Στη Ναργκίς Μοχαμαντί απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία, οι αγώνες της Μοχαμαντί είχαν τεράστιο προσωπικό κόστος.
Συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Η 51χρονη Ιρανή ακτιβίστρια παραμένει στη φυλακή.
BREAKING NEWS
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2023 #NobelPeacePrize to Narges Mohammadi for her fight against the oppression of women in Iran and her fight to promote human rights and freedom for all.#NobelPrize pic.twitter.com/2fyzoYkHyf— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2023
Η Μοχαμαντί, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προωθεί το διαχρονικό δικαίωμα των γυναικών του Ιράν για μια αξιοπρεπή ζωή, αίτημα που έχει αντιμετωπιστεί με πογκρόμ, καταστολή, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και τον θάνατο.
«Όσο περισσότερο με τιμωρούν, όσα περισσότερα μου στερούν, τόσο πιο αποφασισμένη γίνομαι να παλέψω έως ότου πετύχουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία και τίποτα λιγότερο» διεμήνυε τον περασμένο Ιούνιο από τις φυλακές Εβίν η ίδια, σε μια σπάνια συνέντευξή της στους New York Times.
Το περσινό μαζικό κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε στο Ιράν με αφορμή το θάνατο της Μαχσά Αμινί ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών, έγινε γνωστό στους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης. Από τη φυλακή, η Μοχαμαντί συνέβαλε στη συνέχιση των διαμαρτυριών που συμπυκνώνονταν στο σύνθημα των διαδηλωτών «Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία».
Αντιδράσεις
Την βράβευση της φυλακισμένης Ιρανής ακτιβίστριας Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης, επέκρινε το Ιράν σήμερα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω επιλογή «πολιτική και μεροληπτική».
«Διαπιστώνουμε ότι η Επιτροπή Νόμπελ έδωσε το Βραβείο Ειρήνης σε ένα πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για επανειλημμένες παραβιάσεις των νόμων και που έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί, σε ανακοίνωση.
«Καταδικάζουμε μια μεροληπτική και πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο Κανανί υπογραμμίζοντας ότι «έγιναν λανθασμένοι ισχυρισμοί για τις εξελίξεις στο Ιράν στη δήλωση της Επιτροπής».
Ο εκπρόσωπος κατήγγειλε «μια πολιτική και παρεμβατική ενέργεια, στην οποία εμπλέκονται ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Όπως δήλωσε, η βράβευση αυτή «εντάσσεται στη συνέχιση των πιέσεων που ασκούνται από δυτικούς κύκλους εναντίον του Ιράν».
Η βράβευση της ακτιβίστριας, που είναι φυλακισμένη από τον Απρίλιο του 2022, επικρίθηκε και από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Για το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η επιτροπή Νόμπελ βράβευσε «μια γυναίκα που συνεργάστηκε με τρομοκρατικές ομάδες» και «άγνωστη στη χώρα της» κυρίως μεταξύ των Ιρανών γυναικών, με στόχο την «πολιτικοποίηση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim περιγράφει επίσης την Μοχαμαντί ως μια «κατάδικη» που έχει διαπράξει «ανατρεπτικές» δραστηριότητες.
Σε αντίθεση με τα τοπικά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, ορισμένες ιρανικές φωνές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη νομπελίστρια Ειρήνης, όπως η ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, που συνελήφθη τον Ιανουάριο πριν αφεθεί ελεύθερη τρεις εβδομάδες αργότερα.
«Η ελευθερία θα έρθει μαζί σου, αγαπημένη Ναργκίς, μια γυναίκα σαν κι εσένα δεν έχει τη θέση της στη φυλακή», δήλωσε.
Η Σιρίν Εμπατί, επίσης Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό το 2003, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η φετινή βράβευση της Ναργκίς Μοχαμαντί θα φέρει τη δημοκρατία και την ισότητα στις γυναίκες του Ιράν.
«Συγχαίρω την Ναργκίς Μοχαμαντί και όλες τις Ιρανές για το βραβείο αυτό… Το βραβείο αυτό θα ρίξει φως στην παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία… η οποία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί», δήλωσε η Εμπαντί στο Reuters.
Η φυλακισμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν Ναργκίς Μοχαμάντι κέρδισε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης, μια βράβευση που εκλαμβάνεται ως επίπληξη προς τους θεοκρατικούς ηγέτες της Τεχεράνης και ως μια ώθηση για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters