα ξεβράζει στις παραλίες, όμως πολλά επιπλέουν στη θάλασσα. Μας κάλεσε προ ημερών το λιμεναρχείο να κάνουμε μια βόλτα με σκάφος, γιατί φοβούνται για το βαπόρι της γραμμής, μην “πιάσει” η προπέλα μέσα στο λιμάνι», λέει. «Γενικώς αυτές τις ημέρες υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα, επιπλέουν ολόκληροι κορμοί. Υποθέτω ότι είναι από τα καμένα της Εύβοιας ή τη Μαγνησία, που τα έφερε ο καιρός. Στην Τζια συμβαίνει αυτό όταν έχει κακοκαιρία, να φέρνει ξύλα και σκουπίδια, αλλά ποτέ δεν έχει συμβεί σε τέτοια έκταση». Τα περιθώρια διαχείρισης είναι βέβαια περιορισμένα. «Δεν υπάρχει τρόπος να συλλεχθούν κορμοί από τη θάλασσα, απλά περιμένεις να τα ξεβράσει στην ακτή ή να τα πάρει το ρεύμα», καταλήγει ο κ. Τζαβελάκος.
Ψαράδες που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπίσει το ίδιο ζήτημα στο Κάβο Ντόρο. «Τις ημέρες αυτές ο καιρός δεν ήταν καλός και δεν βγήκαμε. Ομως έχουμε ακούσει ότι στο Κάβο Ντόρο αλλά και στον Ευβοϊκό έχει πολλά ξύλα μέσα στη θάλασσα», λέει ο κ. Δημήτρης Μπαλτάς, αλιέας από την Κάρυστο. «Για εμάς δεν είναι θέμα γιατί κινούμαστε αργά. Τα ακούμε που χτυπούν στο καΐκι καθώς προχωράει. Για ένα ταχύπλοο όμως, λ.χ. ένα φουσκωτό και ειδικά μέσα στη νύχτα μπορεί να είναι επικίνδυνο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην ανοίγεσαι πολύ. Βορειότερα οι παραλίες έχουν γεμίσει ξύλα – μιλούσα πριν από λίγες ημέρες με έναν φίλο που πήγε στην παραλία των Καλλιανών στο Μαρμάρι και μου έλεγαν ότι είχε ξεβράσει ολόκληρα δέντρα, μέχρι και κυψέλες».
Ο Δημήτρης Ζαννής, ψαράς στο Γαύριο της Ανδρου, λέει ότι το πρόβλημα δεν έχει φτάσει εκεί. «Παρότι ψαρεύουμε στα ανατολικά, δεν έχουμε διαπιστώσει ακόμα πρόβλημα. Βέβαια το πού θα πάνε οι κορμοί και τα ξύλα εξαρτάται από τον καιρό και τα ρεύματα. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει βοριάδες, οπότε μάλλον τα έχει σπρώξει προς Κάβο Ντόρο και από εκεί προς τις δυτικές Κυκλάδες».
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr