Η απουσία πολιτικής πρόβλεψης και πρόληψης των επιπτώσεων από την αυξανόμενη ζήτηση ύδατος και η ανικανότητα σύνταξης ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των υδατικών πόρων έχει διογκώσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά μας.
Αρθρο του Μιχάλη – Νεκτάριου Καπίρη (#)
Εμείς, για την Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε δράση, άμεσα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και υλοποιώντας:
· Υδρογεωλογική Μελέτη και Μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων ανά υδρογεωλογική λεκάνη, ανά νησί, ώστε να καταστεί γνωστό το υδατικό ισοζύγιο κάθε περιοχής και να καθοριστούν με σαφήνεια οι ανάγκες, η ζήτηση, τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού για στήριξη ύδρευσης, άρδευσης, μεταποίησης, εξόρυξης ωστε να διατηρήσουμε και περιβαλλοντικο απόθεμα υδατος.
· Γενικό σχέδιο αντιμετώπισης περιοδικών φαινομένων λειψυδρίας με ιεράρχηση ενεργειών και πηγών άντλησης υδάτων για διοχέτευση στη ζήτηση.
· Αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων είτε για τεχνητό εμπλουτισμό υφαλμυρισμένων υπόγειων υδροφορέων είτε για επαναχρησιμοποίηση προς άρδευση.
· Μελέτη και χρηματοδότηση εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση θερινών αιχμών ζήτησης και φαινομένων λειψυδρίας στους παραλιακούς οικισμούς.
· Επεκτάσεις των μονάδων αφαλάτωσης που υδροδοτουν τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και κατασκευή νέων δεξαμενών στα νησιά που θα αυξήσουν τη λειτουργική τους αυτονομία σε περιόδους αιχμής. Αποτελεσματική παρακολούθηση της λειτουργίας τους και πρόληψη δυσλειτουργιών και ζημιών στον εξοπλισμό,
· Μελέτη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγες ενέργειας για την αντιστάθμιση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ενεργοβόρες υποδομές αφαλάτωσης, ύδρευσης ή/και αποχέτευσης
· Διεκδίκηση της ταχύτερης ολοκλήρωσης του φράγματος Τσικαλαριού και ταυτόχρονη εκπόνηση της μελέτης και ακολούθως κατασκευή των δευτερευόντων δικτύων άρδευσης και ύδρευσης ώστε να καταστεί σύντομα πλήρως εκμεταλλεύσιμη η συγκεκριμένη υποδομή.
· Ευαισθητοποίηση πολιτών για την ανάγκη εξοικονόμησης ύδατος:
@ Ενημέρωση στα σχολεία για την καλλιέργεια υδρολογικής & οικολογικής συνείδησης στις νέες γενιές.
@ Συνεργασία με τις επαγγελματικές ενώσεις και τους παραγωγικούς φορείς αναφορικά με τις δράσεις εξοικονόμησης ύδατος.
H χρηματοδότησή των προαναφερόμενων δράσεων προβλέπεται να προέλθει από ένα φάσμα πηγών, όπως τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, χρηματοδοτικά μέσα και ταμεία για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και ίδιοι πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η εξασφάλιση ποιοτικού νερού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών και η προστασία των υδατικών αποθεμάτων για τις επόμενες γενιές είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη των νησιών μας. Αποτελεί για εμάς δέσμευση.
(*) Αρθρο του υποψήφιου Μιχάλη – Νεκτάριου Καπίρη για την λειψυδρία με τίτλο ” Λειψυδρία: Λάθη -Ανυπαρξία σχεδιασμού και λύσεις”