Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΕκλογές 2023 - Ευθ. Παπαδοπούλου: "Στόχος ο ετήσιος ήπιος οικοτουρισμός"

Εκλογές 2023 – Ευθ. Παπαδοπούλου: “Στόχος ο ετήσιος ήπιος οικοτουρισμός”

|

Το πρόγραμμά της για την επόμενη, με έμφαση στο περιβάλλον, την παράδοση και τον πολιτισμό παρουσιάζει με συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» η δήμαρχος Φολεγάνδρου, Ευθαλία Παπαδοπούλου. Δίνει έμφαση στον ήπιο οικοτουρισμό και κάνει ειδική αναφορά στα περιπατητικά μονοπάτια.

Διεκδικείτε την επανεκλογή σας στην κάλπη της Κυριακής. Ποιος είναι ο απολογισμός του έργου σας;

Ναι, διεκδικώ την επανεκλογή μου ως επικεφαλής μίας ομάδας νέων αλλά και έμπειρων ανθρώπων που νοιαζόμαστε για το νησί και θέλουμε να ευημερεί με όρους βιωσιμότητας και στο μέλλον.

Στην πρώτη μας τετραετία κάναμε έργο που πιστεύουμε ότι αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας, καθώς η Φολέγανδρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μία χτυπάνε οι καμπάνες της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και από την άλλη «ακούμε» τη μεγάλη ανάγκη διαφύλαξης του ήπιου οικοτουρισμού, του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού, της ταυτότητάς του.

Εμείς, η Δημοτική Αρχή, έχουμε πάρει την απόφασή μας και θέλουμε να προωθήσουμε τον ήπιο οικοτουρισμό με ετήσια διάρκεια, ο οποίος θεωρούμε ότι ταιριάζει με την παράδοση και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.

Ποια είναι η προτεραιότητά σας;

Ζούμε σε εποχή κλιματικής κρίσης, όπου οι φυσικοί πόροι και κυρίως το νερό και η ενέργεια, είναι περιορισμένοι.

Εκείνο που λέω στους επισκέπτες μας είναι «έχω μάθει να ακούω τι έχει να μας πει το νησί και εσείς που έρχεστε και ξανάρχεστε σε αυτό». Το νησί μάς μιλά ξεκάθαρα, καθώς μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε: Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που το κάνει ξεχωριστό.

Θέλουμε ήπιες παρεμβάσεις στο τοπίο, δεν θέλουμε ξενοδοχεία-μεγαθήρια και επιθυμούμε οι τουρίστες – επισκέπτες μας να βιώνουν τις χαρές που ο τόπος μας προσφέρει. Αυτές δεν είναι άλλες από τα επιβλητικά τοπία του νησιού, με τα περιπατητικά μονοπάτια και τις παραλίες με τα διάφανα νερά, την επαφή με την παρθένα φύση, την παράδοση και τους ανθρώπους του.

Δεν είναι τυχαίο που ως Δημοτική Αρχή δεν επιτρέπουμε τα beach bar με ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες και διανοίξεις δρόμων σε ανέγγιχτα τοπία.

Για ποια πρωτοβουλία αισθάνεστε ικανοποίηση;

Ενα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Φολεγάνδρου είναι οι πεζοπορικές της διαδρομές, οι οποίες έχουν το εξής καταπληκτικό προτέρημα: Οπου και να περπατήσει κανείς, βλέπει θάλασσα και περνά μέσα από καταπληκτικές ξερολιθιές με τις θημωνιές, που είναι λαϊκά αγροτικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα, δηλαδή χειροποίητες αγροικίες, που αν και κατασκευάστηκαν από τους Φολεγάνδριους πριν από εκατοντάδες χρόνια, παραμένουν λειτουργικές έως σήμερα και οι οποίες είναι μοναδικές σε ολόκληρες τις Κυκλάδες.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στα περιπατητικά μονοπάτια, για να σας πω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση της αξιολόγησης της πρότασης που καταθέσαμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την υποστήριξη του τότε υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά, για τη συντήρηση των παλαιών μονοπατιών, αλλά και τη σηματοδότηση και χάραξη νέων πεζοπορικών διαδρομών μήκους δεκάδων χιλιομέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 380.819,00 ευρώ.

Eπίσης, ο δήμος μας διαθέτει μία αξιόλογη ψηφιακή εφαρμογή για Android και Ios και ιστοσελίδα για το πεζοπορικό του δίκτυο, κατόπιν της έγκρισης και υλοποίησης του έργου CLLD/LEADER, βάσει του οποίου υπάρχει λεπτομερή καταγραφή των πεζοπορικών διαδρομών και των σημείων ενδιαφέροντος, όπως στοιχεία ιστορικής σημασίας, θέσεις θέας-ανάπαυσης κ.λπ.

Ποια είναι η κατάσταση στον τομέα των υποδομών;

Η προσπάθειά μας, να υλοποιηθούν υποδομές στο νησί, οι οποίες θα βελτιώσουν την παροχή νερού στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, αλλά και το αποχετευτικό σύστημα, βλέπουμε να ευοδώνονται. Καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 4,6 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και βρισκόμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης των δύο μεγάλων αυτών έργων.

Επίσης, το σημαντικότερο έργο θεωρώ για το νησί μας είναι η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, το οποίο μας ταλανίζει χρόνια και η αποπεράτωσή του βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που θα μπορούσε.

Τέλος, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπλαση της πιο κεντρικής μας πλατείας, αλλά και ενός πεζόδρομου είναι έργα εξίσου σημαντικά για την καλύτερη προβολή του νησιού μας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές και η πρωτιά στην Μεσόγειο (video)

Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές στις Κυκλάδες που κατέχει μια ξεχωριστή πρωτιά (ποια είναι;) σε όλη τη Μεσόγειο (video)

Σύρος – Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας: Παρουσιάζεται (23/05) το “Gyaros Story”

Παρουσίαση του νέου website και mobile application που μας «ταξιδεύει» στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών ξεκινάει (!!!)

Το 1ο Συνέδριο Παιδιών είναι γεγονός - Κυριακή 19 Μαϊου - Ο κόσμος μας …με άλλα μάτια!

Κυκλάδες – Μ. Καφούρος: Ενημέρωση από Κυκλαδίτες για τοπικά θέματα

«Πρόγραμμα συναντήσεων του βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Εμμ. Καφούρου για τα τοπικά θέματα και τις Ευρωεκλογές».

Ιταλία: Για τον Μάιο επέλεξαν οι Ιταλοί Νάξο, Αστυπάλαια και Σκόπελο

Η επιλογή των Ιταλών για το φετινό Μάιο .. Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού για τη Νάξο Βαγγέλης Κατσαράς

Κτηνοτροφική Ενωση Φιλωτίου – Β. Κρασσάς: “Φέρνουμε τον Υφυπουργό για να δει τα προβλήματα από κοντά” (video)

O πρόεδρος της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου Βασίλης Κρασσάς μιλάει στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για την έλευση του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση (video)

Κάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

Τι τυριά τρώμε στη δίαιτα; Ξεχάστε τα αδιάφορα ξένα τυριά που πλασάρονται ως light. Οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν τα δικά τους, χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε γεύση.

ΟΤΑ: 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων.

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Ρόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό (!!!)

Τελεσίγραφο... Παράνομα μπαρ ξανά σε λειτουργία - «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα της Ρόδου με τα κρεβάτια μέσα στο νερό, που βρέθηκε πέρυσι στην επικαιρότητα, καθώς έπρεπε να έχει σφραγιστεί από το 2017

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)